Hypothecaire krediet: gunstig voor grotere bedragen
Een hypothecair krediet is vooral interessant voor bedragen hoger dan 50.000 euro. Je kunt tegen een lage rentevoet lenen op een langere looptijd. Je woning dient tenslotte als onderpand. Bovendien zijn de betaalde intresten en het afgeloste kapitaal tot een bepaald bedrag fiscaal aftrekbaar.
Je kunt een nieuw hypothecair krediet aangaan. Dan betaal je wel akte- en notariskosten: ongeveer 2 tot 3% van het geleende bedrag. Daar komen nog dossierkosten bij aan de bank voor de opening van je krediet. Loste je al een bedrag af van je bestaande hypotheeklening dat groot genoeg is om je renovatie mee te financieren? Dan kun je dat bedrag heropnemen onder je huidige kredietovereenkomst. Je leent dan tegen de rentevoet van de markt, en betaalt alleen de dossierkosten bij de bank.
Renovatielening: sneller geregeld
Met een renovatielening kun je gemakkelijker geld lenen tegen een vaste intrestvoet, zonder bijkomende kosten. Je hoeft meestal geen onderpand te geven. Het volstaat om een offerte, leveringsbon of factuur voor te leggen. Ook deze intresten zijn onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.
De renovatielening laat je toe om vlot kleinere bedragen te lenen, vanaf 2000 euro. In het algemeen liggen de rentevoeten iets hoger, maar dat hoeft lang niet altijd zo te zijn. Je kunt een renovatielening gemakkelijker afsluiten: de aanvraag verloopt sneller en kun je zelfs online indienen.
Hoe maak je de juiste keuze?
De beste keuze hangt af van je persoonlijke situatie en behoeften. Bekijk welke fiscale voordelen je kunt krijgen, welk bedrag je nodig hebt en op welke looptijd je de lening wilt afbetalen. Met de hypotheeklening kun je grotere bedragen (> 50.000 euro) lenen tegen competitievere rentevoeten. Maar je hebt meer vaste kosten. De renovatielening dient voor kleinere bedragen, is flexibeler en brengt geen extra kosten met zich mee.
Gebruik de keuzehulp leningen om de mogelijkheden vlot te vergelijken en de meest gepaste lening te vinden.