Verschillende soorten
Een vaste rentevoet, of toch een variabele? Meer afbetalen in het begin, ja of nee? Er zijn diverse soorten leningen. We informeren je alvast, zodat je voorbereid bent wanneer je naar de bank gaat. Dat is geen overbodige luxe. Welke lening je kiest, heeft een invloed op de haalbaarheid en op de totale kost van de lening. Check hier hoeveel je kan lenen en welke maandelijkse afbetalingen ertegenover staan. Tip: ook de kostprijs van je lening kan je makkelijk online berekenen. Probeer de online tool.
Vaste of variabele rentevoet?
Als je geld leent, dan betaal je interesten op het geleende bedrag. Die worden berekend met een percentage: de rentevoet. Je kiest tussen een variabele en een vaste rentevoet. Welke jij best kiest? Dat hangt af van verschillende factoren. Je kredietspecialist maakt je graag wegwijs. Neem vrijblijvend contact op voor meer info. Stel jezelf alvast de vraag: wil je op veilig spelen, of ben je bereid om een berekend risico te nemen?
Vast: volop zekerheid
Wil je precies weten hoeveel je elke maand moet afbetalen, tot de lening is afbetaald? Dan is een vaste rentevoet je op het lijf geschreven. Deze verandert niet tot de laatste dag van de lening. Je weet dus perfect waar je aan toe bent. Probeer de online tool en ontdek hoeveel je maandelijks terugbetaalt. Stijgt de rente gedurende de looptijd van je lening? Geen probleem, je blijft evenveel rente betalen. Wat als de rente onverhoopt daalt? Dan kun je overwegen om de lening vervroegd terug te betalen en een nieuw krediet af te sluiten. Dit komt mogelijk voordeliger uit, ook al zijn er kosten aan verbonden. Meer weten? Vraag je gratis infobrochure aan.
Variabel: een berekend risico
Met een variabele rentevoet neem je wat meer risico. Deze rentevoet wordt op bepaalde momenten aangepast. De rente kan echter niet onbeperkt stijgen, daarom spreken we van een berekend risico. Soms kan de rente zelfs dalen tot 0%. Jij kiest mee hoe vaak de rente wordt aangepast: jaarlijks, vijfjaarlijks of tienjaarlijks. Elke formule heeft haar maximale rentestijgingen. Als je die maximale stijging financieel aankan, is een lening met variabele rente het overwegen waard. Dit type lening is bij de start altijd goedkoper. Benieuwd naar de mogelijkheden? Doe hier een online simulatie.
Overweeg beide
Wanneer de rentes laag staan is het verleidelijk om voor een vaste rentevoet te kiezen. Maar overweeg zeker ook de variabele rentevoet. Wist je dat je beschermd bent tegen al te grote schommelingen? In het tweede jaar van de lening mag de rentevoet maximaal 1% stijgen tegenover de initiële rentevoet. En in het derde jaar maximaal 2%. Vanaf het vierde jaar zijn grotere schommelingen mogelijk. Maar ook hier is er een plafond. De rente op leningen met variabele rente mag maximaal verdubbelen. Maak een afspraak met een kredietspecialist en vraag naar jouw gepersonaliseerd voorstel, zodat je op de hoogte bent van het maximale bedrag van de afbetalingstermijnen bij rentewijzigingen.
Soorten hypothecaire leningen
Wil je een woning kopen, bouwen of renoveren? Een hypothecaire lening of woonlening is een lening bestemd voor particulieren voor de aankoop, bouw of grote renovatie van een woning voor privégebruik. De meest voorkomende woonleningen zijn: het klassieke woonkrediet, het Bullet-krediet en het overbruggingskrediet. Bij het klassieke woonkrediet kun je kiezen voor vaste maandelijkse betalingen of vaste kapitaalaflossingen.
