Asbest in bouwmaterialen: nog steeds een issue
Het gevaar van asbest loert vandaag de dag nog steeds om de hoek. Hoewel er al jaren een verbod geldt voor asbestvezels in bouwmaterialen, kan asbest zomaar opduiken bij een sloop of verbouwing. Waarom het vaak werd toegepast in bouwmaterialen? Asbest is sterk, slijtvast, isolerend, brandwerend en daarbovenop goedkoop te verkrijgen. Bezorgt de mogelijke aanwezigheid van asbest in je woning je kopzorgen? Kom meer te weten over asbest en ontdek waar het kan voorkomen.
Hechtgebonden en niet-hechtgebonden asbestvezels
Hechtgebonden asbestvezels zijn terug te vinden in het bindmateriaal van vloertegels en vloerbekleding uit kunststof, zoals vinyl. Vaak zijn deze vezels bevestigd met asbesthoudende lijm (bruine of zwarte kleur). Niet-hechtgebonden asbestvezels zijn het gevaarlijkst. Ze zitten in de kartonnen onderlaag van een vinylvloer. Het uitzicht van die onderlaag doet denken aan een gescheurde kartonnen schoendoos.
Asbest in vloeren: een gevaar voor onze gezondheid
Een oudere vloer die, hetzij loskomt of scheurt, hetzij bewerkt of uitgebroken wordt, is een potentieel gevaar voor onze gezondheid. Het vloermateriaal kan namelijk fijne asbestdeeltjes afscheiden. Deze schadelijke vezeldeeltjes verspreiden zich in de lucht en worden zo een gevaar voor onze longen. Voorkomen is beter dan genezen en daarom is het belangrijk om verstandig om te springen met oudere vloermaterialen. Wil jij weten of je te maken hebt met asbesthoudend materiaal? Neem alvast je voorzorgen en contacteer een asbestexpert.
Voorkom inademing van asbest
We lopen vooral gevaar wanneer de met het blote oog onzichtbare asbestvezels in grote hoeveelheden vrijkomen. Bij herhaaldelijke inademing kunnen deze vezels onze longen sterk aantasten. Het is om die reden dat professionals een groter gevaar lopen dan occasionele doe-het-zelvers. Wil je kost wat kost voorkomen dat je in aanraking komt met asbest? Contacteer dan een gespecialiseerde firma voor advies en begeleiding.
Een asbestlabo neemt je twijfels weg
Om volledig zeker te weten of er asbest in je vloer zit, verstuur je best een staal ter analyse naar een erkend asbestlabo. Voeg daarbij ook een staal van de asbesthoudende lijm toe. De labokosten zijn eerder beperkt en het onderzoek zal je veel kopzorgen besparen. Wil je niets aan het toeval overlaten bij het uitbreken van je vloer? Laat je als particulier dan zeker begeleiden door een team van deskundigen.
Asbest verwijderen als particulier
Het klinkt eerder vreemd, maar als particulier ben je niet verplicht om asbesthoudend materiaal te verwijderen. De verklaring? Een oude vloer op zich is geen gevaar. Het wordt pas opletten wanneer je vloer in slechte staat is of bij renovatiewerken bloot komt te liggen. Gebruik in dergelijke situatie je gezond verstand en contacteer een expert voor professioneel advies en begeleiding. Je wil immers niet het risico lopen om jezelf en je werkcollega’s bloot te stellen aan schadelijke stoffen. Onderneem daarom tijdig actie en contacteer een gespecialiseerd bedrijf om asbesthoudend materiaal te verwijderen.
De methode van de hermetische zone
De keuze van de toe te passen verwijderingstechniek hangt af van de toestand waarin het asbest zich bevindt. De methode van de hermetische zone is een vaak toegepaste techniek bij het verwijderen van asbest in vloeren. Daarbij wordt, buiten een hermetisch afgebakende zone, niemand blootgesteld aan asbestvezels. In functie van de arbeidsveiligheid pleegt een asbestexpert steeds overleg met een preventieadviseur. Ontdek meer over de verwijderingstechnieken van asbesttoepassingen.
Asbest ook na het verbod nog toegepast
Sinds 1998 is het verboden om asbesthoudend materiaal te produceren, verhandelen en hergebruiken. Het is echter geen geheim dat asbest ook ná deze datum werd toegepast. Schrik dus niet wanneer asbest voorkomt in constructies die zijn gebouwd tot begin 2000. Gemakshalve en onvoldoende bewust van de gevolgen, kozen sommige bouwbedrijven ervoor hun voorraad op te gebruiken. Wil je graag weten of er asbest voorkomt in jouw vloer? Win dan zeker het advies van een asbestexpert in.
Meer weten over asbest in vloeren en hoe het te verwijderen? Neem contact op met een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf voor advies en/of een vrijblijvende offerte.