Welke leningen kun je kiezen als je gaat (ver)bouwen?

Gepubliceerd op 11 September 2019

Ga je een woning kopen? Of heb je eentje gekocht die je meteen wilt verbouwen? Of misschien wil je pas na enkele jaren grondig renoveren? Dan komt een lening goed van pas. Geen idee welk krediet het meest geschikt is? Ontdek de mogelijkheden.

Verschillende soorten leningen

Klaar om te bouwen of verbouwen maar wil je niet je volledige spaargeld aanspreken? Dan kun je terecht bij je bank of kredietinstelling voor een lening, afhankelijk van je situatie. Ga je bouwen of een woning kopen die je meteen wilt verbouwen? Dan is een hypothecair krediet een goed idee. Wil je op een later moment grote verbouwingswerken in je woning uitvoeren? Dan zijn een renovatielening of een heropname van je hypothecair krediet mogelijk. Wil je verfraaiingswerken laten uitvoeren? Ga dan eerder voor een persoonlijke lening. Doe je grotendeels energetische verbeteringswerken? Informeer je dan over een energielening.

Hypothecair krediet en bouwen

Heb je bouwplannen dan kun je een hypothecaire lening of woonkrediet met onroerende bestemming aanvragen. Hiermee kun je een deel van het geld dat je nodig hebt lenen. Hieraan is een hypotheek of hypothecaire volmacht aan verbonden. Deze lening is op maat van jouw situatie. Via een maandelijkse afbetaling aan een vaste of variabele rente, verspreid over een bepaalde periode, betaal je de lening terug. De maximum looptijd kan soms gaan tot 30 jaar. Ga je bouwen dan krijg je het geld op het moment dat je het nodig hebt. Wil je hierop aanspraak maken, dan moet dit je aan de hand van facturen of andere bewijsstukken de bedragen die je nodig hebt aantonen. Informeer je bij je bank of kredietinstelling voor een lening op maat.

Hypothecair krediet en verbouwen

Ga je een woning kopen die je meteen wilt verbouwen? Dan kun je de kosten hiervoor opnemen in je hypothecaire lening. Je leent dus voor je woning én de verbouwing. Handig als je voor de werken hoge bedragen, bijvoorbeeld hoger dan 50.000 euro wilt lenen. De rente van een hypothecaire lening is ook lager dan die van een renovatielening. Voor een hypothecaire lening worden wel dossier- en notariskosten aangerekend. Om beroep te kunnen doen op deze lening, zal je bank vragen om dit te bewijzen met een raming of offertes.

Lening voor verbouwing opnemen

Voldoe je aan alle voorwaarden om de hypothecaire lening af te sluiten? Dan kun je het geld voor je verbouwing in stukken opnemen. De opnameperiode is maximaal 24 maanden. Telkens wanneer je een klus hebt laten doen door een aannemer kun je facturen of andere bewijsstukken aan je bank bezorgen. Die zal dan de aannemer betalen of de door jou betaalde rekening terugbetalen. Bij sommige banken kun je ook materiaal inbrengen.

Terugbetalen lening

Je betaalt telkens rente op het reeds opgenomen bedrag. Hoe meer je van je lening hebt opgenomen, hoe grotere het totaalbedrag is waar je rente op zult betalen. Ook wordt er meestal na een half jaar een kleine reserveringsprovisie aangerekend op het bedrag dat je (nog) niet hebt opgenomen.

Heropname hypothecair krediet

Ben je al een tijdje eigenaar van een woning en wil je er grondig gaan renoveren? Heb je een hypothecaire lening waarvan het einde van terugbetaling in zicht is of die volledig is terugbetaald? Dan kun je voor je verbouwing je hypothecaire lening hergebruiken. Men kijkt dan hoeveel je van je huidige hypothecaire lening hebt terugbetaald. Hierdoor kun je opnieuw lenen voor een woonkrediet zonder notaris- en hypotheekkosten te betalen en geniet je van dezelfde rente. Een andere optie om je verbouwing te financieren is een renovatielening.

Renovatielening

Wil je enkele grondige renovatiewerken doen zoals een nieuwe keuken, badkamer, terras, dressing, … maar wil je hiervoor geen hypothecair krediet gebruiken? Dan kun je een renovatielening afsluiten. Zo hoef je voor je renovatieproject geen beroep te doen op je spaarrekening. Je betaalt maandelijks een vast bedrag terug aan een voordelige vaste rentevoet, verspreid over een gekozen periode. De rentevoet wordt bepaald aan de hand van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Het voordeel is dat je ook kleine bedragen kunt lenen, je de lening meteen kunt aanvragen en geen dossier- of notaristenkosten moet betalen. Ook kun je soms langer dan 24 maanden lenen. Dit maakt een renovatielening een zeer flexibele lening. De minimale en maximale looptijd varieert van bank tot bank. Informeer je hier goed over.

Uitbetaling renovatielening

Bij een renovatielening krijg je het geleende bedrag meteen op je rekening gestort. Geen gedoe met aanvragen in schijven. Je kunt dus meteen aan de slag met de werken. Wel bewaar je best de facturen als bewijs voor de bank. Zo weet men dat je je geld goed besteedt. Ook voor je premie- en btw-aanvragen heb je je facturen nodig.

Persoonlijke lening voor kleine werken

Ga je kleine verfraaiingswerken doen zoals bijvoorbeeld een badkamerrenovatie? Dan hoef je geen renovatielening aan te gaan. Met een persoonlijke lening kan je ook aan de slag. Dit is een lening op afbetaling waarbij je maandelijks een bedrag aan een vaste rente terugbetaalt. Hiervoor hoef je ook geen speciale bewijzen voor te leggen. Ook is het geld

Energielening

Wil je energiebesparende werken uitvoeren in je woning? Bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, dubbele beglazing, … Dan kun je bij sommige banken een energie- of groene lening krijgen. Dit is een lening aan een voordelig tarief. Een groot percentage van de werken moeten dan energiebesparend zijn.

Op zoek naar een lening voor je woning of verbouwing? Vraag advies bij je bank of kredietinstelling.