Hoeveel kost een bouwgrond in jouw provincie?

Gepubliceerd op 06 April 2020
Bouwgrond per provincie
Bouwgrond per provincie

Sta je op het punt om een bouwgrond te kopen? Dan wil je natuurlijk weten wat een redelijke prijs is voor het perceel dat je op het oog hebt. Er bestaan echter geen algemene prijzen voor bouwgronden. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren.

Ligging

De prijzen van bouwgronden verschillen van provincie tot provincie en zelfs van gemeente tot gemeente. Een bouwgrond in de Westhoek of in hartje Haspengouw is meestal een stuk goedkoper dan een gelijkaardig perceel in de Vlaamse Ruit, het gebied dat ingesloten ligt tussen de grootsteden Brussel, Leuven, Antwerpen en Gent. Ben jij nog zoek naar een geschikte bouwgrond voor je project? Ontdek beschikbare bouwgronden in Vlaanderen, Wallonië & Noord-Frankrijk.

Inplanting

Verkies je een bouwgrond op het platteland? Dan kun je wellicht niet zonder auto. Een goede inplanting in de stadsrand of in het centrum op wandelafstand van winkels, de school en het openbaar vervoer heeft vaak een hoger prijskaartje. Aan de andere kant weegt dit minder zwaar op je verplaatsingskosten en kan het je leefcomfort verhogen. Graag advies bij je zoektocht? Neem contact op met een gespecialiseerde firma.

Aantal vierkante meter

Al bij al bepalen de ligging en het aantal vierkante meter in hoge mate de kosten. Houd er rekening mee dat 300 vierkante meter zowat de ondergrens is voor een perceeloppervlakte. In de goedkopere provincies betaal je daar al snel 50.000 euro voor, in de duurdere makkelijk het dubbele. De prijs voor een evenwaardige lap grond kan dus sterk variëren.

Prijs per perceel

Volgens de meest recente cijfers uit de statistieken van de notarissen kost in 2017 een bouwgrond in België gemiddeld 138.246 euro per perceel. Ontdek hier beschikbare bouwgronden in diverse regio’s.

  • In Vlaanderen

In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde prijs 170.588 euro. Antwerpse gronden zijn het duurst: 187.858 euro. Limburg scoort dan weer het laagst. Een bouwgrond kost er doorgaans 114.498 euro.

  • In Wallonië

Door de bank genomen is een bouwgrond in Wallonië 40 procent goedkoper dan in Vlaanderen. Je telt er in de regel 93.248 euro voor neer. Waals-Brabant is weliswaar een uitschieter, maar de prijzen in Henegouwen, Luik, Luxemburg en Namen liggen een stuk lager.

Gemiddelde prijzen van bouwgronden per provincie (tweede trimester 2017)

Antwerpen                   187.858 euro

Limburg                      114.498 euro

Oost-Vlaanderen          163.341 euro

Vlaams-Brabant           180.217 euro

West-Vlaanderen         173.141 euro

Henegouwen                93.578 euro

Luik                            84.350 euro

Luxemburg                  66.401 euro

Namen                        82.717 euro

Waals-Brabant             163.784 euro

Prijs per vierkante meter

De vierkantemeterprijs voor een bouwgrond in België klokt gemiddeld af op 191,10 euro. De prijs per vierkante meter is een goede houvast om gronden met elkaar te vergelijken.

  • In Vlaanderen

In Vlaanderen bedraagt de gemiddelde prijs per vierkante meter 263,70 euro. West-Vlaanderen spant de kroon met 324,90 euro. Vlaanderen ligt ingesloten tussen een toeristisch gebied gevormd door de Belgische kust en twee economisch goed ontwikkelde zones, namelijk Antwerpen en Brussel. Het vertoont prijzen per vierkante meter die bijna het drievoudige zijn van deze in Wallonië. De reden is dat bouwgronden in Vlaanderen in het algemeen kleiner en duurder zijn.

  • In Wallonië

De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt in Wallonië tot 65 procent lager dan in Vlaanderen. In Wallonië bedraagt de prijs gewoonlijk 85,90 euro, in Waals-Brabant zelfs 160,10 euro. De veel lagere prijzen per vierkante meter in landelijke Waalse regio’s, ver van de stedelijke gebieden, zijn het gevolg van twee factoren: de verkochte gronden hebben gemiddeld een grotere oppervlakte en ze zijn goedkoper.

Gemiddelde prijzen van bouwgronden per vierkante meter per provincie (tweede trimester 2017)

Antwerpen                   288,70 euro

Limburg                      179,80 euro

Oost-Vlaanderen          231,40 euro

Vlaams-Brabant           242,00 euro

West-Vlaanderen         324,90 euro

Henegouwen                89,90 euro

Luik                            80,10 euro

Luxemburg                  60,40 euro

Namen                        60,60 euro

Waals-Brabant             160,10 euro
Op zoek naar een geschikte bouwgrond voor jouw project? Bekijk een divers aanbod online of maak een afspraak met een bouwfirma voor advies. Plannen voor het bouwen van een energiezuinige en duurzame woning? Dan is een woning uit houtskelet interessant voor jou. Vraag je gratis inspiratiebrochure aan, bezoek een kijkwoning of boek je vrijblijvend adviesgesprek.