Achat d'une habitation

Hoeveel kan ik lenen om een huis te kopen/verbouwen?

22/07/2019

Velen onder ons dromen ervan een eigen woning te bezitten. U wilt een woning kopen of hebt ze net gevonden? Hier vindt u een praktisch overzicht van de stappen die u moet nemen en de aspecten waarmee u best rekening houdt.

Hoeveel kunt u lenen?

Bereken eerst en vooral hoeveel u kunt lenen. Zo kunt u gericht zoeken naar uw droomwoning.

Hoe betaalt u uw aankoop?

Meestal gaan kandidaat-kopers naar hun bank voor een lening om hun project te financieren. Naast de aankoopprijs zijn er nog andere kosten waarmee u moet rekening houden: de registratierechten, de notariskosten en de schuldsaldoverzekering.

Voor de lening zelf bestaan er verschillende formules. Afhankelijk van de economische situatie kan het interessant zijn te kiezen voor een vaste of variabele rentevoet. Ook de duur van uw lening kunt u kiezen.

Om de formule te vinden die het best op uw behoeften en financiën aansluit, kunt u gebruikmaken van de vele gratis tools en simulators op internet.

Er zijn nog wat werken aan uw nieuwe woning?

Een nieuwe verwarmingsketel, zonnepanelen, een nieuwe keuken, dakisolatie … Waarom zou u uw spaargeld aanspreken. Ook hier kan de bank u helpen. Er bestaan immers verschillende specifieke leningen voor dergelijke renovaties of aanpassingen. Vaak geven energiebesparende werken ook recht op belastingvoordelen of premies.

Steunmiddelen bij renovatie

Elk Gewest heeft steunmaatregelen (premies et subsidies) voor de renovatie en de verbetering van uw woning. Welke werkzaamheden in aanmerking komen, en onder welke voorwaarden, komt u te weten op de volgende websites:

Hebt u uw droomhuis gevonden? Wat nu?

  • Doe een bod, en gebruik eventueel dit typedocument.
  • Terwijl u wacht op een antwoord, kunt u alvast terug naar uw bank met uw concrete project. Op basis van uw inkomen en mogelijke eigen inbreng, vinden jullie dan samen de interessantste en voordeligste lening voor uw situatie.
  • Neem contact op met een notaris spreek een datum af om de voorlopige koopakte te tekenen.
  • De verkoopakte wordt doorgaans binnen een periode van 3 tot 4 maanden verleden.

U bent nu eigenaar! Proficiat!

Achat d'une habitation

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.