Wat te doen bij een verstopping in huis?

Gepubliceerd op
Wat te doen bij een verstopping in huis?
Wat te doen bij een verstopping in huis?

Verstoppingen in huis komen altijd op een ongelegen moment. Het is dan wel prettig dat je weet hoe je zo’n verstopping kunt oplossen. Vaak begint het met het langzaam weglopen van het water in bijvoorbeeld de gootsteen, wat eigenlijk al een eerste signaal moet zijn dat er iets aan de hand is. Je kunt er dan voor kiezen dit te negeren, in de hoop dat het probleem zich vanzelf oplost, maar je kunt natuurlijk ook gewoon even de zwanenhals onder de wasbak losdraaien en kijken of hier het probleem zit. Uiteraard zijn er daarnaast nog allerlei andere dingen die je kunt doen om een verstopping in huis op te lossen en die bespreken we graag in dit artikel met je.

Is je WC verstopt?

Er zijn een aantal plekken waarvan je hoopt dat je hier niet te maken krijgt met een verstopping en daar is het toilet er natuurlijk één van. Toch kan het voorkomen dat het doorspoelen om wat voor reden dan ook niet of niet goed meer lukt. Tijd dus om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Je zit er namelijk niet op te wachten dat er straks niet alleen water, maar ook allerlei andere dingen naar boven komen. Heb je het gevoel dat het water wel iets doorspoelt, dan kun je proberen om een ontstopper te gebruiken. Werkt dit niet, dan zit er vaak niets anders op dan een ontstoppingsbedrijf in te schakelen. Vergelijk wel eerst een aantal lokale ontstopping bedrijven met elkaar, zodat je zeker weet dat je straks niet te veel betaalt voor het laten ontstoppen van je toilet.

Doucheputje verstopt

Naast het toilet, is ook het doucheputje een plek waar we vaak zien dat verstoppingen aanwezig is. Belangrijk is dus om het doucheputje regelmatig goed schoon te maken. Zonder dat we het ons vaak realiseren, blijven er namelijk ontzettend veel haren en zeepresten achter, waardoor het zich uiteindelijk ophoopt tot een verstopping. Zorg er daarom dus ook voor dat je iedere week even het putje grondig schoonmaakt, maar gebruik daarnaast ook eens in de zoveel tijd een vloeibare ontstopper. Zo kan het namelijk ook zijn dat haar en ander vuil zich verderop in de leiding ophoopt, waardoor je er pas later achter komt en het misschien al wel te laat is. Juist omdat de leidingen onder de vloer liggen, kost je dit niet alleen ontzettend veel tijd, maar ook geld om een verstopping te verhelpen als het al te ver is.

Ga niet te veel zelf aan het proberen

Een verstopping is natuurlijk ontzettend vervelend. Nu kun je vaak zelf wel het nodige doen, maar is het wel belangrijk dat je het niet erger maakt. Stel dat je probeert om met allerlei middelen de verstopping te verhelpen, kan het ook zijn dat het uiteindelijk alleen maar erger wordt. Je kunt er dus beter voor kiezen om in een vroeg stadium iemand in te schakelen, dan dat je het straks alleen nog maar erger maakt. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat de kosten in de avonden en weekenden hoger liggen, dan wanneer je doordeweek belt. Dus stel dat de verstopping kan wachten tot maanden, dan is dat wel verstandig om te doen.

   

standaard