Mijn riolering is verstopt, wat nu?

Komt er een vieze geur uit je leidingen en raakt het vuil niet weg? Dan heb je mogelijk te maken met een verstopte riolering. Voor je dit kunt aanpakken, moet je te weten komen waar de verstopping zit. Een professioneel ontstoppingsbedrijf zoekt dit voor je uit en lost het probleem efficiënt op.

Kalk en urinesteen zetten zich vast

Normaal gezien kost het geen moeite om je toilet schoon te houden. Dit lukt bijvoorbeeld prima met toiletreiniger, azijn en bleekwater. Maar in de loop der jaren zetten kalk en urinesteen zich vast op de leidingen, sifons en afvoeren. Zo kunnen er verstoppingen ontstaan. Hoe langer je de verstopping laat zitten, hoe meer vuil erbij komt en hoe moeilijker het weg te krijgen is. Word je geplaagd door een verstopping in de riolering? Schakel dan een gespecialiseerde firma in om de oorzaak op te sporen en de verstopping te verhelpen. Ontdek hier de gegevens van een vakman voor de regio’s Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

Wat is urinesteen en hoe ontstaat het?

Een van de meest voorkomende oorzaken van een verstopt urinoir of toilet is urinesteen. Langdurige ophoping van urinesteen en kalk zorgt ervoor dat de sifon en de achterliggende leidingen dichtslibben. Wat is urinesteen? Urinesteen ontstaat doordat minerale zouten, die ons lichaam afscheidt, zich hechten aan oppervlaktes. Je herkent het aan bruine aanslag in je toilet die je er moeilijk af krijgt. Door dit goedje kunnen de leidingen van je wc verstopt raken, bovendien stinkt het enorm. Tijd dus voor actie!

Hoe urinesteen in het riool verwijderen?

Op het moment dat het urinesteen alleen in het toilet zit kun je zelf proactief aan de slag met het verwijderen ervan. Maar als het ook in de afvoer zit, moet je een professioneel ontstoppingsbedrijf inschakelen om het te verwijderen. Zo’n firma kan gebruik maken van verschillende technieken, denk aan het frezen of het compleet vervangen van de afvoer. Ontdek hier de gegevens van een vakman.

Hoe ontstaat kalkaanslag in de leidingen?

Er zijn diverse factoren die de kalkaanslag kunnen beïnvloeden en tot een verstopping kunnen leiden:

  • De hoeveelheid kalk en urinesteen in het spoelwater, afhankelijk van de hardheidsgraad van het aangeleverde drinkwater
  • De aan- of afwezigheid van een ontkalker
  • Beluchting en ontluchting in een rioolleiding veroorzaken een drukverschil
  • Wanneer de rioolleidingen niet in gebruik zijn (bijvoorbeeld ‘s nachts), verdampt de luchtstroom het restwater in de leiding en blijft kalk en urinesteen achter.
  • Gebrek aan onderhoud en regelmatige reiniging van het rioolstelsel

Hoe ontdek ik de precieze oorzaak?

Een vakman kan de precieze oorzaak van de verstopping achterhalen, bijvoorbeeld via een rioolcamera onderzoek. Hij lokaliseert het probleem en biedt meteen een oplossing aan. Zo vermijd je breekwerken en bespaar je onnodige kosten. Nadat er kalk of urinesteen is vastgesteld in de leiding of de riool, verwijdert de vakman deze met diverse frezen. Zo is je riolering snel weer in topconditie, zonder breekwerken.Ontdek hier de gegevens van een vakman voor de regio’Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

Verstopping van je riolering door boomwortels

Wist je dat wortels van planten en bomen ervoor kunnen zorgen dat je riolering verstopt raakt? Wortels vinden hun weg via spleten in de riolering of slecht afgedekte putten. Eens ze toegang hebben tot het rioleringsnetwerk kunnen ze makkelijk groeien. Ook hier kan je vakman jou een dienst bewijzen. Wanneer hij wortelgroei heeft vastgesteld in de leiding of de riool, verwijdert hij de wortels door rioolboren en waterfrezen onder hoge druk. Door middel van cameradetectie kan hij het punt van ingroei precies detecteren. Ontdek hier hoe een camera onderzoek in z’n werk gaat.

Zit je riolering verstopt, omwille van kalkaanslag of een ander probleem? Laat dit onderzoeken door een vakman, voor de situatie verergert. Neem contact op met ontstoppingsdienst Sobry voor een efficiënte oplossing. Deze vakman werkt in de regio’s Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant.

In samenwerking met Ontstoppingsdienst Sobry

Meer nieuws van Ontstoppingsdienst Sobry

Mijn wc is verstopt, wat nu?

Een verstopt toilet? Dat maak je liever niet mee.

Hoe zit het met de riolering van je (nieuwe) woning? Doe de check en voorkom onverwachte kosten.

Bij aankoop van een bestaande of nieuwbouwwoning is het rioolnetwerk niet zichtbaar.

Geurhinder in huis: mogelijke oorzaken en efficiënte oplossingen

Een vieze geur in je huis kan de sfeer grondig verpesten.

Keuken hack: hoe voorkom je een verstopte gootsteen?

Een verstopping in je gootsteen komt altijd ongelegen en kan voor heel wat overlast zorgen.

GRATIS Nieuwsbrief