Putwater oppompen uit de grondlagen
In periodes van hitte en droogte, doen grondwaterputinstallateurs vaak gouden zaken. Veel klanten willen zo’n put want hiermee kun je, afhankelijk ban het type pomp, zo’n 1000 liter water per uur oppompen. Maar vaak komen er bij het gebruik ervan ongemakken bovendrijven zoals putwater met een andere kleur of een vieze geur. Dit zijn symptomen van dieperliggende (15 meter of dieper) problemen. Wat betekenen deze verschillende verkleuringen en geuren? Ontdek wat er zoal in je water kan zitten.
Verkleurd putwater
Roestbruine of oranje verkleuring
Heb je roestbruine of oranje kleur op je sanitair, (terras-)tegels of -klinkers gespot? Dan wijst dit meestal op een hoog ijzergehalte in het (grond)water dat je gebruikt hebt. Het water ziet er op het eerste gezicht normaal uit maar de problemen verschijnen op de oppervlaktes die ermee in aanraking zijn gekomen.
Zwarte verkleuring
Is je putwater zwart? Dan wijst dit meestal op een hoog gehalte van de stof mangaan in het water. De aanwezigheid van mangaan is afhankelijk van de diepte en de locatie van de put, en dus de samenstelling van de aardlagen in de omgeving.
Is je putwater verkleurd? Ga te rade bij je waterspecialist voor een oplossing op maat.
Putwater met een vervelende geur
Putwater gebruiken waar een reukje aanzit? Niet aangenaam! Vaak wijst dit op een dieperliggend probleem. Merk je een van deze geuren op? Neem dan zeker contact op met je waterspecialist.
De geur van rotte eieren
Doet de geur van je opgepompt putwater je denken aan rotte eieren? Dit kan worden veroorzaakt door opgeloste sulfaten, tenminste als de geur geen bacteriologische oorzaak heeft. Dit kun je zelf achterhalen door het putwater van zo’n 10 minuten in een glas te laten staan. Verdwijnt de geur? Dan bevat het enkel sulfaten en kan een beluchter een oplossing bieden. Wil je meer informatie en/of een oplossing op maat? Neem contact op met je waterspecialist.
Metaalgeur
Heeft het water uit je grondwaterput precies een ijzer- of roestgeur en veroorzaakt het een typische roestkleur? Dan wijst dit op een hoog ijzergehalte. Dit kan problemen veroorzaken zoals ijzerafzettingen in je sanitaire leidingen waardoor deze op den duur zullen verstoppen. Dit kun je verhelpen met behulp van een 4-in-1 grondwaterfilter, een toestel met harsen en in bepaalde situaties door beluchter gecombineerd met een zandbedfilter.
Muffe geur
Ruikt je putwater over het algemeen muf, schimmelachtig of zelfs naar uitwerpselen? Dan betekent dit dat er bacteriën in het water aanwezig zijn. Dit kan verholpen worden door het water bijvoorbeeld te ontsmetten. Neem hiervoor contact op met één van de EcoWater-waterspecialisten voor een ontsmettingsoplossing op maat van de samenstelling van jouw putwater.
Vervuild putwater zuiveren
Heb je een grondwaterput van 15 meter of dieper? Dan is het grondwater over het algemeen constant en kan het behandeld worden. Heeft het grondwater een hoog ijzer- of mangaangehalte en voldoende hoge pH? Is er geen kalk aanwezig, dan een toestel met beluchting en een zandbedfilter helpen. Bevat je putwater ook kalk? Dan is een toestel met 4-in-1 filter geschikt.
Wil je je putwaterproblemen correct aanpakken? Laat je grondwater dan eerst controleren en daarna verbeteren door een EcoWater waterspecialist. Die neemt een staal van je grondwater en laat het in een erkend labo analyseren en testen op alle relevante parameters. Let wel. Enkel als je put minimum 15 meter diep is, kan je waterspecialist een complete oplossing voorstellen. Vraag een vrijblijvende offerte op maat aan om het grondwater in je put te behandelen.
Wil je graag het (grond)water bij je thuis laten verbeteren? Neem contact op voor advies of een vrijblijvende offerte.