Wat doen als het grondwater van je boorput onaangenaam ruikt of verkleurd is?

Gepubliceerd op 17 July 2020

Heb je een grondwaterput laten boren op 15 meter of dieper en merk je dat het water verkleurd is en/of niet zo fris ruikt? Ontdek de mogelijke oorzaken en hoe je ze kunt laten oplossen.

Putwater uit de grondlagen

Wanneer er periodes van hitte en droogte zijn, doen grondwaterputinstallateurs gouden zaken. Zo’n put kan namelijk, afhankelijk van het type pomp, zo’n 1000 liter per uur opleveren. Als je geen of moeilijk toegang hebt tot leidingwater kan een waterput ook een oplossing bieden. Veel mensen kiezen er dan ook voor om een grondwaterput te laten boren. Soms kunnen er echter ongemakken komen bovendrijven zoals verkleurd water of geurhinder. Dit zijn symptomen van dieperliggende problemen.

Verkleurd putwater

  • Roestbruine- of oranje verkleuring

Hebben je sanitair, tegels of klinkers een roestbruine of -oranje kleur? Dan wijst dit meestal op een hoog ijzergehalte in het water. Dit zie je niet altijd aan het water zelf maar wel aan de oppervlaktes die ermee in aanraking gekomen zijn.

  • Zwart water

Is je putwater zwart geworden? Dan wijst dit meestal op een hoog mangaangehalte in het water. De aanwezigheid hiervan kan afhankelijk zijn van de diepte en de locatie van de put en de geologie van de omgeving. Heb je last van verkleuringen? Luister eens bij je waterspecialist.

Verschillende geuren, verschillende oorzaken

Opgepompt putwater gebruiken dat een nare geur heeft is niet aangenaam, bovendien wijst het op dieperliggende problemen. Merk je één van deze geuren op, contacteer dan je waterspecialist.

  • Rotte eierengeur

De geur van rotte eieren kan wijzen op de aanwezigheid van opgeloste sulfaten in je putwater, tenminste als de geur geen bacteriologische oorzaak heeft. Dit kun je zelf achterhalen door het water 10 minuten in een glas te laten staan. Verdwijnt de geur? Dan kan een beluchter een oplossing bieden. Neem contact op voor meer info.

  • Roestgeur

Ruikt je putwater naar ijzer of roest en heeft het ook de typische roestkleur? Dan wijst dit op een te hoog ijzergehalte. Dit laat je best aanpakken want de ijzerafzettingen kunnen op den duur je sanitaire leidingen verstoppen. Dit kan verhopen worden door een toestel met harsen en in bepaalde situaties door beluchting gecombineerd met een zandbedfilter.

  • Muffe geur

Een algemene muffe geur, soms wat schimmelachtig of zelfs de geur van uitwerpselen, wijzen op de aanwezigheid van bacteriën. Deze kunnen verholpen worden door het water te ontsmetten.

Vervuild putwater verhelpen

Heeft het grondwater een hoog ijzer- of mangaangehalte en voldoende hoge pH? Is er geen kalk aanwezig, dan een toestel met beluchting en een zandbedfilter helpen. Bevat je putwater ook kalk? Dan is een toestel met 4-in-1 filter ideaal.

Garantie op goede waterkwaliteit: concreet

Wil je je putwaterproblemen correct aanpakken? Laat je grondwater controleren of verbeteren door een EcoWater waterspecialist. Die neemt een staal van je grondwater en laat het in een erkend labo analyseren en testen op alle relevante parameters. Houd er wel rekening mee dat de kwaliteit van je grondwater constant moet zijn om het succesvol te kunnen laten behandelen. Je geboorde put moet daarom minimum 15 meter diep geboord zijn. Enkel dan kan je waterspecialist een complete oplossing voorstellen. Vraag een vrijblijvende offerte op maat aan om het grondwater in je put te behandelen.

Wil je graag het (grond)water bij je thuis laten verbeteren? Neem contact op voor advies of een vrijblijvende offerte.

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan