Woning verkopen? Denk aan het nodige asbestcertificaat!

19/11/2019

Asbest is een schadelijke stof die in meer dan 3500 bouwmaterialen is verwerkt. Wil je een woning verkopen die voor 2001 werd gebouwd, dan heb je een asbestcertificaat nodig. Dat informeert de potentiële koper over de eventuele aanwezigheid van asbest. Waarom deze verplichting en wat moet je erover weten?

2,3 miljoen ton

Asbest kan asbestose, longkanker en strottenhoofdkanker veroorzaken. Het gebruik van deze giftige bouwstof is sinds 2001 verboden in België. Toch zit er in onze Vlaamse woningen, scholen, bedrijven, … nog veel asbest. Het zou gaan om maar liefst 2,3 miljoen ton aan asbesthoudende toepassingen, zo schat de OVAM. Zolang we deze asbesttoepassingen weten zitten en ze in goede staat zijn, vormt dit geen probleem. Maar dat is niet het geval, zo blijkt. 

SOS gezondheidsrisico’s

De aanwezigheid van asbest is te weinig gekend en geregistreerd. Bovendien zijn veel van de asbesthoudende materialen aan het eind van hun levensduur en verweerd. Zo vergroot het risico op het vrijkomen van asbestvezels, waardoor bewoners of gebruikers gezondheidsrisico’s kunnen oplopen. 

Asbestinventaris verplicht voor gebouwen van voor 2001

Met het Actieplan Asbestafbouw wil Vlaanderen deze onveilige situatie aanpakken. Zo zullen eigenaars bij verkoop van een woning die voor 2001 werd gebouwd over een asbestinventaris moeten beschikken. Op die manier weet de koper waar in het gebouw asbest aanwezig is en kan hij hier correct mee omgaan. De asbestinventaris zal - naast o.a. het EPC- en het bodemattest - opgenomen worden in de woningpas, het digitaal paspoort van de woning. Deze verplichting gaat wellicht in eind 2021 en zal ook mee opgenomen worden in het compromis.

Vanaf 2032 verplicht voor iedere gebouweigenaar

Vanaf 2032 is iedere gebouweigenaar bovendien verplicht om een geldig asbestinventarisattest te bezitten, opgesteld door een gecertificeerd asbestdeskundige. Goed om te weten: bij verhuur is de eigenaar van een gebouw verplicht zijn huurders een kopie van het asbestinventarisattest te bezorgen zodra beschikbaar.

Wat houdt de asbestinventaris in?

De asbestinventaris is een inventaris van de aanwezige asbesthoudende toepassingen in een gebouw of een werkzone. Het wordt opgemaakt na een inspectie van alle materialen en gebouwonderdelen die mogelijk asbest bevatten. Voor elk materiaal of gebouwonderdeel waar asbest in zit, geeft de asbestinventaris advies om het asbest veilig te beheren of te verwijderen. Vragen over de asbestinventaris of het verwijderen van asbest? Neem contact op met een specialist.  

Welke kosten komen erbij kijken?

Volgens ramingen van de OVAM betaal je 35 euro voor het attest, en 350 euro voor het opmaken van de asbestinventaris van de woning. De kosten om eventueel de asbest te verwijderen, zijn voor de toekomstige eigenaar.

Verwijdering van asbest

Het actieplan Asbestafbouw streeft ook naar een versnelde verwijdering van asbesthoudende materialen die mogelijk asbestvezels vrijgeven. Tegen 2034 moeten de meest risicovolle asbesttoepassingen worden weggenomen uit Vlaamse gebouwen en woningen. Bijvoorbeeld asbestcementen daken en gevels, en niet-hechtgebonden asbesttoepassingen. Tegen 2040 moeten alle andere asbesttoepassingen in slechte staat verwijderd zijn. Voorlopig zijn beide streefdata enkel wettelijk verplicht voor overheidsgebouwen en -infrastructuur. Maar dit worden ook verplichtingen voor particulieren.

Verplichtingen bij onderhouds- of renovatiewerken

Tijdens onderhouds- of renovatiewerken aan een gebouw moet elke eigenaar voortaan de asbesttoepassingen die door de werken eenvoudig bereikbaar zijn, best wegnemen. Zo wordt vermeden dat asbesthoudende materialen opnieuw ingesloten raken en de risico’s worden doorgeschoven naar toekomstige generaties.

Ondersteunende maatregelen voor het verwijderen van asbest

Zit je met asbest? Neem geen risico’s en schakel een specialist in. Doe ook navraag over ondersteunende maatregelen. In sommige gemeentes kunnen particulieren genieten van goedkope ophaling aan huis, goedkoop verpakkingsmateriaal om kleine hoeveelheden naar het containerpark te brengen, samenaankoop van de verwijdering en aankoop van vervangende materialen. Succes!

Heb je vragen over het verwijderen van asbest in of rond de woning? Graag advies en/of een offerte? Neem contact op met een specialist.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.