Betaal vanaf 1 januari 2022 3% registratierechten op de prijs van je enige eigen woning in Vlaanderen

Het is voor veel mensen steeds moeilijker om een woning te kopen. Daarom veranderen vanaf 2022 de registratierechten voor Vlaanderen opnieuw. Dit werd aangekondigd in de Septemberverklaring in 2021 van Jan Jambon. Koop je een nieuw huis of appartement en is dat je enige eigen woning, dan betaal je vanaf 1 januari 3% in de plaats van 6% registratierechten. Koop je een tweede woning, dan betaal je 12% in de plaats van 10% registratierechten. Wat moet je hiervan weten?
Veranderde registratierechten Vlaanderen
Koop je in België vastgoed (huis, appartement, bouwgrond) dan moet je registratierechten of verkooprechten betalen. Deze eenmalige belasting wordt opgelegd op de aankoopsom van het vastgoed en betaal je bij de registratie van een akte bij je aankoop. De tarieven voor de registratiebelasting verschillen van gewest tot gewest. In Vlaanderen veranderen ze nog een keertje op 1 januari 2022.
Noot: CD&V wil zelfs een afschaffing van de registratierechten liet de partij in december 2021 weten.
Minder registratierechten enige eigen woning
Eerste woning
Bij de aankoop voor een eerste, enige gezinswoning (huis, appartement, villa, …) betaal je in 2022 3% i.p.v. 6% registratiebelasting. Hiermee wil de Vlaamse Overheid starters meer kansen geven om een eerste huis te kunnen kopen. Zeker nu de vastgoedprijzen de hoogte in gaan.
Maar er zijn natuurlijk wel voorwaarden aan die verminderde registratierechten verbonden. Zo moet het je enige eigen woning of bouwgrond zijn. Een andere, niet te vergeten voorwaarde, is dat je binnen de twee jaar op het nieuwe adres van je aangekochte woning moet wonen. Anders betaal je een boete samen met het verschil in registratierechten tussen 3% en 12%. Opletten geblazen dus!
Noot: Heb je toch ander vastgoed, en wil je van het gunsttarief profiteren? Dan kan dat als het andere goed binnen het jaar verkocht wordt. Je moet wel binnen de twee jaar op het nieuwe adres wonen.
Ook wanneer je de enige woning verkoopt en je ruilt het in voor een andere woning, dan kun je deze andere woning kopen met 3% registratierechten. Ook hier verhuis je best binnen de twee jaar. Opgelet, de meeneembare registratierechten, of het kunnen aftrekken van de registratiebelasting van je vorige woning bij de aankoop van je nieuwe woning, zal verdwijnen in 2024.
Bescheiden woning
Koop je een (bescheiden) woning die minder dan 200 000 euro kost (of 220 000 in 16 kernsteden), dan krijg je normaal een extra korting op de registratierechten. Maar die korting zal dan ook de helft minder zijn vanaf 2022 aangezien de registratierechten ook met de helft verminderen.
Energetisch renoveren? Doe je voordeel
Kocht je een woning die je grondig energetisch gaat renoveren, dan betaalde je normaal 5% registratierechten. Vanaf januari 2022 daalt dit naar 1%! Hiermee wil men potentiële kopers motiveren om te gaan voor een degelijke verbouwing.
Aankoop beschermd monument
Koop je een beschermd monument en is dit je enige eigen woning? Dan betaal je slecht 1% registratierechten op de aankoopprijs. Houd er wel rekening mee dat er voorwaarden aan verbonden zijn waaronder het behoud of herwaarderen van erfgoedkenmerken en -elementen van de woning.
Meer registratierechten aankoop bijkomende woning en bouwgrond
Investeerders in vastgoed hebben minder geluk. Koop je een tweede, derde, … bijkomende woning dan betaal je voortaan 12% registratiebelasting in de plaats van 10%. Ook bouwen wordt minder interessant. Het registratietarief bij aankoop van een bouwgrond stijgt namelijk ook naar 12%. Bovendien betaal je voor nieuwbouw steeds 21% btw op de werken tenzij je kiest voor sloop- en heropbouw waarbij je 6% btw betaalt.
Minder betalen voor vastgoed?
Wie denkt dat de vastgoedprijzen hierdoor zullen dalen is er waarschijnlijk aan voor de moeite. Experten laten een kritische noot horen, want de kans bestaat dat het verschil in de prijs ingecalculeerd zal worden. Bovendien denkt men niet dat de aanpassing van 10% naar 12% mensen zal beperken om vastgoed te kopen, en houdt men hier dus geen rekening mee.
Schatting bij hypothecaire lening
Vanaf 1 januari 2022 is het ook verplicht om, voordat je je hypothecaire lening afsluit, een schatting te laten uitvoeren van de woning die je wil kopen. De bank kan een schatter sturen of zich baseren op vergelijkbare woningen in de buurt. Het bedrag dat je bij de bank gaat kunnen lenen is dus niet per se de aankoopprijs, maar naar de geschatte waarde van de woning. Hierdoor zullen kopers minder geneigd zijn te veel te betalen. Zorgt dit dan wel voor een daling van de vastgoedprijzen? Dat is alvast de bedoeling. Maar het zal afwachten zijn of dit effectief ook zo is.
Wil je graag op de hoogte blijven over alles wat beweegt binnen de bouwsector? Like en volg Bouwinfo op Facebook.