Wat is de termijn voor de goedkeuring van een lening door de bank?

Gepubliceerd op 02 July 2020

Wanneer je een lening aanvraagt bij de bank om bijvoorbeeld een woning of bouwgrond te kopen, wil je graag snel een antwoord. Ongeduldig? Ontdek hoelang de bank erover doet om te beslissen.

Hoelang moet je wachten op de goedkeuring van je lening?

Wanneer je een hypothecair krediet aanvraagt bij een bank, duurt het doorgaans 3 tot 10 werkdagen voor je de beslissing kent. De goedkeuring kan dus wat tijd kosten. Hoeveel precies, hangt af van de complexiteit van je dossier. Als je echt dringend een antwoord nodig hebt, neem dan contact op met je bank.

Welke factoren beïnvloeden de wachttijd?

Hoelang je moet wachten op de goedkeuring van je lening door de bank, hangt af van diverse factoren. Hoe snel lever je de nodige bewijsstukken aan? Hoe complex is de aanvraag? Hoeveel aanvragen zijn er op dat moment bij de bank? Indien je aanvraag dringend is omdat je bijvoorbeeld al een bod hebt gedaan, geef je dit best aan wanneer je je krediet aanvraagt. 

Wat gebeurt er wanneer je een lening aanvraagt?

Wanneer je een hypothecair krediet aanvraagt bij een bank, ontvang je een kredietvoorstel. Daarin vind je alle details van je woonkrediet en je rentevoet. Ga je in op het voorstel, dan onderzoekt de bank je kredietwaardigheid. Ze gaat na of je de lening op tijd kan terugbetalen. Daarbij bekijkt men een aantal bewijsstukken die je moet bezorgen, zoals loonfiches, een bewijs van eigen middelen … Men gaat ook na of je koopovereenkomst of bouwvergunning in orde is. Soms vraagt men een extra schatting van de waarde van je woning aan. Dit om zeker te zijn dat de koopprijs overeenstemt met de werkelijke waarde. Na de goedkeuring van je dossier krijg je een aanbodbrief, een aflossingsplan én een ontwerp van de akte. Je hebt dan één maand de tijd om de aanbodbrief te ondertekenen. 

Wat na het ondertekenen van het aanbod?

Om je hypothecaire lening af te ronden, moet je bij de notaris de notariële akte gaan ondertekenen. De bank stuurt je notaris alle informatie die nodig is om de akte op te stellen. Zoals vermeld in het kredietaanbod, heb je 3 maanden de tijd om de akte te ondertekenen. Na overleg met jou deelt de notaris de bank de precieze datum van het verlijden van de akte mee. Vergeet niet dat je hiervoor notariskosten moet betalen.

De akte is ondertekend, wanneer beschik je over het geld?

Als je een huis of appartement koopt, krijg je het volledige bedrag doorgaans na het verlijden van de akte. Dit gaat automatisch naar de rekening van de verkoper. Ga je bouwen of verbouwen? Dan wordt het geld meestal in schijven vrijgegeven. Huiseigenaar geworden, of klaar voor de start van je bouwproject? Zorg er dan eerst voor dat je gezin en je nieuwe woning goed beschermd zijn.