Waarom is aanvullend pensioensparen zo belangrijk voor zelfstandigen?
Als zelfstandige werk je hard voor je inkomen, maar je wettelijk pensioen ligt een stuk lager dan dat van werknemers of ambtenaren. Dit betekent dat je na je loopbaan een flinke stap terug zou moeten doen, tenzij je zelf actie onderneemt. Door nu te investeren in een aanvullend pensioen, zorg je ervoor dat je later zorgeloos kunt genieten, zonder financiële kopzorgen.
Een goede raad: start zo snel mogelijk met aanvullend pensioensparen. Hoe langer je spaart, hoe groter je eindkapitaal zal zijn, en hoe langer je zal kunnen genieten van de fiscale voordelen. Vraag vrijblijvend persoonlijk advies aan de adviseurs van Federale Verzekering.
Welke oplossingen zijn er voor jou?
Er zijn drie populaire formules waarmee zelfstandigen hun pensioen kunnen aanvullen:
Formules voor aanvullend pensioensparen
- VAPZ (Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen): Dit is toegankelijk voor alle zelfstandigen, met of zonder vennootschap. Je bouwt hiermee op een fiscaal voordelige manier een extra spaarpotje op voor later.
- IPT (Individuele Pensioentoezegging): Deze formule is er enkel voor zelfstandigen met een vennootschap. De vennootschap betaalt de premies, wat extra fiscale voordelen kan opleveren.
- POZ (Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen): Speciaal voor zelfstandigen zonder vennootschap die, bijvoorbeeld na het maximaal benutten van hun VAPZ, nog extra willen sparen voor hun pensioen. Belangrijke tip: Begin met het maximaal benutten van je VAPZ. Daarna kun je ook het maximale halen uit pensioensparen (derde pijler) en langetermijnsparen. Als er daarna nog fiscale ruimte is, kan het zinvol zijn om een POZ op te starten. Doorgaans haal je zo het meeste fiscale voordeel uit je pensioenopbouw.
De systemen VAPZ, IPT en POZ behoren tot de zogenaamde tweede pensioenpijler. We lichten ze hieronder toe. Wil je meteen de beste oplossing voor jou ontdekken? Neem dan contact op met Federale Verzekering.
VAPZ: de basis én fiscaal interessantste keuze
Het VAPZ is voor elke zelfstandige de logische eerste stap. Het zorgt voor een extra spaarpotje voor later én levert nu al een flink fiscaal voordeel op:
- Je kiest zelf wanneer en hoeveel je spaart, tot een wettelijk maximum dat jaarlijks wordt vastgelegd (voor 2025: € 4.000,44, afhankelijk van je inkomen).
- De premies die je stort, zijn volledig aftrekbaar als beroepskost. Door deze aftrek heb je een lager belastbaar inkomen en zullen de sociale bijdragen die je moet betalen ook dalen. Zo kun je tot 63% van je bijdrage terugverdienen. Dit percentage is een indicatie en hangt af van je persoonlijke belastingtarief en sociale bijdragen.
- Er is geen premietaks verschuldigd.
- Voordelige belasting bij uitkering: Het kapitaal (inclusief winstdeling) wordt in principe onderworpen aan een RIZIV-heffing van 3,55% en een solidariteitsbijdrage van maximaal 2%. Het kapitaal dat via winstdeling is opgebouwd, is vrijgesteld van verdere taxatie. Het overige kapitaal – dit is het kapitaal excl. winstdeling - geniet een gespreide taxatie als beroepsinkomen waarbij het kapitaal wordt omgezet in een fictieve rente die gedurende 10 of 13 jaar aangegeven moet worden.
- Financiële bescherming voor je gezin via een overlijdensdekking.
Ontdek Vita Flex 21 VAPZ van Federale Verzekering en de vele voordelen. Je kunt meteen contact opnemen met een adviseur in je buurt, volledig vrijblijvend.
IPT: voor zelfstandigen met vennootschap
Heb je een vennootschap? Dan kun je naast een VAPZ ook een IPT afsluiten.
- De premies worden door je vennootschap betaald en zijn aftrekbaar als beroepskost, waardoor je minder vennootschapsbelasting betaalt. Om van deze fiscale voordelen te kunnen genieten, moet je jezelf als bedrijfsleider een regelmatige, maandelijkse bezoldiging toekennen. Daarnaast geldt de 80%-regel: het totale pensioen (wettelijk én aanvullend) mag niet hoger zijn dan 80% van je laatste normale brutojaarbezoldiging.
Goed om te weten: Bij Federale Verzekering hoef je je over deze complexe berekening geen zorgen te maken. Hun adviseur bekijkt dit voor jou en zorgt ervoor dat je binnen de wettelijke grenzen blijft. - Op de premies betaal je een premietaks van 4,4%.
