Asbest verwijderen: waarom, wanneer en door wie?

Gepubliceerd op 04 November 2019

Tijdens renovatiewerken in oudere woningen komt vaak bouwmateriaal bloot te liggen dat asbest bevat. Je kan dit best (laten) verwijderen. Mag je dit zelf doen? Zijn er subsidies voor voorzien? Ontdek er hier meer over!

Wat is het gevaar van asbest?

In België is het verboden om asbest te verwerken, maar tot 2001 was het een veelgebruikte grondstof in duizenden bouwproducten. De vezel was gemakkelijk te ontginnen, goedkoop, hittebestendig, onbrandbaar, slijtvast, isolerend, eenvoudig te verwerken … Het leverde dus heel wat voordelen. Ondertussen weten we dat asbest ook desastreuze gevolgen kan hebben. Het inademen van de vezels kan immers levensbedreigende ziektes zoals asbestos (stoflongen) en longvlieskanker veroorzaken. Het gevaar van asbest hangt af van de soort vezels en de mate waarin ze gebonden zijn.

Is asbest verwijderen verplicht?

De kans dat er in een woning van voor 2001 materiaal gebruikt is met asbest is bijzonder groot. Bijvoorbeeld in vloerbedekking, oude golfplaten, dakbedekking, …Moet je asbest (laten) verwijderen? Als particulier ben je dit in principe niet verplicht, tenzij het materiaal beschadigd is en/of je renovatiewerken aan het uitvoeren bent.

  • Beschadigde asbest

Asbestmateriaal dat beschadigd is, door bijvoorbeeld veroudering of blootstelling aan wisselende weersomstandigheden, wordt best zo snel mogelijk verwijderd. De slechte staat zorgt er namelijk voor dat de vezels gemakkelijk loskomen. Als eigenaar van een privéwoning wil je dit wellicht snel aanpakken en mogelijke risico’s vermijden. Beschadigd asbestmateriaal, zoals bijvoorbeeld een asbest golfplaat, is broos, brokkelt af en geeft stof af. Hoe sneller het weg is, hoe beter. Een goede raad: Laat beschadigde asbest verwijderen door een gespecialiseerde firma.

  • Asbest verwijderen bij renovatie

Ben je aan het renoveren in een oude woning, dan bestaat de kans dat je op asbesthoudende materialen stoot. Deze laat je best verwijderen.

Wie mag asbest verwijderen?

Afhankelijk van het type asbest, de staat en de plaats kun je het materiaal zelf weghalen of laten verwijderen door een gespecialiseerd bedrijf. Er zijn twee soorten asbestmateriaal: hechtgebonden asbest, ook wel vaste asbest genoemd, of niet-hecht gebonden asbest ook wel losse asbest genoemd.

Welke soorten asbest verwijderen?

Vaste asbest die in goede staat verkeert, zoals bijvoorbeeld in golfplaten, kun je zelf verwijderen. Neem wel de nodige veiligheidsmaatregelen. In sommige gemeentes kun je hiervoor zelfs doe-het-zelfpakketten vinden. Vaste asbest in slechte staat, die moeilijk te verwijderen is, kun je door een aannemer laten weghalen. Voorwaarde is wel dat de werknemers een jaarlijks opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen’ op zak hebben. Vraag hier dus naar. Risicovolle asbesttoepassingen zoals losse asbest moet je verplicht laten verwijderen door een gecertificeerd bedrijf. Zo ben je zeker dat alles correct en veilig gebeurt.

Zijn er subsidies om asbest te verwijderen?

Ga je asbest laten verwijderen, dan brengt dit kosten met zich mee. De Vlaamse Overheid heeft enkele maatregelen en subsidies om dit te ondersteunen. Zo voorziet de OVAM in sommige gebieden asbestafbouwprojecten voor bepaalde openbare gebouwen. In sommige gemeentes kunnen particulieren genieten van goedkope ophaling aan huis, goedkoop verpakkingsmateriaal om kleine hoeveelheden naar het containerpark te brengen, samenaankoop van de verwijdering en aankoop van vervangende materialen. Volg steeds strikt alle veiligheidsvoorschriften. 

Wil je meer informatie of wil je asbest in je woning laten verwijderen?  Neem dan contact op met een gespecialiseerd asbestverwijderingsbedrijf.