Tips voor een zomer zonder inbraak

16/07/2015

Tijdens de zomer, en zeker tijdens de vakantiemaanden stijgt het aantal woninginbraken drastisch. Veel mensen zijn met vakantie waardoor hun huizen onbewoond zijn, er is minder verkeer in de straten,... Het is dus gewoon rustiger in het straatbeeld. En van die gelegenheid, maken inbrekers dankbaar gebruik.  Hoe kun je jezelf beter beschermen tegen inbraak?

Begin met slechte gewoonten af te leren.

De eenvoudigste & goedkoopste maatregelen, ter voorkoming van inbraak zijn organisatorische maatregelen. Het gaat erom dat je alle slechte gewoonten afleert die de aandacht van dieven trekken of die hun werk makkelijker maken.

  • Als u de woning verlaat, sluit dan alle ramen en deuren, zelfs al is het maar voor een héél korte periode.
  • Plaats nooit kartonnen dozen voor langere tijd voor je deur, die verraden dat je net een televisietoestel of een ander waardevol voorwerp hebt gekocht. Dat kan - nogal begrijpelijk - de aandacht trekken van mensen met slechte bedoelingen.
  • Vermijd dat uw woning een onbewoonde indruk heeft. Rijd regelmatig het gras af, verwijder de post zo gauw die aankomt, trek de rolluiken op, enz.
  • Laat ook geen boodschappen achter op uw antwoordapparaat of op de sociale netwerken waaruit blijkt dat u langere tijd afwezig zult zijn!
  • En laat alleen mensen bij u binnen die u vertrouwt.

Voorzieningen tegen inbraken

Er bestaan ook verschillende technische oplossingen die het werk van inbrekers bemoeilijken.

  • Je kunt de sloten sterker maken
  • Je kunt scharnieren vervangen door sterkere & betere, en zelfs ramen en deuren kunnen vervangen worden door inbraakveiligere exemplaren.
  • Plaats extra grendels op je deuren en plaats eventueel extra staven om het inbrekers moeilijker te maken om je woning binnen te geraken.

 

Je kunt ook een alarminstallatie plaatsen al dan niet met een veiligheidscentrale en bewakingscamera's.  Het is een dure, efficiënte oplossing, maar komt jammer genoeg in actie na de feiten. Er wordt een signaal gegeven dat de inbraak al bezig is, dus daarom is het beter te voorkomen dan te genezen!
Opgelet:  een veiligheidssysteem is pas nuttig als het op de juiste manier geplaatst wordt en niet in een handomdraai kan worden uitgeschakeld. Vraag advies aan een deskundige!
Goed om te weten: voor bepaalde veiligheidssystemen die door een erkend installateur worden geplaatst, kunt u een belastingvoordeel tot 710 euro krijgen. U vindt alle informatie op de website www.besafe.be.

Schade beperken als er toch wordt ingebroken

Bij inbraakwerende maatregelen horen ook maatregelen die de schade beperken die een inbraak kan veroorzaken. Ga om te beginnen na of uw woning goed verzekerd is. Bescherm ook uw kostbaarste bezittingen en leg ook facturen van de aankopen veilig weg, samen met een nauwkeurige beschrijving van deze voorwerpen of foto’s. tot slot nog dit: u kunt ook een politieagent die gespecialiseerd is in inbraakpreventie bij u thuis laten komen. Hij zal u tips geven over de plaatsen in uw woning die u moet beveiligen. U kunt de contactpersoon van uw gemeente of wijk vinden op de website van FOD Binnenlandse Zaken.

 

 

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.