Brandverzekering: niet toegestaan tijdens de bouw
De meeste verzekeraars staan het niet toe om een klassieke brandverzekering of woonverzekering af te sluiten als de bouw nog niet is afgerond. Dit komt omdat het risico op schade dan nog te groot is. Tijdens de bouw zijn er immers nog veel bouwactiviteiten gaande en ligt het risico op brand en andere schade hoger dan bij een volledig afgewerkte woning. Eenmaal de woning echter water- en winddicht is, is het wel aan te raden om meteen een brandverzekering af te sluiten. Deze verzekering dekt meer dan alleen schade door brand. Hierdoor is het een onmisbare verzekering voor elke woningeigenaar in België.
ABR-polis: bescherming tijdens de bouw
Tijdens het bouwproces is er een groot risico op schade aan de werf en aan de materialen. Om dit risico af te dekken, moet de bouwheer een ABR-polis afsluiten. ABR staat voor Alle Bouwplaats Risico's en dekt schade aan de werf en aan de materialen tijdens de bouwperiode. Een ABR-polis is een tijdelijke verzekering die afloopt wanneer de bouwwerken zijn voltooid. Nadien “moet” je een brandverzekering afsluiten.
Verzekering tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid
De aannemer is wettelijk verplicht om een verzekering tienjarige burgerlijke aansprakelijkheid af te sluiten. Deze verzekering dekt de aansprakelijkheid voor schade aan de woning die te wijten is aan een gebrek in de constructie of aan de stabiliteit van het gebouw. Het gaat om de zogeheten tienjarige aansprakelijkheid die rust op de schouders van de aannemer (en een aantal andere actoren in de bouwsector). Als bouwheer is het altijd aan te raden om te controleren of de aannemer inderdaad zo'n verzekering heeft afgesloten.
Rechtsbijstandverzekering
Bouwgeschillen kunnen snel ontstaan en escaleren. Het is daarom aan te raden om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten die deze geschillen dekt. Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische bijstand en dekt de kosten van een advocaat in het geval van een juridisch conflict. Weet wel dat niet alle rechtsbijstandverzekeringen standaard dekking bieden voor bouwgeschillen. Vraag dit na bij de verzekeraar.
Als de rechtsbijstandverzekering aan bepaalde voorwaarden voldoet, is deze fiscaal aftrekbaar in de personenbelasting. De belastingvermindering voor de rechtsbijstandverzekering bedraagt 40%, maar het in te brengen bedrag is wel beperkt tot 310 euro. Dit wil zeggen dat de belastingvermindering niet meer kan bedragen dan 124 euro (inkomstenjaar 2022, aanslagjaar 2023). De verzekeraar zal een fiscaal attest (281.63) bezorgen waarop de betaalde premies zijn weergegeven. Het bedrag van de betaalde premies, beperkt tot 310 euro, is in vak X van de belastingaangifte op te nemen. Eventuele bijkomende kosten, bijvoorbeeld rappelkosten, komen niet in aanmerking voor de belastingvermindering en neem je dus ook niet op in de belastingaangifte.