Een verstopte gootsteen of vaatwasser? Zo voorkom je frustraties in de keuken

Gepubliceerd op 19 November 2020

Ken je het? Je bent rustig aan het koken, wil je groenten afspoelen en dan … blijft het water in je spoelbak staan. Zeer traag loopt het af, of helemaal niet. Vervelend. Of wanneer je gootsteen borrelt en ineens het water van je vaatwasser naar boven komt. Help! Wat nu? Ontdek onze tips.

Verstopte afvoer in de keuken

Een verstopte gootsteen of vaatwasser kan roet in het eten gooien en een gezellig kookmoment verpesten. Meestal wordt de verstopping veroorzaakt door afvalwater dat zeep, vet- en etensresten bevat. Deze resten kunnen zich na een tijdje in de leidingen vastzetten en zo een obstructie veroorzaken. Jij en je huisgenoten zijn misschien wel fan van je kookkunsten, maar je gootsteen, afvoer en leidingen zijn dat absoluut niet.

Verstopte vaatwasser

Ook je vaatwasser kan verstopt geraken. Want ook hier stroomt afvalwater met zeep, vetten en etensresten door de afvoer. Door de verbinding met je gootsteen, kan er een vieze geur uit het afvoergootje van je spoeltafel vrijkomen of erger, kan er afvalwater met brokken etensresten naar boven borrelen.

Voorkomen is beter dan genezen

Kweek de goede gewoonte om je vieze vaat eerst boven de vuilnisbak leeg te maken. Gebruik bij het afwassen een afwasmiddel dat goed ontvet en reinig regelmatig de filter van je vaatwasser. Reinig de vaatwasser zelf ook met sodakristallen door een kopje soda in de vaatwasser te plaatsen en de machine op het heetste programma te laten draaien.

Maar wat als je al met de gebakken peren zit? Ontstoppen is dan de boodschap! Je kunt hiervoor, afhankelijk van de ernst van het probleem zelf mee aan de slag of beroep doen op een professional. Ontdek onze tips.

Gootsteen ontstoppen

Huis- , tuin- en keukenmiddeltjes

Je kunt gelukkig veel zelf doen om de verstopping in je spoelbak op te lossen. Met middeltjes in je huis kom je al ver. Voor je aan de slag gaat schep je de inhoud die in de gootsteen blijft staan handmatig weg. Daarna kun je één van onze ontstoppingstips in de praktijk omzetten. Ga wel geen producten mengen of combineren.

Gebruik een zuigontstopper

Handig om een huis te hebben is een zuigontstopper of plopper. Dit is een bruine zuignap aan een steel dat een ‘plopgeluid’ maakt als je het gebruikt. Laat water in je verstopte spoelbak lopen en zet de zuigontstopper over het afvoerputje. Door te duwen en trekken kun je het vuil zo losmaken uit je leidingen. Hou dit een tijdje vol tot je resultaat hebt. Spoel ook even goed na. Lukt het absoluut niet? Dan zijn er nog andere trucjes.

Maak zelf je ontstoppingsmiddel

Met soda en schoonmaakazijn kun je je gootsteen ontstoppen. Giet eerst kokend water door het putje van je spoelbak. Zo zal het vuil gemakkelijker loslaten. Voeg daarna een kop soda toe en giet er eventueel schoonmaakazijn bij. Het geheel zal beginnen schuimen, dat is normaal. Spoel hierna met heet water.

Gebruik een ontstoppingsmiddel van de winkel

In de winkel vind je natuurlijk ook allerlei ontstoppingsmiddelen die je in je gootsteen kunt kappen. Dit zijn vaak agressieve en milieubelastende producten. Wees dus voorzichtig. Check vooraf ook of je gootsteen hierdoor niet beschadigd kan worden.

Maak de sifon schoon

Veel vuil blijft steken in de sifon of zwanenhals, de buis die onder je gootsteen hangt. Let op voor natte kleren.

Gebruik een ontstoppingsveer

Is de verstopping zo hardnekkig dat het niet opgelost geraakt dan zit het probleem waarschijnlijk dieper in de leidingen. Als laatste doe-het-zelf redmiddel kun je dan kun je ook een ontstoppingsveer gebruiken. Dit is een dikke metalen flexibele draad met aan de onderkant een kurkentrekker en aan de bovenkant een hendel waar je aan kunt draaien om de ‘veer’ dieper in de afvoerleidingen te brengen.

Vaatwasser ontstoppen

Is je vaatwasser verstopt, dan hoef je niet meteen voor het ergste te vrezen. Ontdek wat je zelf kunt doen om het probleem op te lossen.

Roep de hulp in van een pro

Maar wat als dat ook allemaal niet helpt? Of maar eventjes? Is de verstopping zo ernstig dat het steeds terugkeert, dan schakel je best de hulp van een professionele ontstoppingsdienst in. Mogelijk zit de obstructie dieper in het buizenstelsel en kun je er zelf niet bij. Of is er iets mis met de installatie van de leidingen zelf. Een professionele ontstopper kan snel de oorzaak van de verstopping vinden en je een oplossing op maat voorstellen of een herstelling uitvoeren. Op een efficiënte manier worden je leidingen ontstopt zonder ze te beschadigen. Ontdek hoeveel dit je kan kosten.

Heb je last van geurhinder, een verstopping, kalk of schade? Neem contact op met de ontstoppingsdienst Sobry. Men is snel ter plaatse en het probleem wordt vakkundig en proper opgelost aan een vaste prijs.