Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Je wil een huis kopen of bouwen maar je oude woning is nog niet verkocht. Niet ideaal, want je hebt het geld van die verkoop wel nodig. Herkenbaar? Dan komt een overbruggingskrediet goed van pas. Wat houdt het in, en wat zijn de voor- en nadelen? Een update!
Wat is een overbruggingskrediet?
Een overbruggingskrediet is een specifieke vorm van consumentenkrediet, dat het geldtekort opvangt tussen de verkoop van een woning en de aankoop (of bouw) van een andere woning. Het principe is eenvoudig. De bank schiet jou het bedrag voor dat je zal krijgen bij de verkoop van een eigendom. Zo kun je alvast je nieuwe project financieren.
Wat zijn de voordelen van een overbruggingskrediet?
Met een overbruggingskrediet krijg je weer financiële ademruimte. Je vermijdt immers een zware hypothecaire lening op de nieuwe woning. Bovendien hoef je gedurende de looptijd van het overbruggingskrediet meestal geen kapitaal af te lossen. Verder is er geen tussenkomst van een notaris nodig, zodat je geen notariskosten moet betalen. Tot slot zorgt dit krediet voor flexibiliteit. Je kunt gerust wachten met de verkoop van je woning tot er een goed bod komt.
Zijn er ook nadelen?
Die zijn er inderdaad. Een overbruggingskrediet dient om een korte periode te overbruggen. Verlengen is niet goedkoop. Verder heb je met deze kredietvorm geen recht op een fiscale aftrek van de woonbonus. Vermoed je dat het lang kan duren voor je huis verkocht raakt? Dan is het mogelijk interessanter om een grotere hypotheek te nemen op de nieuwe woning, of een lopende hypotheek op een andere manier te herfinancieren. Die beslissing hoef je niet op je eentje te nemen.
Hoeveel lenen, aan welke rente en met welke looptijd?
De minimale bedragen voor een overbruggingskrediet verschillen naargelang de bank, maar er is een duidelijk maximum. Zo kan je nooit meer lenen dan de geschatte waarde van de woning die je wil verkopen. Een overbruggingskrediet heeft bijna altijd een vaste rente, maar de bedragen variëren naargelang de bank en het bedrag dat je leent. Ook de looptijden verschillen. De meest gangbare termijnen zijn 12, 24 of 36 maanden.
Wat mag je verwachten? Hoe werkt een overbruggingskrediet? We leggen het uit met een voorbeeld. Stel, jij en je partner bezitten een huis ter waarde van 250.000 euro, maar jullie willen graag een penthouse van 450.000 euro kopen. Voor jullie huidige woning hadden jullie een hypothecaire lening van 200.000 euro opgenomen, waarvan jullie al de helft hebben terugbetaald. Jullie krijgen van de bank een overbruggingskrediet van 150.000 euro (geschatte waarde huis – openstaande deel lening) en nemen voor de overige 300.000 euro een hypothecaire lening op. Zolang jullie oude woning nog te koop staat, betalen jullie enkel de intrest op het overbruggingskrediet af. Na de verkoop betalen jullie het overbruggingskrediet van 150.000 euro terug aan de bank en blijven enkel nog de maandelijkse aflossingen van de nieuwe hypothecaire lening over.
Wat betaal ik zolang ik wacht op het geld van de verkoop?
Zolang je wacht op het geld van de verkoop, betaal je in principe enkel de intrest op het overbruggingskrediet. Je hoeft dus geen kapitaal af te lossen. Sommige kredietverleners laten zelfs toe om het hele bedrag (kapitaal en intrest) in één keer te betalen bij de verkoop van het oude huis.
Mijn huis raakt niet verkocht, wat nu?
Wat als het overbruggingskrediet afloopt en je woning nog niet verkocht is? Dan neem je best contact op met je bank voor een verlenging. Dit kan wel betekenen dat je een hogere rentevoet krijgt. Wordt je huis verkocht, maar voor minder dan de verwachte prijs? Dan kan je het resterende bedrag van het overbruggingskrediet omzetten naar een hypothecaire lening, of het bedrag laten opnemen in een lopende hypothecaire lening (herfinanciering). Voor meer advies neem je best contact op met de bank waar je het overbruggingskrediet afgesloten hebt.