Asbest in je oud pleisterwerk? Zo ben je zeker!

27/07/2020

Als je verbouwt bespaar op je heel wat kosten door zelf je woning te strippen. Maar je komt ook wel eens voor verrassingen te staan. Zoals de ontdekking van asbest bijvoorbeeld. Wist je dat deze schadelijke vezels in het verleden soms ook in pleisterwerk gebruikt werden? Wat moet je weten voor je je gepleisterde muren met de (sloop)beitel te lijf gaat?

Oud pleisterwerk, weg ermee?

Is je oud pleisterwerk beschadigd, dan kun je er eventueel een nieuwe laag laten over plaatsen. Veel stukadoors zijn echter niet te vinden voor dit tijdelijke ‘lapmiddel’ en zullen je aanraden alles volledig te verwijderen. De hedendaagse pleisters hebben immers een andere hechting, laat je ze op een oude pleisterlaag zetten dan is er altijd een kans dat de nieuwe laag loslaat. Vraag je stukadoor naar de mogelijkheden.

Pleisterwerk met asbest

Asbest werd vroeger in duizenden bouwtoepassingen gebruikt, zelfs in pleisterwerk voor muren en plafonds. Deze, inmiddels verboden, gevaarlijke stof maakte het pleisterwerk steviger en duurzamer. Soms werden de vezels ook in het dunne finishlaagje verwerkt. Er is een kans dat je oud pleisterwerk in je eigen oude woning ook asbest bevat.

Hoe herkennen?

Pleisterwerk dat op muren en plafonds werd aangebracht tussen 1960 en 1980 kan mogelijk asbest bevatten. Je kunt oud pleisterwerk herkennen aan de bruine laag en de eventuele aanwezigheid van strovezels of paardenhaar. Deze vezels zijn niet te verwarren met asbestvezels, want deze zijn niet met het blote oog te detecteren. Op die manier kun je nooit zeker zijn. Je kunt enkel zekerheid hebben wanneer je een staal laat analyseren in een erkend labo. Neem contact op met een asbestspecialist voor meer informatie.

Waarom pleisterwerk met asbest verwijderen?

Je kunt in sommige gevallen het pleisterwerk behouden, bijvoorbeeld wanneer het zich nog in goede staat bevindt en je er niet in gaat slijpen of boren. Plaats je er een nieuwe gyproc-wand voor dan kun je het in principe ook behouden. Toch is het verstandig om het pleisterwerk te laten verwijderen en wel om volgende redenen:

  • Gezondheid op de eerste plaats

Ga je verbouwen, dan is het beter om alles meteen aan te pakken, dus ook je pleisterwerk met asbest. Het kan altijd dat je later een aanpassing moet doen en in je pleisterwerk moet boren, slijpen, … Dan hoef je je ook geen zorgen te maken over schadelijke asbestvezels die door de ruimtes dwarrelen en je gezondheid aantasten. Better safe than sorry.

  • Kosten van later te verwijderen

De wetten op het verwijderen van asbest zullen vermoedelijk strenger worden in verloop van tijd. Ook de kosten om het te laten verwijderen kunnen mogelijk stijgen. Dus waarom dit nu al niet doen?

  • Waarde van je huis

Heb je de asbest in je huis laten verwijderen, dan heb je een streepje voor bij de latere verkoop ervan.

Hoe pleisterwerk met asbest verwijderen?

In het oude pleisterwerk zit mogelijk niet-hechtgebonden asbest. Dit wil zeggen dat de asbestvezels niet goed vastzitten en zich in de lucht kunnen verspreiden als je het pleisterwerk gaat loskappen. Dit is zeer nefast en gevaarlijk voor je gezondheid. Verwijder daarom niet zelf je pleisterwerk als het asbest bevat! Neem contact op met een erkend asbestverwijderingsbedrijf.  

Hermetische zone

Voor het verwijderen van pleisterwerk met asbest zal een gecertificeerd bedrijf een hermetische zone creëren. Hiermee zorgt men ervoor dat niemand buiten de zone tijdens de asbestverwijderingswerken blootgesteld wordt aan de asbestvezels. Neem contact op met een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf.

Meer weten over asbest en de verwijdering ervan? Neem contact op met een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf voor informatie en een vrijblijvende offerte.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.