Vind de juiste (ver)bouwlening in 10 stappen

Ga je bouwen of verbouwen, dan is de kans groot dat je een lening nodig hebt. De rente op woonkredieten staat historisch laag. Een goed moment dus om je lening aan te vragen? Waar houd je rekening mee? Volg deze tien stappen naar jouw voordelige lening.
In 10 stappen naar je immobudget
Vandaag de dag kun je goedkoop lenen. Maar voor je je lening aanvraagt, zet je best een en ander op papier. Een goede raad: bepaal een langetermijnbudget voor je immoproject. Zo kun je de juiste lening kiezen en genieten van een comfortabel afbetalingsplan. Hoe begin je eraan? Ontdek ons stappenplan.
1. Lijst je financiële middelen op
Eerst moet je een zicht krijgen op je financiële situatie. Maak dus een lijstje van je financiële middelen: spaargeld, beleggingen, eventuele hulp van ouders... Klaar? Bedenk dan welk bedrag je aan je immoproject wil besteden. Goed om te weten: ook als je startkapitaal eerder laag is, zijn er interessante leenformules voor jou.
2. Bepaal hoeveel je kunt lenen
Vervolgens lijst je je inkomsten en uitgaven op. Bereken nu het bedrag dat je elke maand kunt terugbetalen voor je lening. Hierbij houd je ook rekening met je beroeps- en gezinssituatie in de toekomst.
3. Houd rekening met bijkomende kosten
Naast de aankoopprijs van je woning, zijn er nog meer kosten om rekening mee te houden. Denk aan de kosten voor de notaris, de bank, de schatting en werken aan de woning.
4. Bereken je terugbetalingen
Benieuwd hoeveel je elke maand zal terugbetalen? Afhankelijk van de lening die je kiest, betaal je elke maand een vast of variabel bedrag terug.
5. Houd rekening met eventuele renovatiewerken
Heb je ook al renovatieplannen? Dan kun je de renovatiekosten mee opnemen in je hypothecaire lening, of ze betalen met je eigen middelen.
6. Denk aan de diverse extra kosten
Als eigenaar heb je nog meer kosten om rekening mee te houden. Vaste lasten, onderhouds-, inrichtings- en herstellingskosten, gemeentebelastingen, onroerende voorheffing … Neem ook deze kosten op in je budget, zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.
7. Informeer je over belastingvoordelen
Onder bepaalde voorwaarden geniet je met een hypothecaire lening van belastingvoordelen. Welke dat zijn, hangt af van je persoonlijke situatie.
8. Vergeet de premies niet
Afhankelijk van het gewest waar je gaat wonen, heb je mogelijk recht op premies of subsidies voor de bouw, renovatie of aankoop van je woning. Ontdek op welke premies en tegemoetkomingen jij recht hebt.
9. Bescherm je immoproject
Op sommige zaken bespaar je beter niet. Volgende verzekeringen heb je zeker nodig: een schuldsaldoverzekering en een brandverzekering. Neem deze verzekeringspremies dus op in je budget. Tip: ontdek ook de gratis verzekering gewaarborgd wonen van het Vlaamse Gewest en Wallonië. Leer hoe je je immoproject verzekert.
10. Leg een spaarpotje aan
Bij een financiële tegenvaller mag je project niet in gevaar komen. Daarom houd je best wat spaargeld achter de hand. Doorgaans volstaat een bedrag van 6 maandaflossingen van je hypothecaire lening. Zit je in een moeilijke financiële situatie?
Wanneer begin ik met afbetalen?
Dat hangt ervan af of je een woning koopt of bouwt. Koop je een woning?