Het bouwproces: stap voor stap naar je droomwoning

Gepubliceerd op 06 April 2020

Een huis bouwen doe je meestal maar één keer in je leven. Hoe begin je eraan? Wat komt er zoal bij kijken? Waar hangt de kostprijs van af? Welk budget heb je nodig? Tijd voor een strak stappenplan!

Bepaal je budget

Alles staat of valt met je budget. Breng daarom eerst en vooral je financiële middelen in kaart. Je maakt een optelsom van je eigen inbreng, de eventuele opbrengst van de verkoop van je huidige woning, geldelijke steun van je familie en ga zo maar door. Het totaalbedrag klaar? Bereken nu hoeveel je nieuwbouwwoning kan kosten. Om snel te achterhalen of jouw budget toereikend is om je wensen te realiseren, hanteer je een gemiddelde prijs per vierkante meter. Ga uit van een richtprijs van 1400 tot 1500 euro, architectenkosten en btw inbegrepen. Graag een offerte op maat? Neem contact op met een bouwfirma voor meer info.

Goed om te weten: factoren die het budget beïnvloeden  

Geen twee bouwprojecten zijn hetzelfde. Veel hangt ook af van de afwerking van je woning en van de keuzes die je maakt op het vlak van energieprestaties. Deze doorslaggevende kostenposten doen de prijs stijgen of dalen. Om je een idee te geven: voor een passiefwoning met een luxueuze afwerking loopt de vierkantemeterprijs al snel op tot 1600 of zelfs 2000 euro all-in. Samen met je bankier of kredietmakelaar kun je jouw budget vrij nauwkeurig bepalen. Bekijk in deze fase ook of je recht hebt op fiscale voordelen of premies.

Aankoop bouwgrond

Weet je over welk budget je beschikt? Dan kan de zoektocht beginnen. Eens de ideale bouwgrond gevonden, wil je natuurlijk zo snel mogelijk aan de slag gaan. Maar haast en spoed is zelden goed. Verzamel eerst alle mogelijke informatie over het perceel: van de afmetingen tot de stedenbouwkundige voorschriften en het grondonderzoek. Zo kom je te weten of je jouw bouwplannen mag uitvoeren op het terrein.

Sonderingswerken

Sonderingswerken zijn dan weer noodzakelijk om de stabiliteit of het draagvermogen van de grond na te gaan en de fundering af te afstemmen op de woning die je voor ogen hebt. Lijst eveneens je bouwwensen op en denk daarbij bijvoorbeeld aan de oppervlakte en de ruimteverdeling. Graag hulp? Neem contact op met een gespecialiseerde bouwfirma voor begeleiding.

Bouwplan op maat

De architect ontwerpt je woning op basis van je wensen en je budget. Voor welke bouwmethode kies je? Welke woonstijl past bij jou? Wil je een kelder, dressing of vrijstaande garage? Al deze aandachtspunten vertaalt de architect naar een bouwplan. De bouwmeester staat je ook bij in het maken van de juiste keuzes op het vlak van esthetiek, technieken en duurzaamheid.

Het verloop van het bouwproces

Na het voortraject begint het echte werk. Welke stappen je moet volgen in het bouwproces, leggen we uit aan de hand van een woning in houtskeletbouw. Graag meer info over deze bouwmethode? Vraag je gratis infobrochure aan.

Productie van wanden en grondwerken

In de beginfase start de fabricatie van de wanden, de balken van de tussenvloeren, de balken voor de platte daken en de dakspanten. Dit alles wordt uitgevoerd in het atelier van de houtskeletbouwer. Op basis van gedetailleerde productietekeningen bestelt de bouwfirma tegelijk het buitenschrijnwerk, dat in de wanden past. Ondertussen zijn ook de grondwerken op de werf begonnen en worden de riolering, de regenwaterput en de vloerplaat voorzien. Interesse in een werfbezoek? Maak hier je afspraak.

Montage op de werf

Zodra de vloerplaat volledig is uitgehard en de bouwelementen beschikbaar zijn, monteren de bouwvakkers alle wanden, tussenvloeren en de dakconstructie. In het geval van houtskeletbouw verloopt deze fase bijzonder snel omdat de dakstructuur en het buitenschrijnwerk gelijktijdig met het houtskelet op de werf worden geleverd. De isolatie bevindt zich al in de wanden en dankzij het gebruik van speciale folies en tapes is een woning met een houtskelet veel luchtdichter dan een traditionele woonst. Het verschil merk je meteen aan het zachtere en stabielere binnenklimaat. Na de plaatsing van het zadel- of plat dak is de houtskeletbouwwoning zo goed als wind- en waterdicht en krijgt de gevel de finishing touch.

Technieken en afwerking

In deze stap volgen tal van werkzaamheden elkaar op. Eerst worden de elektriciteit, de verwarming, de ventilatie en het sanitair aangepakt. De elektricien en de cv-installateur werken alle leidingen en voorzieningen weg in de muren. Houtskeletbouw is een droge bouwmethode. Dit heeft als voordeel dat je geen rekening moet houden met droogtijden voor de afwerking van de wanden. Tijdens de pleisterwerken zet de stukadoor alle naden en oneffenheden vlak en brengt hij versterkingsprofielen aan tegen de hoeken. Daarna is het tijd om te vloeren en om het binnenschrijnwerk – deuren en trappen – te vervaardigen en te plaatsen. Rest nog enkel de finale afwerking van de technieken zoals het plaatsen van lichtschakelaars en sanitaire toestellen en klaar is Kees!

De oplevering

Na de laatste bouwwerkzaamheden vindt de oplevering plaats. Op dat moment kom je op de werf samen met de architect en de aannemer om alle gemaakte afspraken na te gaan en af te vinken. Aan het eind van de rit wordt de bouw afgesloten en is de woning jouw thuis.

Interesse in een woning met uitstekende energieprestaties? Met een woning in houtskelet geniet je van een optimaal wooncomfort, een gezond leefklimaat en een lage energiefactuur. Benieuwd? Vraag je gratis infobrochure aan en neem contact op met een ervaren bouwconsulent voor advies op maat.