Welke leningen kun je kiezen als je gaat (ver)bouwen?

Gepubliceerd op 27 January 2022

Heb je een woning gekocht die je meteen of pas na enkele jaren wilt verbouwen of renoveren? Dan komt een lening goed van pas. Geen idee welk krediet het meest geschikt is? Ontdek de mogelijkheden.

Verschillende soorten leningen

Wil je een woning verbouwen of renoveren, maar niet je volledige spaargeld aanspreken? Dan kun je terecht bij je bank of kredietinstelling voor een lening op afbetaling. Wil je bijvoorbeeld verbouwings-, verfraaiingswerken of energetische verbeteringswerken in je woning laten uitvoeren, dan zijn een lening op afbetaling voor renovatie of een hypothecair krediet mogelijk. Informeer je hier voor jouw lening op maat. Ga je bouwen of een woning kopen? Dan sluit je hiervoor een hypothecair krediet af. 

Renovatielening

Wil je enkele renovatiewerken doen zoals een nieuwe keuken, badkamer, terras, dressing, …? Dan kun je een lening op afbetaling voor renovatie afsluiten. Zo hoef je voor je renovatieproject geen beroep te doen op je spaarrekening. Je betaalt maandelijks een vast bedrag terug aan een voordelige vaste rentevoet, verspreid over een gekozen periode. De rentevoet (JKP) wordt bepaald aan de hand van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. Het voordeel is dat je ook kleine bedragen (minimum 5000 euro) kunt lenen, je de lening meteen kunt aanvragen en geen dossier- of notaristenkosten moet betalen. Ook kun je langer dan 24 maanden lenen, afhankelijk of je een huurder of een eigenaar bent. Dit maakt een renovatielening een zeer flexibele lening. De minimale en maximale looptijd varieert van bank tot bank. Doe hier een aanvraag voor een renovatielening.

Uitbetaling renovatielening

Bij een lening op afbetaling voor renovatie wordt je dossier snel behandeld, bovendien krijg je het volledige bedrag na goedkeuring meteen op je rekening gestort. Geen gedoe met aanvragen in schijven. Je kunt dus meteen aan de slag met de werken. Je bewaart wel best de facturen als bewijs voor de bank of kredietinstelling. Zo weet men dat je je geld goed besteedt. Ook voor je premie- en btw-aanvragen heb je je facturen nodig.

Lening op afbetaling voor kleine werken

Ga je kleine verfraaiingswerken doen zoals bijvoorbeeld een badkamerrenovatie? Dan kun je ook een gewone persoonlijke lening aanvragen. Dit is een lening op afbetaling waarbij je maandelijks een bedrag aan een vaste rente terugbetaalt. Hiervoor hoef je ook geen speciale bewijzen voor te leggen.

Energielening

Wil je energiebesparende werken uitvoeren in je woning? Bijvoorbeeld aan de installatie van zonnepanelen, warmtepomp, isolatie, dubbele beglazing, … Dan kun je bij sommige banken een energie- of groene lening krijgen. Dit is een lening op afbetaling aan een voordelig tarief. Een groot percentage van de werken moet dan energiebesparend zijn.

Hypothecair krediet en verbouwen

Ga je een woning kopen die je meteen wilt verbouwen? Dan kun je de kosten hiervoor opnemen in je hypothecaire lening. Je leent dus voor je woning én de verbouwing. Voor een hypothecaire lening worden wel dossier- en notariskosten aangerekend. Om beroep te kunnen doen op deze lening, zal je bank vragen om dit te bewijzen met een raming of offertes.

Lening voor verbouwing opnemen

Voldoe je aan alle voorwaarden om de hypothecaire lening af te sluiten? Dan kun je het geld voor je verbouwing in stukken opnemen. Telkens wanneer je een klus hebt laten doen door een aannemer kun je facturen of andere bewijsstukken aan je bank bezorgen. Die zal dan de aannemer betalen of de door jou betaalde rekening terugbetalen. Bij sommige banken kun je ook materiaal inbrengen.

Terugbetalen hypothecaire lening

Je betaalt telkens rente op het reeds opgenomen bedrag. Hoe meer je van je lening hebt opgenomen, hoe grotere het totaalbedrag is waar je rente op zult betalen. Ook wordt er meestal na een half jaar een kleine reserveringsprovisie aangerekend op het bedrag dat je (nog) niet hebt opgenomen.

Op zoek naar informatie over een lening op afbetaling voor verbouwing of renovatie? Doe beroep op je bank of kredietinstelling. Informeer je alvast hier.