Asbest in mijn woning: verwijderen of niet?

25/11/2019

Je vermoedt dat er asbest zit in je woning of gebouw. Hoe krijg je zekerheid en wat doe je ermee? Laten zitten, of (laten) verwijderen? Ontdek onze adviezen!

Gevaar bij inademen van de vezels

Een woning die voor 2001 is gebouwd bevat hoogstwaarschijnlijk asbest. Geen goede zaak, want asbestvezels zijn gevaarlijk als ze ingeademd worden. Ze veroorzaken allerlei asbestgerelateerde ziekten en kanker. De asbestvezels komen vrij als het asbestmateriaal in slechte staat is zoals bij verwering, of bij bewerking (zoals zagen, slopen, slijpen, snijden, schuren, boren of reinigen onder hoge druk). Hoe ga je best om met asbest? Neem contact op met een specialist voor advies.

Bevat mijn woning asbest? 

Hoe ontdek je of je woning asbest bevat? Met het blote oog is asbest niet met 100% zekerheid te herkennen. Het productiejaar van een materiaal kan je een aanwijzing geven. Ook plannen, facturen, technische fiches en andere gegevens van de fabrikant kunnen nuttig zijn. Werd het materiaal geproduceerd of geplaatst tussen 1945 en 2001? Dan is de kans groot dat het asbest bevat. Zie je op de golfplaat of lei de aanduiding NT, dan bevat die geen asbest. Graag zekerheid? Schakel een specialist in voor een screening.

Asbest verwijderen, verplicht of niet?

Stel, je woning of gebouw bevat asbesthoudende materialen. Moet je die verplicht weghalen? Als particulier ben je niet verplicht om asbesthoudende toepassingen in je woning of gebouw te verwijderen, tenzij het asbest in slechte staat is of ingesloten zit en bij renovatiewerken bloot komt te liggen. Toch neem je asbest in je gebouw best zo snel mogelijk weg, zeker tijdens renovatiewerken. Dat komt de waarde van het gebouw ten goede. Bovendien vermijd je zo onnodige gezondheids- en milieurisico’s.

Stel niet uit

Stel het verwijderen van asbesthoudende materialen niet uit. De kans is groot dat de asbesttoepassing verweerd of beschadigd raakt, waardoor er asbestvezels vrijkomen. Maar er is meer. Hoe slechter de staat van het asbesthoudend materiaal, hoe duurder het wordt om het correct te laten verwijderen.

Asbest verwijderen: zelf doen of niet?  

Mag je asbesthoudende materialen zelf verwijderen? Dat hangt ervan af. Welke toepassingen je zelf mag wegnemen, hangt af van de plaats waar het asbest zich bevindt. Zo mag je in binnenruimtes alleen hechtgebonden asbest verwijderen dat niet beschadigd is. Dat betekent dat het materiaal volledig intact is en er geen vrije asbestvezels zichtbaar zijn. Ook tijdens het verwijderen moet het asbest intact blijven. Let op: sommige asbesttoepassingen mag je nooit zelf verwijderen. Niet zeker of je een bepaalde toepassing zelf mag verwijderen? Schakel een specialist in voor advies.

Een specialist inschakelen

Asbesthoudende materialen kun je professioneel laten verwijderen door een erkende asbestverwijderaar. Zo ben je zeker dat het correct, veilig en efficiënt gebeurt. Bovendien zorgt de erkende asbestverwijderaar ervoor dat het asbestafval volgens de regels wordt afgevoerd naar een verwerker. 

Wil je meer informatie of wil je asbest in je woning laten verwijderen? Neem contact op met een specialist.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.