energielening

Doe je voordeel met de energielening

01/02/2016

Wil je energiebesparende werken in je woning uitvoeren, zoals bijvoorbeeld het plaatsen van isolatie, dan kan je daarvoor een energielening bij de Vlaamse overheid aanvragen. Die lening is zeer goedkoop en voor bepaalde doelgroepen zelfs volledig renteloos.

Energieleningen behoren sinds 1 januari 2015 tot de bevoegdheid van de gewesten. De vroegere lening van het Fonds ter Reductie van de Globale Energiekost (FRGE) is daardoor vervangen door de Vlaamse Energielening. De inhoud en de voorwaarden zijn evenwel dezelfde gebleven. De lening, voor een bedrag van maximum 10.000 euro, moet worden terugbetaald over een termijn van vijf jaar. Na het verlopen van die termijn kan je wel weer een nieuwe energielening aangaan.

Nul komma nul rente

Een energielening helpt je om kosten te besparen en is ook nog eens bijzonder goedkoop. De rente bedraagt in de regel amper 2 procent. Bepaalde doelgroepen betalen zelfs helemaal geen rente: personen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds, personen met een jaarlijks bruto gezinsinkomen lager dan 17.083,39 euro (verhoogd met 3162,60 euro per persoon ten laste), personen die in schuldbemiddeling zitten en hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen en personen die begeleiding krijgen van het OCMW omdat ze hun facturen voor gas en elektriciteit niet kunnen voldoen. Ook eigenaars die een woning verhuren aan mensen uit een van deze categorieën via een sociaal verhuurkantoor, genieten van het nultarief.

Welke werkzaamheden?

De Vlaamse overheid verstrekt goedkope energieleningen in een poging om mensen aan te sporen hun woning zuiniger te maken en zo een steentje bij te dragen aan de bescherming van het milieu. Tot voor kort was dat een taak van het FRGE, in 2006 opgericht door de federale overheid. Welke werken kan je financieren via een energielening? Het gaat om het plaatsen van dak- of zoldervloerisolatie, hoogrendementsbeglazing (ook in deuren en poorten), muurisolatie, vloerisolatie, luchtdichting en blowerdoortests (enkel in combinatie met andere maatregelen), een energiezuinig ventilatiesysteem, een zuinige verwarmingsinstallatie, zonnepanelen (op voorwaarde dat het dak goed is geïsoleerd en over hoogrendementsverwarming beschikt), een zonneboiler of een ander zuinig systeem voor sanitair warm water, relighting of relamping, het uitvoeren van een energieaudit (alleen in combinatie met andere maatregelen) en het plaatsen van energiezuinige huishoudtoestellen (enkel voor de sociale doelgroep en nadat een energiescan de nood tot vervanging heeft aangetoond).

Gratis hulp bij de werken

Omdat er een aannemersgarantie wordt gevraagd op de kwaliteit van de uitvoering, moeten de werken worden uitgevoerd door een aannemer. Enkel dak- of zoldervloerisolatie mag je zonder assistentie van derden plaatsen. Mensen die geen rente moeten betalen op de lening, kunnen bovendien gratis hulp krijgen bij de werken. Meer concreet gaat het om advies bij het bepalen van welke werken noodzakelijk zijn, de aanvraag van prijsoffertes, premies en subsidies, de selectie van een aannemer en de opvolging van de werken.

Energiehuis in je gemeente

Iedereen kan een energielening krijgen voor de woning die hij of zij verhuurt of bewoont. De enige voorwaarde is dat er een Energiehuis – de nieuwe naam voor de vroegere Lokale Entiteit – in je gemeente aanwezig is. Alle Vlaamse gemeenten, met uitzondering van Linkebeek en Wezembeek-Oppem in de provincie Vlaams-Brabant, hebben zo een Energiehuis. Dit betekent dat enkel de inwoners van Linkebeek en Wezembeek-Oppem verstoken blijven van de mogelijkheid op een energielening. Zij kunnen wel hun contactgegevens doorgeven aan het Vlaams Energieagentschap, dat eventueel een andere oplossing kan aanreiken. Belangrijk om weten: elk Energiehuis heeft andere regels. Je doet er dus goed aan om na te gaan wat de precieze modaliteiten zijn voor een aanvraag in jouw gemeente.

 

energielening

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.