Wat kost het bouwen van een huis?

Wat kost het bouwen van een huis?

12/03/2024

Een vraag die misschien wel het meeste gegoogeld wordt wanneer iemand een huis gaat bouwen of verbouwen is ‘wat kost een huis bouwen?’. Een eenduidig antwoord op de bouwkosten per m2 is dan ook niet te geven. Er spelen heel veel facetten een rol, van de kavel kopen en een huis bouwen, tot de kosten van de vergunning. Maar toch is er wel een overzicht te geven van waar je ongeveer op moet rekenen. Daarom hier de aspecten waar je rekening mee moet houden qua kosten bij het bouwen van een huis.

De grond

Allereerst de grond, iets wat mensen nog wel eens vergeten wanneer ze starten met het bouwen van een woning. Dit is namelijk vaak de grootste kostenpost. De kosten van de grond verschilt enorm per regio en gebied. Dus wanneer je een huis wilt bouwen is het goed om te vergelijken en te kijken wat je totale budget is. Alleen grond is natuurlijk niet voldoende. Wel kun je overwegen de tijd te nemen en bijvoorbeeld tijdelijk in een zeecontainer op je grond te gaan wonen. Een eenvoudige en praktisch manier van wonen die tegenwoordig zeer gangbaar is. 

De tijd

Wanneer je een huis echt gaat bouwen, is het goed om ook met de nodige tijd rekening te houden die dit gaat kosten. Je kan een strakke planning van tevoren gaan opstellen, maar vaak blijkt deze in de werkelijkheid al snel ergens spaak te lopen. Er hoeft immers maar iets kleins fout te gaan waardoor het hele proces stuk loopt. Van de bouwmaterialen tot de aannemer, overal kan vertraging ontstaan. Houd hier dan ook rekening mee en maak een sluitend plan voor het geval er vertraging ontstaat. Koop bijvoorbeeld een opslagcontainer voor je spullen, zodat je eventueel in een tijdelijke woning kan gaan wonen wanneer je je verkochte huis al uit moet. Het is altijd goed om een plan B te hebben. Houd wel vooraf rekening met deze kosten. Dus van tijdelijke huisvesting tot opslag. Kosten waar niet iedereen direct aan denkt.

De kosten zelf

Dan het bouwen van het huis zelf. Dit is natuurlijk enorm maatwerk. Vraag diverse aannemers om offertes en kijk of ze volledig zijn. Hier zit namelijk nogal eens verschil tussen. Liever iets duurder en alomvattend, dan een halve offerte wat betreft de kosten voor je nieuwbouwhuis. Kijk ook of je bepaalde onderdelen zelf kunt doen, dit kan behoorlijk in de kosten schelen. Dit kost vaak wel weer tijd, maar wanneer je bijvoorbeeld voor een tijdelijke containerwoning gaat zul je zien dat je deze tijd hebt. 

Kortom, de kosten voor een huis laten bouwen zijn hoog en er komen heel veel zaken bij kijken. Dus naast bovenstaande moet je ook nog rekening houden met andere zaken zoals de financiering en belasting. Maar het woongeluk wat je ervan terugkrijgt gaat heel groot zijn!

Wat kost het bouwen van een huis?

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.