Zicht op een nieuwe woning? Stel de juiste prioriteiten.

benovatie bord

Ben je op zoek naar een woning om te kopen of te huren? Of ga je binnenkort verhuizen? Een leuke stap, maar ook een waar nog wat werk, geld en keuzestress bij komt kijken om van het huis je eigen thuis te maken. Ontdek hoe je slim omspringt met je budget.

Renoveren, da’s investeren!

Een likje verf, nieuw behang en eigen spulletjes zorgen voor een echt thuisgevoel. Maar ga je verbouwen, dan komt er meer bij kijken. Dan is het een kwestie van de juiste prioriteiten stellen. Een goede raad: focus op ingrepen die ervoor zorgen dat je investering rendeert. Ontdek hier welke dit zijn.

Energetische ingrepen

Wil je echt verstandig investeren, dan schenk je best aandacht aan het energiezuiniger maken van je woning. Denk aan het isoleren van het dak, het omvormen van de zolderruimte tot een volwaardige leefruimte, het isoleren van vloeren, het vervangen van ramen door exemplaren met hoogrendementsbeglazing, enzovoort. Dat zijn pas echte investeringen. Hiermee:

  • investeer je in meer comfort en een gezonder binnenklimaat,
  • verdien je de investering terug dankzij lagere energiefacturen,
  • zorg je dat je woning in waarde stijgt als je wil verkopen of verhuren,
  • krijg je je investering al voor een deel terugbetaald, dankzij diverse premies. Ontdek hier de premies voor energiebesparende maatregelen.

BENOveer: renoveer meteen beter

Als je nu renoveert, doe dat dan conform de normen van morgen. Renoveren conform de energie-eisen van 2050 is BENOveren: beter renoveren. Beter in twee betekenissen, namelijk gepland met de verschillende stappen in de juiste volgorde, en met betere energetische ambities (E60 als volledige ambitie, of stapsgewijs met de verschillende BENOvatiestappen die aan de BENOvatienormen beantwoorden).

BENOveren moeilijk en duur? Echt niet!

Als je BENOveert hoef je niet meteen je hele huis onder handen te nemen. Focus op wat prioritair is en weet wat je kunt uitstellen. Een volgorde die vaak gevolgd wordt is: eerst het dak, daarna de buitenmuren en het schrijnwerk en dan de vloer en de technieken (verwarming, sanitair, warm water, ventilatie, verlichting en elektriciteit). Maar ieder project is anders en vaak lopen de werken door elkaar. Daarom tipt de overheid om bij de start van je BENOvatietraject een ‘masterplan’ of ‘renovatieadvies’ te laten opstellen. Schakel hiervoor een architect, algemene aannemer of andere bouwdeskundige in. Of stippel je BENOvatietraject uit op www.mijnBENOvatie.be.   

Dak isoleren

Wil je bijvoorbeeld je dak isoleren? Dan kost het je niet zoveel meer om meteen 14 cm minerale wol isolatie te gebruiken, of meteen PU/PIR-platen van meer dan 8 cm. De plaatsingskosten blijven hetzelfde en het isolatiemateriaal is niet veel duurder. Leer op www.mijnBENOvatie.be wat de BENOvatienormen zijn die de overheid adviseert, hoe je je daaraan kunt houden en welke premies je voor deze maatregelen krijgt.

Het oog wil ook wat

Naast een goed gevoel en een gunstig financieel plaatje wil je na een BENOvatie ook een mooi resultaat. Op www.mijnBENOvatie.be vind je daarom ook verschillende oplossingen voor dakbedekking, gevelbekleding, binnenmuurbekleding, zolderafwerking, …

Gratis magazine BENO

Op zoek naar nog meer inspiratie, of benieuwd hoe je je BENOvatie het best aanpakt? Vraag dan gratis het magazine BENO aan. Hierin vind je tips om je verbouwkosten laag te houden en maak je kennis met nieuwe BENOvatieoplossingen, -apps en -tools, én met ervaren collega-verbouwers. Veel succes!

Wil je BENOveren? Ontdek alle nodige info op www.mijnBENOvatie.be, een initiatief van de Vlaamse Overheid.

In samenwerking met www.mijnBENOvatie.be

Meer nieuws van www.mijnBENOvatie.be

BENOveer en profiteer vanaf 2021 van een nieuwe labelpremie én tot 60 000 euro renteloze lening

Wie een woning koopt, wordt binnenkort nog extra gestimuleerd om die te ‘BENOveren’, zo besliste

Vlaming bouwt vooruitziend: bijna iedereen nu al BEN

Vanaf volgend jaar moeten alle nieuwe gebouwen in Vlaanderen BEN (Bijna-Energieneutraal) zijn en

Word jij ook BEN op Batibouw 2020?

Vanaf volgend jaar moet elke bouwaanvraag in Vlaanderen verplicht beantwoorden aan 6 voorwaarden

GRATIS Nieuwsbrief