Opmerkelijke totaalrenovatie in hartje Gent: architect deelt zijn aanpak voor gezond en comfortabel wonen

26/02/2025

De vorige eigenaar van dit herenhuis in het centrum van Gent had het kleine perceel helemaal volgebouwd. Maar toen Thomas Roelandts van Marge Architecten het huis voor zichzelf verbouwde, koos hij bewust voor een slanker bouwvolume en een meer verticaal georganiseerde woonomgeving. Zo ontstond een charmante stadstuin van 24 vierkante meter, die met zijn kleurrijke achtergevel gegarandeerd doet glimlachen. Doekzonwering en ventilatie van Renson bleken de perfecte match voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in deze renovatie. Laat je inspireren en pak je Renson-renovatiepremies.

Verbouwing volgens Reiken-principe

De woning uit 1920 had oorspronkelijk geen tuin, totdat Thomas Roelandts van Marge Architecten zijn inzichten en het zogenaamde ‘Reiken’-principe toepaste op het gebouw. ‘We slankten het bouwvolume af, maar maakten er tegelijk kwalitatievere ruimte van’, legt Thomas uit. ‘Door de achterbouw af te breken, kwam er plaats voor een groene buitenruimte. Binnen hebben we de indeling en afwerking geoptimaliseerd met subtiele ingrepen. Als alles goed zijn plaats krijgt, is er niet per se meer ruimte nodig.’ 
Vraag je gratis renovatiegids aan.

Veelkleurige voorgevel en vrolijke achtergevel

De voorgevel van het huis is historisch waardevol en heeft een kleurrijke uitstraling. Thomas wilde dit niet alleen behouden, maar zelfs aanvullen. Daarom koos hij voor een vrolijke achtergevel met slimme kleurkeuzes en lijnen. Hij legt uit dat de leef- en slaapruimtes grote ramen hebben, terwijl de traphal kleinere ramen heeft. Dit verschil in raamgrootte werd visueel gelijkgetrokken met witte randen.

De achtergevel kreeg een blauwe basis die naar boven overgaat in geel. De bovenkant herhaalt de blauwe tint, en witte randen zorgen voor een buffer tussen het geel en het blauw. Het schrijnwerk heeft een opvallende kleur die tussen oranje en zalmroze zit.

Combinatie van zonweringsmethoden

De vijf kleine ramen in de traphal zitten diep in de gevel, waardoor ze volledig in de schaduw vallen en geen screens nodig hebben. In de leefruimtes werden de grote ramen echter ver naar buiten geplaatst voor maximale binnenruimte. Op de zuidgerichte achtergevel was aan deze glaspartijen wel zonwering nodig. De grote ramen werden daarom uitgerust met screens van Renson, die netjes zijn geïntegreerd en meegelakt in de kleur van het schrijnwerk. Zo zijn ze amper te zien. 
Vraag je gratis inspiratiebrochure over zonwering aan

De kleine ramen in de traphal hebben geen screens nodig omdat ze diep in de gevel ingewerkt zijn, voor de grote glaspartijen in de leefruimtes was Fixscreen Minimal de ideale keuze.

Thomas Roelandts (Marge Architecten)

De compacte Fixscreen Minimals kunnen zelfs het grote vouwschuifraam van 2,90 meter bedekken en waren daarmee de ideale keuze. De doekkast en zijgeleiders van de screens zijn naadloos geïntegreerd voor een strak gevelbeeld. De doekkleur is gekozen in functie van optimale beschutting tegen zonne-instraling in combinatie met maximale lichtdoorlaat.

Vraaggestuurd, centraal ventilatiesysteem: een huzarenstukje

Als architect weet Thomas hoe belangrijk voldoende ventilatie is. Het was echter een uitdaging om een centraal ventilatiesysteem in het verticale woonconcept in te passen. ‘De historische gevel had te veel ‘luchtlekken’ om een balansventilatie systeem D te installeren. Met de Healthbox 3.0 van Renson hebben we gelukkig goede ervaringen als het op vraaggestuurde C-systemen aankomt. Je kan de installatie erg goed laten verdwijnen in de verbouwing, dat is net de schoonheid ervan. Hetzelfde geldt voor de raamverluchtingsroosters die zorgen voor de toevoer van verse buitenlucht. Mee gelakt in de kleur van de ramen, vallen ook die nauwelijks op.’ 
Vraag je gratis inspiratiebrochure over ventilatie aan

De Healthbox-unit, die zorgt voor de afvoer van vervuilde binnenlucht, zit centraal in de woning ingebouwd, in een kast boven het toilet. Hier komen alle luchtkanalen toe vanuit de badkamer, de keuken en het sousterrain-toilet. Elke vochtige ruimte heeft andere kleppen, voorzien van de gewenste sensoren voor het specifieke ruimtegebruik.

