Wordt verwacht: de renteloze energielening tot 60.000 euro voor nieuwe eigenaars

07/09/2020

Ben of word jij de nieuwe eigenaar van een huis of appartement dat niet energiezuinig is? Renoveer je het binnen de 5 jaar zo grondig dat het EPC-label sterk verbetert, dan kan je daarvoor vanaf 2021 een renteloze lening tot 60.000 euro krijgen. Daarbovenop zal je een EPC-labelpremie tot 5.000 euro kunnen opstrijken. Let wel, deze maatregelen zijn nog niet definitief goedgekeurd.

Wat verandert er vanaf 2021?

Wil jij je nieuwe woning energiezuinig maken en zo besparen op je energiefactuur? Dan kan je vanaf 2021 onder bepaalde voorwaarden een renteloze energielening krijgen tot 60.000 euro. Er bestaat nu al een renteloze energielening, maar die is beperkt. Wie vandaag onder een bepaalde inkomensgrens zit, kan een renteloze energielening krijgen om een energierenovatie uit te voeren voor een bedrag van maximaal 15.000 euro. Vanaf januari 2021 echter zal je, ongeacht je inkomen, daarvoor tot 60.000 euro kunnen lenen. Voorwaarde is wel dat je binnen de vijf jaar na de transactie de woning energiezuinig maakt. Lees meer over de voorwaarden en de procedure.

Welk bedrag zal ik renteloos kunnen lenen?

Het bedrag dat je renteloos zal kunnen lenen hangt af van hoe energiezuinig je woning wordt. Verder is het bedrag voor een woning hoger dan dat voor een appartement. Concreet: als je je nieuwe huis zo grondig renoveert dat het een energielabel A krijgt, dan zal je tot 60.000 euro kunnen lenen. Bij een appartement zal je daarvoor een lening tot 45.000 euro kunnen krijgen. Ga je voor een label C (voor een huis), of B (voor een appartement), dan zal je een lening tot 30.000 euro kunnen afsluiten.

Wat zijn de voorwaarden?

Om in aanmerking te komen voor de financiële steunmaatregelen, zal je aan volgende voorwaarden moeten voldoen:

  • Je koopt, erft of krijgt een woning of appartement met een slechte energieprestatie. Het mag ook over een tweede woning gaan. Er is dus sprake van eigendomsoverdracht.
  • De energieprestaties van de woning of het appartement zijn ondermaats.
  • Het EPC-label van:
    • de woning heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-Label E of F en haalt door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label C.
    • het appartement heeft bij de eigendomsoverdracht EPC-Label D, E of F en haalt door renovatie binnen de 5 jaar minimaal label B.
  • Je kunt het behaalde EPC-label aantonen na 5 jaar.

Hoe werkt het?

Als je voor de aankoop vanaf 2021 een hypothecair krediet aangaat, zal je bij de bank ook een renovatielening kunnen afsluiten. Voor een dergelijke lening kan je een rentesubsidie krijgen, waardoor het renovatiekrediet renteloos is. Als je een woning of appartement erft of geschonken krijgt en geen woonkrediet bij de bank afsluit, dan zal je vanaf 2021 bij het lokale Energiehuis terechtkunnen voor een renteloze Energielening+. Let wel, de steunmaatregelen zouden ingaan vanaf 2021, maar zijn nog niet goedgekeurd. De eerder vermelde modaliteiten en bedragen kunnen dus nog wijzigen.

Bijkomende premie tot 5.000 euro

Bovenop een renteloze energielening kan je als nieuwe eigenaar een EPC-labelpremie van 2.500 tot 5.000 euro krijgen als je je woning zo grondig renoveert dat het EPC-label aanzienlijk verbetert. Het bedrag hangt opnieuw af van het behaalde EPC-label na renovatie en de aard van de woning. Een energielabel A geeft bij een huis recht op een premie van 5.000 euro, bij een appartement aat het om 3.750 euro. Je zal aan de hand van een nieuw energieprestatiecertificaat (EPC) moeten aantonen dat je je woning veel energiezuiniger hebt gemaakt. Lees meer over de voorwaarden.

Waarom deze steunmaatregelen?

Met deze steunmaatregelen wil de overheid de Vlaming aanzetten om zijn woning te renoveren. De doelstelling is om alle Vlaamse woningen tegen 2050 energiezuinig te krijgen. Er is echter nog veel werk aan de winkel. Meer dan 95% van het woningbestand moet nog worden aangepakt.

Wat als je bestaande eigenaar bent?

Ben je al eigenaar van een (oudere) woning en is er dus geen sprake van eigendomsoverdracht? Dan zal je in 2021 enkel gebruik kunnen maken van de bestaande steunmechanismen. Het is wel de bedoeling, zo stelde Vlaams minister van Energie Zuhal Demir in een persbericht van juli 2020, om in een volgende fase een gelijkaardig systeem te voorzien voor bestaande woningen en eigenaars. Voor deze doelgroep wil men tegen 2022 een eengemaakte, geïntegreerde woningrenovatiepremie voorzien die het bestaande complexe systeem van de energiepremies, totaalrenovatiebonussen en de Vlaamse renovatiepremie bundelt.

Bereken alvast je renovatielening online

Voldoe je aan de voorwaarden, dan kan je als nieuwe eigenaar van een huis of appartement vanaf 2021 dus een renteloze lening tot 60.000 euro krijgen. Maar de kans is groot dat je voor je renovatie een hoger budget nodig hebt. Hoe krijg je een zicht op de mogelijkheden en het kostenplaatje? Simpel, bereken alvast je renovatielening online. Bij deze simulatie wordt geen rekening gehouden met de steunmaatregelen. Houd dus in het achterhoofd dat je op een geleend bedrag tot 60.000 euro (voor een huis) of een bedrag tot 45.000 (appartement) geen intrest zal moeten betalen. 

Over de renovatielening

Waarom een renovatielening? Met een renovatielening betaal je de kosten van je renovatie comfortabel in schijven. Je leent tegen een vaste rentevoet, zonder extra kosten. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Als nieuwe eigenaar zal je vanaf 1 januari 2021 een renteloze renovatielening (bij de bank) of een renteloze energielening+ (bij het lokale energiehuis) tot 60.000 euro kunnen afsluiten, met een maximale looptijd van 20 jaar. 

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.