Besparen op de hypotheek: tips om de maandelijkse aflossing te verlagen

Gepubliceerd op
Besparen op de hypotheek: tips om de maandelijkse aflossing te verlagen
Besparen op de hypotheek: tips om de maandelijkse aflossing te verlagen

Het is geen geheim dat de hypotheekrente momenteel erg hoog ligt. Dit kan een grote impact hebben op wat je maandelijks moet afbetalen en kan ervoor zorgen dat je minder kan lenen dan je misschien wel had gehoopt. Gelukkig zijn er manieren om te besparen op deze hoge rente. In dit artikel geven we je een aantal nuttige tips om de kosten van je hypothecaire lening te verminderen en zo geld te besparen.

Vergelijken en onderhandelen

Een van de belangrijkste tips om te besparen op je hypotheekrente: het vergelijken van de tarieven van verschillende banken en kredietverstrekkers. Elke bank heeft zijn eigen rentetarieven en voorwaarden, dus het kan zeker de moeite waard zijn om bij verschillende banken te informeren. Vaak kun je eenvoudig online de hypotheek berekenen, maar het is altijd aan te raden om alsnog een afspraak te maken met de bank. Je kan dan samen de voorwaarden doornemen en het een en ander bespreken. Door te onderhandelen, kun je soms een betere rentevoet krijgen dan de online weergegeven tarieven. Ook kun je soms besparen op extra kosten, zoals dossierkosten en waarborgen.

Overweeg een variabele rentevoet

Een andere manier om te besparen op je hypotheekrente is door te kiezen voor een variabele rente in plaats van een vaste rente. Een variabele rente wordt periodiek aangepast aan de marktomstandigheden, wat betekent dat de rente kan dalen of stijgen. Als de rente in de toekomst daalt, zal je maandelijkse aflossing ook dalen en bespaar je dus geld. Het nadeel is dat je ook een hogere rente kan krijgen als de marktomstandigheden verslechteren. Het is daarom belangrijk om goed na te denken over deze keuze en om de voor- en nadelen af te wegen.

Extra garanties en troeven

Verder kan je besparen door je dossier interessanter te maken voor de kredietverstrekker. Denk bijvoorbeeld aan een hogere eigen inbreng of aan iemand die zich borg wil stellen voor de terugbetaling van de lening. Bij de meeste banken dien je ten minste tien procent van de aankoopwaarde van de lening zelf in te brengen. Sommige banken kennen kortingen toe als je meer dan dat bedrag zelf inbrengt, bijvoorbeeld vanaf een inbreng van twintig of dertig procent. Ook als je bijvoorbeeld je woningverzekeringen bij de bank onderbrengt, kan je al eens een korting krijgen. Houd er wel rekening mee dat deze verzekeringen niet altijd voordeliger zijn en dat ook hier vergelijken aan te raden is. Tevens zijn er banken die kortingen toekennen bij een voor de bank gunstige schuldsaldoverzekering, bijvoorbeeld met een 100/100-dekking indien twee partners samen een woning kopen.

Lening oversluiten als de rente lager is

Weet dat het altijd mogelijk is om de hypotheeklening op een later moment over te sluiten. Dit kan interessant zijn eenmaal de rentevoeten opnieuw lager uitvallen. Of dit écht interessant is, is afhankelijk van een aantal factoren. Zo zijn er altijd bijkomende kosten. De zogeheten wederbeleggingsvergoeding is hier een voorbeeld van. Ook dossier- en schattingskosten komen eraan te pas en mogelijk krijg je ook te maken met extra notariskosten. De nieuwe rentevoet moet dus al voldoende lager liggen om deze kosten te compenseren. Verder zal men je huidige maximale hypotheek berekenen op basis van je huidige verdienkracht én de huidige rentevoet. Hierdoor zal je op korte termijn minder kunnen lenen. Het later oversluiten van een lening biedt hier geen oplossing voor. Als dit een probleem vormt, is even verder sparen en wachten op gunstigere rentevoeten – als ze er al komen – een alternatief.

   

standaard