De woningverzekering? Wat?

08/12/2014

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Om de pijn te verlichten, sluit je als eigenaar of als huurder van een woning best een goede woningverzekering af. Zo ben je ingedekt tegen allerlei rampscenario's en loop je geen risico op een financiële aderlating.

Uitgebreider dan de klassieke brandverzekering

De woningverzekering wordt te pas en te onpas ook wel de brandverzekering genoemd. Toch is de woningverzekering veel meer dan dat. Niet alleen de schade aan je woning of je inboedel is verzekerd, ook de schade aan andere personen. Sommige verzekeraars dekken bijkomend je eco-installaties en je tuininfrastructuur. Bovendien keren zij in de meeste gevallen het bedrag van de nieuwwaarde uit. Bij een schadegeval kun je in bepaalde situaties kiezen voor een herstelling in natura. De verzekeraar stuurt dan een vakman ter plaatse en betaalt achteraf rechtstreeks zijn factuur, zonder dat jij een vrijstelling moet ophoesten. Strikt genomen ben je niet verplicht om een woningverzekering aan te gaan, maar in de praktijk is het wel de regel. Zeker wanneer je een hypothecaire lening of een huurcontract afsluit.

Hoe wordt de verzekeringspremie bepaald?

De premie van je woningverzekering hangt af van de waarde van het gebouw en de inboedel. Ofwel stel je de waardebepaling op naar goeddunken, ofwel maak je gebruik van het evaluatierooster van je verzekeraar. In het eerste geval is de kans groot dat je de waarde te laag inschat en dus onderverzekerd bent. Volg je de waardebepaling van je verzekeraar, dan past die bij een schadegeval het verschil bij indien het verzekerde bedrag te laag is. Houd in je achterhoofd dat het gebruik van brandbare materialen in je woning – zoals een rieten dak of een houtskelet – de premie duurder maakt. Een verwittigd man is er twee waard. Denk er dan ook aan om elke waardevermeerdering van je woning door te geven aan je verzekeraar, zodat je optimaal verzekerd blijft.

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.