Elke maand een vast bedrag
Kies je voor vaste maandelijkse betalingen, dan betaal je elke maand hetzelfde bedrag af zolang de lening loopt. De verhouding tussen het kapitaalgedeelte en het intrestgedeelte verandert, maar dat heeft geen invloed op het bedrag dat je maandelijks afbetaalt. Het intrestgedeelte neemt af en het kapitaalgedeelte neemt toe naarmate je lening vordert. De terugbetalingslast blijft dezelfde gedurende de hele looptijd, of tot de contractuele herziening van de debetrentevoet. Ontdek makkelijk online hoeveel jij kunt lenen en hoeveel je dan maandelijks terugbetaalt.
Vaste maandelijkse kapitaalaflossingen
Betaal je liever wat meer af in het begin? Kies je voor vaste maandelijkse kapitaalaflossingen, dan betaal je in het begin meer af per maand. Op het einde van de lening ligt het maandelijkse bedrag een stuk lager. Je betaalt elke maand eenzelfde bedrag aan kapitaal af, maar de intresten zijn hoger in het begin en zakken geleidelijk. Meer weten over dit type krediet? Vraag je gratis infobrochure aan.
Krediet zonder tussentijdse kapitaalaflossingen
In specifieke gevallen verleent de bank hypothecaire kredieten zonder tussentijdse kapitaalaflossingen voor looptijden tot 20 jaar. Tijdens de looptijd van de lening betaal je maandelijks, trimestrieel, semestrieel of jaarlijks alleen intresten. Op de vervaldag betaal je het kapitaal in één keer terug. Dit type lening is interessant in combinatie met een spaarplan, of wanneer je verwacht om binnen een bepaalde termijn een som geld te bezitten. Bijvoorbeeld door een verkoop, schenking of belegging. Dit type lening heet ook wel een Bullet-krediet. Deze is fiscaal interessant want je betaalt enkel intresten en die zijn fiscaal aftrekbaar. Bereken hier je belastingvoordeel.
Oude woning nog niet verkocht … Wat nu?
Stel, je wil een huis kopen of bouwen en wil het financieren met de opbrengst van de verkoop van een ander goed. Maar je kent de precieze datum van de verkoop niet. Wat nu? Met een overbruggingskrediet kun je van start zonder de verkoop van je woning af te wachten. Interesse? Informeer je over het overbruggingskrediet.
Het comfortabele overbruggingskrediet
Hoe werkt het? Kies je voor een overbruggingskrediet, dan bepaal je zelf de looptijd van het krediet (vanaf 3 maanden tot maximum 12 maanden). Tijdens de looptijd van het krediet betaal je maandelijks, trimestrieel, semestrieel of jaarlijks alleen de intresten op het volledige kredietbedrag. Op de datum waarop het onroerend goed wordt verkocht, betaal je het krediet in één keer terug. Omdat die datum vaak niet precies vastligt, hoef je bij vervroegde terugbetaling geen wederbeleggingsvergoeding te betalen. De debetrentevoet ligt vast tijdens de hele looptijd. Ontdek de mogelijkheden.
Renovatieproject? Ontdek de renovatielening
Je wil je woning renoveren, een keuken plaatsen of je tuin aanleggen? Met een renovatielening hoef je daarvoor je spaargeld niet aan te spreken. De rentevoet blijft dezelfde tijdens de hele looptijd van je lening. Voer je energiebesparende werken uit, dan kun je extra besparen. Iets voor jou? Lees meer over de renovatielening.
Hoe kiezen?
Het is niet eenvoudig om zelf de formule te kiezen die het meest aansluit bij je doelstellingen. Je laat je best adviseren door een expert. Neem contact op voor een afspraak en krijg advies op maat en een gepersonaliseerd voorstel. Doen! Benieuwd naar het vervolg? Ontdek hier de vijf stappen in het proces van een lening.
Hulp nodig bij het vinden van een voordelige lening op maat? Maak een online simulatie, geheel vrijblijvend. Neem daarna contact op met je kredietexpert voor een afspraak. Vraag zeker ook je gratis brochure aan. Daarin vind je heel wat nuttige tips. Succes!