De afvoer van de vervuilde binnenlucht loopt via het dak, zodat er geen roosters in de achtergevel nodig zijn. Daarvoor loopt één schacht als ruggengraat van het sousterrain via de keuken naar de verdieping erboven, waar deze is weggewerkt in een beeldbepalende kast. In de badkamer is de schacht geïntegreerd in een nisje achter het bad. Zo wordt de noodzakelijke afvoerschacht deel van het interieur.

Je kan de Healthbox 3.0 ventilatie-installatie erg goed laten verdwijnen in de verbouwing, dat is net de schoonheid ervan.

Thomas Roelandts (Marge Architecten)

Met respect voor het verleden

‘Renson was een essentiële partner om de nodige technieken te kunnen verenigen met historische gevoeligheden van het gebouw die we wilden behouden’, legt Thomas uit. ‘Neem nu de mozaïekvloer. Daar moest een stevige ventilatieleiding passeren. Door gebruik te maken van een driewegvertakking konden we de luchtkanalen splitsen en de originele vloer omzeilen. Eenzelfde creatieve technische oplossing vonden we voor de keuken. De recirculatiedampkap daar reageert niet op vocht, dus de Healthbox 3.0 springt bij wanneer dat nodig is. Het gaat hier om een erg lage ruimte, waarin we geen afvoerrooster konden integreren. Daarom zetten we de ruimte in de bovenplint in als plenum voor de ventilatie. Het meubel zelf gebruiken als afzuiging bleek de juiste oplossing.’

Comfortabel wonen op elk moment

Architect Thomas Roelandts is erg enthousiast over zijn nieuwe woning. ‘De keuken in het sousterrain, een compacte ruimte met laag plafond, staat onder een enorme vochtbelasting. Maar zelfs als we langdurig koken, voeren de recirculatiedampkap en het ventilatiesysteem van Renson de kooklucht en het overtollige vocht voldoende af. Ook de eerste zomer hebben we goed doorstaan in onze nieuwe thuis. Zelfs in periodes van hittealarm hadden we geen last van oververhitting. De zonwering vermijdt dat het hard opwarmt binnenshuis. Bovendien heeft onze warmtepomp een light cooling-optie en is er in de trappenhal passieve nachtkoeling via het schouweffect. Alle oplossingen van Renson werken precies zoals we gehoopt hadden, en daar zijn we heel blij mee.”

Het ventilatiesysteem doet prima zijn werk, en zelfs in periodes van hittealarm voorkomen de screens dat het te hard opwarmt binnenshuis.

Thomas Roelandts (Marge Architecten)

Plan je een totaalrenovatie, verbouwing of woonuitbreiding? Dan denk je in de eerste plaats wellicht vooral aan isoleren. En terecht! Maar dacht je ook al aan ventilatie, zonwering en duurzame gevelbekleding? Ontdek hier de juiste oplossingen en relevante premies voor je toekomstgerichte verbouwing.

De Renson-oplossingen in dit project:

  • Het vraaggestuurde C+ ventilatiesysteem en Healthbox 3.0 de binnenluchtkwaliteit 24/7 monitort en automatisch ingrijpt als er te veel CO2, vocht of VOC’s (geurtjes) gedetecteerd worden. De werking per ruimte garandeert een zuinige werking en een maximaal comfort. Inclusief handige app.
  • Invisivent-raamverluchtingen laten verse buitenlucht binnen in de woning, precies voldoende om de afgevoerde, vervuilde binnenlucht te vervangen. Dit raamrooster combineert akoestische, thermische en energetische prestaties met een strak design.
  • De Fixscreen is de eerste echt windvaste screen ter wereld waarbij het doek vastritst in de zijgeleiders. De compacte afmetingen van de doekkast en de handige Connect & Go-technologie maken de installatie snel en de integratie in de gevel optimaal. Hier was de Fixscreen Minimal (met zijgeleiders van amper 2 cm breed) nog beter geschikt om mee te integreren in de na-geïsoleerde gevel.
Voor de renovatie
In samenwerking met RENSON

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.