De Vlaamse sloop- en heropbouwkorting: wat moet je weten?

Laat je een oude woning afbreken en komt er een nieuwbouwwoning in de plaats? Dan kun je een slooppremie, ook wel afbraakpremie, krijgen van 7500 euro. Niet te verwarren met het verlaagde btw-tarief van 6%, dat van toepassing is in 32 Belgische steden.

Sloop- of heropbouwkorting

Hoewel het de wens is van de Vlaamse regering om het gunsttarief van 6% door te voeren naar de rest van het land, is het aan de Federale Overheid om die maatregel goed te keuren. Om het bouwen van nieuwbouwwoningen intussen extra te stimuleren kan je nu een sloop- en heropbouwkorting ter waarde van 7500 euro verkrijgen. 

Nieuwbouw is een betere investering

Met de sloop- en heropbouwpremie is het terug aantrekkelijker om eerder voor een nieuwbouwwoning te kiezen, dan voor het renoveren van een bestaande woning. Renoveren is vaak een complex en duur proces, waarbij op lange termijn een nieuwbouwwoning een veel betere investering blijkt. Het is namelijk zo dat nieuwbouw sowieso aan de huidige normen moet voldoen, en daarom altijd een stapje voor zal zijn op gerenoveerde gebouwen. 

Een aanrader: houtskeletbouw

Houtskeletbouw is in dat opzicht tot het meest duurzame bouwsysteem. Niet alleen bestaat de constructie hoofdzakelijk uit ecologische materialen die tot 15 keer beter isoleren dan bakstenen, een houtskeletbouwwoning biedt ook meer ruimte om extra isolatie aan te brengen. 

Wacht niet te lang

Om in aanmerking te komen voor de sloopkorting volstaat het om een vergunning aan te vragen tussen 1 oktober 2018 en 31 oktober 2019. Wacht dus zeker niet te lang hiermee! Het tijdstip waarop je de stedenbouwkundige vergunning tot afbraak en wederopbouw ontvangt speelt evenwel geen rol. 

Let wel: dit is enkel van toepassing voor particulieren buiten de steden waar een verlaagd btw-tarief van 6% geldt. Je kan de ruimte vrijgekomen door afbraak enkel benutten voor een privéwoning, niet voor een appartement of meerdere wooneenheden. 

Droom je van een warme en duurzame woning? Laat je adviseren door de bouwexperten van Dewaele. Ze informeren je ook over mogelijke premies. Tip: vraag alvast je inspiratiebrochure over houtskeletbouw aan

In samenwerking met Dewaele Woningbouw

Meer nieuws van Dewaele Woningbouw

Ontdek kijkwoningen en krijg een individuele rondleiding op 26 september!

Heb je bouwplannen en wil je weten wat er voor jouw budget mogelijk is?

Duurzaam bouwen? Kies voor houtskeletbouw!

Wil je comfortabel wonen en daarbij rekening houden met het milieu, dan wil je duurzaam bouwen.

Een koeler huis? Dankzij isolatie in een houtskeletbouw woning!

Onze zomers zijn steeds heter. Bij een hittegolf zoeken we graag de verkoeling binnen op.

Houtskeletbouw: in 10 stappen naar de sleutel van je woning

Wil je duurzaam bouwen? De houtskeletwanden van een woning met houtskelet isoleren perfect.

GRATIS Nieuwsbrief