- Bij pensionering wordt het kapitaal uitgekeerd en belast aan een voordelig tarief, afhankelijk van je pensioenleeftijd (of loopbaan).
- Financiële bescherming (vangnet) bij ziekte of ongeval: rente- en premievrijstelling.
- Financiële bescherming van je gezin via de overlijdensdekking.
Ontdek de IPT van Federale Verzekering en laat je adviseren.
POZ: extra sparen zonder vennootschap
Heb je geen vennootschap en wil je méér doen dan alleen VAPZ? Met de POZ kun je na het maximaal benutten van je VAPZ, nog extra sparen voor je pensioen.
- Je betaalt de premie zelf en krijgt een belastingvermindering van 30%. Net zoals bij een IPT geldt er een maximale grens voor je totale pensioenopbouw, zodat je niet meer dan ongeveer 80% van je vroegere inkomen ontvangt.
- Premietaks van 4,4%.
Tip: Kies alleen voor POZ nadat je pensioensparen (derde pijler) en langetermijnsparen volledig hebt benut.
Wat is het voordeligst?
Een VAPZ is voor zelfstandigen doorgaans de beste eerste stap in de opbouw van een aanvullend pensioen. Het combineert een hoog fiscaal voordeel met een verlaging van je sociale bijdragen, en er is geen premietaks verschuldigd. Bovendien wordt de uitkering belast via een systeem van fictieve rente, wat bijzonder voordelig is bij een laag pensioeninkomen.
Heb je een vennootschap, dan kun je een VAPZ combineren met een IPT. Een IPT kan een slimme aanvulling zijn om je pensioen verder op te bouwen. Zelfstandigen zonder vennootschap kunnen kiezen voor een VAPZ en eventueel een POZ. Benut eerst de mogelijkheden van pensioensparen en langetermijnsparen voordat je start met een POZ.
Houd er rekening mee dat alle aanvullende pensioenopbouw, inclusief VAPZ, samen onder de 80%-regel moet blijven. Je adviseur bij Federale Verzekering bekijkt graag samen met jou de mogelijkheden. Laat je adviseren.
Hoe helpt Federale Verzekering jou?
Als zelfstandige wil je niet verdwalen in het kluwen van regels, limieten en fiscale voordelen. Bij Federale Verzekering krijg je:
- Persoonlijk advies: Hun experts bekijken samen met jou welke formule(s) het beste aansluiten bij jouw situatie, doelen en budget. Zo ben je zeker dat je de juiste keuze maakt.
- Een jaarlijks gewaarborgde intrestvoet, eventueel verhoogd met ristorno's leven (winstdeelname): De producten van Federale Verzekering, zoals Vita Flex 21 VAPZ, bieden een gegarandeerde intrestvoet, die geldt vanaf de datum van ontvangst van de storting tot het einde van het kalenderjaar waarin de storting plaatsvindt. Bovenop deze gegarandeerde rente kan een ristorno leven worden toegekend (**). Een extra voordeel bovenop de gewaarborgde intrestvoet!
- Fiscaal voordeel tot 63% bij VAPZ: Door de combinatie van belastingaftrek en verlaging van sociale bijdragen kun je tot 63% van je premie recupereren. De premies zijn volledig fiscaal aftrekbaar als beroepskost (*).
- Transparantie en zekerheid: De producten bieden een evenwicht tussen rendement en veiligheid, met duidelijke communicatie over rentevoeten, kosten en toekenning van winstdeelname.
- Toegankelijkheid: Je kunt altijd terecht bij een adviseur in je buurt, of je nu net start of al jaren bezig bent.
Klaar om je pensioen slim aan te pakken?
Neem vandaag nog contact op met een adviseur van Federale Verzekering. Samen bekijken jullie welke formule of combinatie van VAPZ en IPT het beste bij jouw situatie past. Zo profiteer je maximaal van fiscale voordelen en bouw je aan een zorgeloze toekomst – voor jezelf én je zaak. Neem contact op en ontdek wat voor jou het voordeligst is.
Wil je als zelfstandige maximaal profiteren van fiscale voordelen én een comfortabel pensioen? Start dan met een VAPZ en vul eventueel aan met een IPT als je een vennootschap hebt. Zo bouw je niet alleen aan je toekomst, maar geniet je vandaag al van belastingvoordeel en lagere sociale bijdragen. Meer weten of advies op maat? Neem contact op met een adviseur van Federale Verzekering en ontdek welke spaarformule het beste bij jouw situatie past.
* De fiscale behandeling hangt af van je individuele situatie en kan in de toekomst wijzigen.
** De regels voor de toekenning van de ristorno’s leven zijn vastgelegd in de statuten van de Vereniging van Onderlinge Levensverzekeringen. De hoogte van de ristorno’s evolueert met de tijd en hangt af van de resultaten van de verzekeraar, haar financiële situatie en de marktomstandigheden. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt de statuten hier raadplegen.