Kalk in je leidingwater?
Het leidingwater dat thuis uit je kranen stroomt, is gezuiverd maar kan nog kalk (calcium en magnesium) bevatten. Deze mineralen worden onderweg uit de aardbodem meegenomen. In sommige regio’s zit er dus meer kalk in het water dan in andere. Zit er bij jou te veel kalk in het water, dan kan er kalkaanslag ontstaan. Dit wordt ook wel ‘hard water’ genoemd. Check hier hoe hard het water in jouw regio is en test de hardheid van het water bij jou thuis. Hoewel hard water niet schadelijk is voor de gezondheid, kan het wel voor heel wat andere problemen zorgen.
Gevolgen van te veel kalk in je water
Hard water merk je het duidelijkst in je badkamer. Na verloop van tijd zet kalkaanslag zich overal op vast. Het lelijke witte laagje is niet alleen moeilijk weg te poetsen, maar verstopt ook je kranen en bezorgt je na het douchen een droge huid en dof haar. Maar ook in je keuken en andere plekken in huis kan het veel schade aanrichten. De ophopende kalk verstopt je leidingen sneller, vermindert de levensduur van je huishoudelijke apparaten, beschadigt je verwarmingstoestellen, … Met hoge energiekosten, dure herstellingen en vervangingen tot gevolg.
Kalkaanslag verwijderen: drie tips
Wil je iets aan je kalkaanslag doen? Een goed idee! Hoe pak je het aan?
1. Gebruik de juiste schoonmaakmiddelen
Wil je je schoonmaakklus in de badkamer vergemakkelijken? Gebruik dan de juiste poetsproducten. Hard schrobben met zeep heeft weinig effect. Schakel over naar producten met zuren zoals schoonmaakazijn, een kalkverwijderaar of bleekmiddel. Breng het aan met een vodje, laat het even inwerken en spoel het daarna af met warm water. Let op, niet elk materiaal in de badkamer is hier tegen bestand. Natuursteen bijvoorbeeld kan hierdoor aangetast worden. Check dus goed wat kan.
2. Gebruik milieuvriendelijke middelen
Geen zin in agressieve schoonmaakproducten? Schakel dan over op een milieuvriendelijker middel. Maak bijvoorbeeld zelf je schoonmaakmiddel met natriumbicarbonaat (baking soda). Breng het aan op een vochtige spons met heet water en schrob hiermee de kalkaanslag weg.
3. Investeer in een kwaliteitsvolle waterontharder
Met deze schoonmaaktips verwijder je de kalkaanslag misschien makkelijker, maar je pakt enkel de gevolgen tijdelijk aan. Voorkomen is beter dan genezen, pak daarom de oorzaak aan bij de bron: je leidingwater. Schakel hiervoor een waterontharder in. Met behulp van speciale harsen verandert die je leidingwater in zacht, kalkvrij water. Ontdek hoe het precies werkt. Hierna geniet je alleen nog maar van voordelen: je toestellen gaan langer mee, je verspilt veel minder energie, je hebt meer tijd voor andere dingen, je geniet van heerlijke douches, leuke kookmomenten en bespaar je tot wel 650 euro per jaar. Hoezo? Ontdek er hier meer over.
Een waterverzachter op Wifi
Er zijn heel wat waterverzachters op de markt. Hoe vind je er eentje die bij je past? We helpen je de beste keuze maken. Lees meer over de residentiële waterverzachters van Ecowater. Deze zijn zeer zuinig, zowel qua water- als zoutverbruik. Bovendien kun je de waterverzachters eVOLUTION en Refiner verbinden met je wifinetwerk. Zo heb je er vanop afstand zicht op en heb je altijd toegang tot je waterverzachter. Lees meer over de functies van de wifi-manager.
Wil je nooit meer kalk in je leidingwater? Ontdek welk waterverzachter het beste bij je past. Laat je inspireren door de gratis infobrochure en vraag je offerte op maat aan. Ook je drinkwater verbeteren of je grondwater behandelen? Ook hiervoor kun je bij EcoWater terecht.