Keuken hack: hoe voorkom je een verstopte gootsteen?

Gepubliceerd op 29 April 2020

Een verstopping in je gootsteen komt altijd ongelegen en kan voor heel wat overlast zorgen. Gelukkig kun je dit ongemak zelf helpen voorkomen. Ontdek snel hoe en leer wat je kunt doen als er toch een verstopping ontstaat.

Voorkomen is beter dan genezen

Je gootsteen krijgt dag in dag uit te maken met een hoop vuil en (etens)restjes. Je spoelt je servies, potten en pannen af onder de kraan en doet mogelijk ook de afwas in je gootsteen. Zo belandt er, naast het afvalwater, ook veel vuil in de afvoer. Neem je geen voorzorgen, dan is de kans erg groot dat je op een dag geconfronteerd wordt met een verstopte gootsteen. En dan moet je mogelijk professionele hulp inschakelen. Maar het kan ook anders!

Hoe een verstopte gootsteen voorkomen?

Je kunt zelf een aantal dingen doen om een verstopping in je gootsteen te voorkomen. Verwijder bijvoorbeeld eerst de grootste etensresten van de borden en het bestek en gooi ze in de vuil- of groenbak, pas dan spoel je je borden en bestek af onder de kraan. Op die manier belandt er veel minder vuil in de afvoer.

Goedkoop hulpmiddel: de afvoerbeschermer

Een goedkoop en superhandig hulpmiddel om een verstopte gootsteen te voorkomen, is de afvoerbeschermer. Dat is een gaasje met kleinere gaten dan de afvoer zelf, waardoor restjes en vuil gefilterd worden en er vrijwel alleen water in de leidingen van je gootsteen terechtkomt. Zo’n afvoerbeschermer vind je in zo goed als elke winkel met keukengerei. Dit item kost maar een paar euro’s, maar is zijn geld meer dan waard. Na elke afwasbeurt kun je vervolgens de gefilterde resten in de vuilbak gooien.

Je gootsteen preventief ontstoppen met een zelfgemaakt middeltje …

Loopt het water weg uit je gootsteen maar blijft het toch wat lang hangen, dan kun je een volledige verstopping voorkomen door preventief een ontstoppend middel te gebruiken. Graag een milieubewuste oplossing? Dan kun je bijvoorbeeld een combinatie van soda en schoonmaakazijn gebruiken. Laat dit mengsel een halfuurtje werken, en spoel het dan door met heet water.

Of met een aangekocht ontstoppingsmiddel

Je kunt ook een speciaal ontstoppingsmiddel kopen. Je vindt dit zowel als vloeibare variant, als in korrels. Ook dit middel kun je in de gootsteen deponeren, om vervolgens na te spoelen. Let wel op: deze middelen kunnen bijtend zijn. Gebruik dus best handschoenen voor je klus.

SOS dieperliggende verstopping

Oppervlakkige verstoppingen kun je mogelijk zelf oplossen, maar niet elke verstopping is oppervlakkig. Zo kan een verstopping met de tijd ontstaan en dieper liggen, bijvoorbeeld in je leidingen of riolering. Dat is vaak het geval bij gootsteenverstoppingen, omdat we via de gootsteen heel wat etensresten en vuil laten wegspoelen. Met bovenstaande tips kun je gelukkig heel wat ergernissen voorkomen. Is er toch een verstopping ontstaan, neem dan contact op met een ontstoppingsdienst voor een oplossing.

Een probleem met de riolering, leidingen of afvoer? Een ontstoppingsdienst is gauw ter plaatse. De vakman detecteert het probleem en lost het vakkundig en snel op, en dit meestal aan vaste prijzen. Kijk hier voor een vakman en laat het probleem meteen aanpakken.