Er zijn 3 “soorten” van samenwonen
Feitelijk samenwonen:
Eigenlijk betekent dit dat u gewoon in dezelfde woning samenleeft. Er worden geen officiële stappen ondernomen bij de instanties en er zijn ook geen wettelijke rechten of plichten.
De partners tekenen een document bij de gemeente en zijn onderworpen aan het stelsel van scheiding van goederen.
Wettelijk samenwonen:
De partners tekenen een document bij de gemeente en zijn onderworpen aan het stelsel van scheiding van goederen.
Huwelijk:
in dit geval kiezen de echtgenoten een van deze stelsels:
- Scheiding van goederen: beide echtgenoten behouden hun financiële onafhankelijkheid waarbij de bezittingen in 2 aparte vermogens worden opgedeeld.
- Gemeenschap van goederen: elke echtgenoot bezit de helft van alle bezittingen.
- Wettelijk stelsel: er zijn eigen en gemeenschappelijke goederen. De eigen goederen zijn de goederen die elk bezat voor het huwelijk, plus de goederen die achteraf via een erfenis of schenking werden verkregen. De rest wordt als gemeenschappelijk beschouwd, zoals de lonen en inkomsten verkregen uit de eigen goederen na het huwelijk.
De echtgenoten kunnen ook een huwelijkscontract afsluiten om voor bepaalde goederen te voorzien in afwijkingen ten opzichte van het wettelijk stelsel. Ze kunnen ook wijzigingen aanbrengen in het stelsel of van stelsel veranderen.
Wat zijn de gevolgen bij de huur van een woning?
Bent u gehuwd of wettelijk samenwonend? Beide partners worden allebei als huurder van de woning beschouwd. Ze hebben dus allebei dezelfde rechten en plichten, zelfs al heeft maar een van beide de huurovereenkomst getekend.
Bent u feitelijk samenwonend? Dan is de persoon die de overeenkomst tekent verantwoordelijk en wettelijk gezien vallen alle rechten en plichten op zijn of haar schouders.
Samenwonen, samen betalen?
Hoe gaat u uw betalingen doen nu u met zijn tweetjes een woning deelt? Betaalt ieder zijn deel van de huur of de lasten? Wie betaalt de elektriciteit en wie de boodschappen?
De eenvoudigste oplossing is dikwijls een gemeenschappelijke rekening te openen. Elk kan er zijn loon op domiciliëren op storten, of een voldoende groot bedrag om de gemeenschappelijke kosten, de huur, de terugbetaling van de lening, de verzekering… te betalen.
En als er iets gebeurt?
Het leven kan soms nare wendingen nemen. Wat zou u doen als plots de kosten alleen moeten dragen door een tijdelijk inkomensverlies of het overlijden van uw partner? Weet dat er formules bestaan om uw naasten of uzelf te beschermen tegen financiële zorgen.
Hebt u geleend om samen met uw partner een woning te kopen? In dat geval kunt u rekenen op de schuldsaldoverzekering die u bij de lening afsloot.