Wie renoveert, krijgt meer geld!

Gepubliceerd op 16 July 2015
FutureFantastic : start2renovate

Twee weken geleden is de nieuwe renovatiepremie voorgesteld. Na deze voorstelling kwamen er veel bezorgde telefoontjes binnen. Na vragen in het Vlaams parlement zei Minister van Wonen Liesbeth Homans, dat ze verwacht dat het premiebedrag vaker het maximum van 10.000 euro zal benaderen, tegenover gemiddeld 5.600 euro in het oude systeem.

Op 1 november wordt een nieuwe Vlaamse renovatiepremie ingevoerd. Het idee om te werken met een belastingvermindering werd afgevoerd omdat het moeilijk in overeenstemming te brengen was met Europese regelgeving. Het blijft dus een premie, met een plafond van 10.000 euro. Nieuw is wel dat de uitbetaling wordt verdeeld over twee aanvragen, met minimum één jaar en maximaal twee jaar tussen beide.

De oppositie had donderdag felle kritiek op het gebrek aan zekerheid dat de regering zou hebben teweeggebracht bij de bevolking. ‘Dit is geen goede communicatie en geen goed bestuur’, vond Hostekint. Ook meerderheidspartij CD&V reagereerde gepikeerd. ‘Ik vind het spijtig dat er eerst een aankondiging is geweest dat het niet meer zou gebeuren via een premie, maar via fiscalisering, en dat daar nadien op moet worden teruggekomen’, zei Dirk de Kort. ‘Voor een burger komt dat bijzonder verwarrend over.’

Bezorgde telefoontjes

Homans ontkende dat er sprake zou zijn van onbehoorlijk bestuur. ‘De fiscalisering is nooit in een besluit van de regering gegoten’, bracht ze aan. Volgens de minister gaat het ook niet om een besparing, en zal er mogelijk zelfs meer geld naar de renoverende Vlaming vloeien.

‘In het vorige systeem werd er gemiddeld 5.600 euro uitgekeerd. Ik maak me sterk dat er nu meer mensen het maximumbedrag van 10.000 gaan krijgen’, zei ze. ‘Na de eerste aanvraag krijg je immers vijfduizend euro, waarmee je een tweede investering kan prefinancieren.’

De minister erkende wel dat er veel bezorgde telefoontjes binnenkomen, ‘maar het is misschien ook een meevaller dat veel Vlamingen nu tenminste weten dat er een premie bestaat’, besloot ze.