Je (ver)bouwproject op tijd opgeleverd: zo lukt het

Bij de een verloopt het (ver)bouwproject supervlot, bij de ander loopt het maanden tot zelfs jaren vertraging op. Wil je zeker zijn van een tijdige oplevering door je aannemer? Check onze tips en win indien nodig professioneel advies in.

 

Goede afspraken, goede vrienden

Als je bouwt of renoveert wil je natuurlijk dat de werken binnen de afgesproken tijd klaar zijn. Stel, je aannemer haalt de beloofde datum van oplevering niet. Dat kost je niet alleen tijd, maar ook geld. Zo wil je bijvoorbeeld niet gaan huren, terwijl je woning eigenlijk klaar had moeten zijn. Daarom zijn correcte afspraken met je aannemer en een goede opvolging superbelangrijk. Ontdek hier onze nuttige tips.

Tips voor een tijdige oplevering door je aannemer

De aannemer moet de werken afronden binnen het tijdsbestek dat met jou, de bouwheer, is afgesproken. Leer meer over deze verplichting van de aannemer. Hoe waak je over een tijdige oplevering van jouw (ver)bouwproject? Wij zetten op je op weg!

Stel meteen je prioriteiten

Benadruk al tijdens de eerste afspraak met je aannemer hoe belangrijk de afgesproken termijn voor jou is. Is de gewenste datum van oplevering niet haalbaar voor je aannemer, dan kijk je best uit naar een andere vakman. Ook als de planning van je aannemer erg nipt is, ben je best op je hoede. De kans bestaat altijd dat er onverwachte omstandigheden opduiken, waardoor je project vertraging oploopt. En bij een te strakke planning kan de aannemer de vertraging niet inlopen.

Zorg voor bewijs

Het is belangrijk om mondelinge afspraken te maken met je aannemer, maar je kunt nog meer doen. Stuur na je gesprek een mail waarin je bevestigt wat je overeengekomen bent. Waak erover dat de afgesproken termijn ook in de offerte of de overeenkomst wordt opgenomen. Ontdek hier meer nuttige tips.

Wees duidelijk over de termijn

Ook de formulering van de termijn is belangrijk. Kies je best voor een termijn in werkdagen, in kalenderdagen of voor een formulering ‘voor een bepaalde datum’? Ontdek het verschil en de implicaties van elke formulering.

Volg de planning nauwgezet op

Vraag de aannemer voor de werken van start gaan naar een planning en volg die ook op. Vrees je dat de planning in het gedrang komt? Spreek de aannemer erover aan. Bevestig de inhoud van het gesprek en jullie afspraken nadien via e-mail. Zorg ervoor dat je kan bewijzen dat je aannemer deze info ook heeft ontvangen. Nog steeds geen resultaat? Lees hier hoe je de aannemer in gebreke kunt stellen. Laat je bijstaan door een advocaat die thuis is in bouwgeschillen

Als ingebrekestelling niet helpt

Als je aannemer blijft weigeren om de werken te hervatten of niets meer van zich laat horen, dan moet je een beslissing nemen. Wil je liever met een nieuwe aannemer in zee gaan, of wil je dat je aannemer de werken toch nog uitvoert? Lees hier meer over de implicaties van elke keuze en ontdek meer adviezen in het artikel: wat te doen in geval van een conflict met je aannemer.

Hoe kun je de samenwerking met je aannemer beëindigen?

Als de aannemer zijn verplichtingen niet nakomt, wil je als bouwheer dat de werken door een andere aannemer hersteld en/of afgemaakt worden. Vooraleer je in zee kan gaan met een nieuwe aannemer moet de samenwerking met je vorige aannemer correct ontbonden worden. Ontdek hoe je dit aanpakt.

Je aannemer respecteert jullie afspraken niet, wat nu? Neem contact op met Bouwadvocaat.be. Dit team van advocaten verleent bijstand in elke fase van het bouwproces.

In samenwerking met Bouwadvocaat.be

Meer nieuws van Bouwadvocaat.be

Last van overhangende takken in je tuin, wat nu?

Niet leuk: een boom van je buur palmt je tuin in.

Een probleem met je aannemer, wat nu?

Je hebt een discussie met je aannemer, en het is zijn woord tegen dat van jou.

GRATIS Nieuwsbrief