Hangtoilet en geurhinder: wat nu?

Gepubliceerd op

Op het toilet hangt er wel eens een geurtje, toch vertoeven we het liefst op een schoon en fris wc. Maar wat als er een onverklaarbare stank uit je hangtoilet komt die maar niet verdwijnt? Wat zijn mogelijke structurele oorzaken en wat kun je er aan doen?

Er zit een luchtje aan je toilet

Heb je een vieze (riool)geur ontdekt in je toilet die geregeld terugkeert? Vaak is er meer aan de hand dan geurhinder. Niet alleen is een stinkend wc vervelend, het kan ook een gevaar voor je gezondheid vormen en verergeren. Mogelijk heeft de stankoverlast een diepere, structurele oorzaak. Trek je neus er niet voor op, ga op onderzoek uit of roep hulp van een expert geurdetectie in. Ontdek alvast enkele mogelijke oorzaken van een stinkend wc en hoe je ze kunt oplossen zonder de geur te camoufleren.

Een droog waterslot

Is je wc al een tijdje niet meer gebruikt omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest? Dan staat de sifon, ook wel zwanenhals of waterslot genoemd, mogelijk droog. Hier staat normaal water in zodat de geur van je riolering niet door je wc naar boven komt. Verdampt dit water, dan vindt de rioollucht zijn weg naar je toiletruimte. Het toilet een keer goed doorspoelen of water in de afvoer gieten lost dit op. Easy.

Gebrek aan geurafsluiters

De toiletten van tegenwoordig worden allemaal uitgerust met een geurafsluiter of waterslot. Die houdt de gassen die uit het riool komen tegen en zorgt ervoor dat deze correct worden afgevoerd. Is dit niet aanwezig, dan kun je geurhinder ervaren. Vervelend, maar op te lossen.

Ontluchtingsprobleem

Staat het water in je wc-pot vrij laag, dan functioneert de waterbarrière niet meer goed en heb je te maken met een ontluchtingsprobleem. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij rioleringswerken. Hoor je een borrelend geluid terwijl er geen verstopping is in je wc is, dan is er mogelijk een knik, verzakking of een verstopping in de ontluchtingspijp. 

Een verstopte afvoer of leiding

Kun je je hangend wc niet meer doorspoelen en komt er een ondraaglijke stank vrij, dan is je wc verstopt. Meestal komt dit doordat er dingen zijn doorgespoeld die in je wc thuishoren zoals: babydoekjes, tampons, maandverband, … Zo’n verstopping kun je meestal zelf oplossen. Trek een rubberen handschoen aan en voel eerst met je hand of niets de afvoer blokkeert. Komt er geen beweging in? Dan kun je je wc proberen te ontstoppen met een ontstoppingsveer of ontstoppingsmiddel. Of laat, wanneer dit allemaal niet baat, een professionele ontstoppingsdienst langskomen.

Rioleringsproblemen

De geuroverlast in je toilet kan ook een diepere oorzaak hebben. Zo kan er bijvoorbeeld een lek of een verzakking zijn in het rioleringsnetwerk door bijvoorbeeld rioleringswerken. Controleer of het water laag staat en of er eventueel rioolvliegjes in het toilet bevinden. Die kunnen wijzen op scheuren in de rioleringsbuis. Maar een kapotte afvoerbuis een slecht aansluitende pijp kan de oorzaak zijn zijn. Merk je dat de rioolgeur vooral tijdens regenbuien ontstaat? Dan kan er een verzakking of een probleem zijn in het rioleringsnetwerk. 

Stinkend regenwater

Spoel je je wc’s met water dat afkomstig is van een regenwatersysteem, dan kan hier soms ook een geurtje aan zitten. Check of er nog voldoende water in je regenwaterput zit, of de tank correct belucht is, of het geen rottend organisch materiaal bevat en of de filter niet verstopt is.

Slechte ventilatie

Soms komt de vieze geur op je toilet niet eens uit je wc-pot of je leidingen. De oorzaak kan wel eens hoger gelegen zijn, in je (mechanisch) ventilatiesysteem bijvoorbeeld. Check of je ventilator of het afzuigventiel niet verstopt is. Dit doe je door er een papiertje voor te houden. Beweegt het niet, dan is je afzuiging mogelijk verstopt of stuk. Maak je ventilatie regelmatig schoon om onfrisse luchtjes te vermijden.

Geurdetectie door een professional

Komt er een vieze geur uit je toilet en kun je maar niet achterhalen wat de oorzaak is? Dan kun je hiervoor een professional inschakelen. Die heeft hier letterlijk een neus voor. Maar ook geschikt materiaal. Via rookdetectie gaat hij met een camera op zoek naar de oorzaken van de geurhinder. De afvoerleidingen worden dan gevuld met een onschadelijke, gekleurde rook. Is er een breuk, opening of zwak punt in de leiding? Dan komt de rook via het lek naar buiten. Zit het probleem ondergronds, dan gebruikt men speciale toestellen en technieken om ze te lokaliseren.

Komt er een onverklaarbare stank uit je toilet en krijg je het probleem niet zelf opgelost? Wacht niet te lang. Roep de hulp van een professionele ontstoppingsdienst in.