De renovatielening: realiseer je renovatieplannen zonder geldzorgen

Gepubliceerd op 12 Juni 2020

Als je je woning wil renoveren, hoef je niet te wachten tot je de volledige som bij elkaar hebt gespaard. Met een renovatielening betaal je de kosten van je renovatie comfortabel in schijven.

Renoveren = je woning opwaarderen

Of je je huis nu in een nieuw kleedje wil stoppen, een nieuwe keuken of badkamer wil plaatsen of je verwarmingsinstallatie wil vervangen: renoveren kost wel wat. Anderzijds verhoog je met een renovatie de waarde van je woning. En als je je huis energiezuinig maakt door bijvoorbeeld extra isolatie of een warmtepomp te plaatsen, dan bespaar je ook nog eens op je energiefactuur. Denk ook eens aan het extra comfort dat bijvoorbeeld een nieuwe badkamer je oplevert. Daar geniet je elke dag opnieuw van. 

Comfortabel betalen in schijven

Waarom zou je jezelf een strikt spaarplan opleggen, zonder financiële ademruimte? Met een renovatielening bekostig je je renovatie zonder grote sommen geld op tafel te moeten leggen. Je kunt de afbetalingen optimaal spreiden. En omdat je spaargeld onaangeroerd blijft, heb je altijd wat geld opzij voor onverwachte kosten. Besef wel, de ene lening is de andere niet. Je kijkt best uit naar een voorstel op maat. Win dus vooraf advies in over een lening die past bij jouw situatie en renovatieplan. 

Vaste rentevoet

Kies je voor een renovatielening, dan ontvang je het bedrag in één keer op je rekening. Je kiest vooraf in hoeveel maanden je aflost (de looptijd). Je weet vooraf hoeveel je precies per maand zal betalen aan rente en aflossing. En de rentevoet? Die wordt bepaald op basis van het geleende bedrag en de terugbetalingstermijn. De rentevoet blijft behouden gedurende de volledige looptijd van je lening. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. 

Renovatielening of hypotheek?

Waarom een renovatielening? Via een hypothecair krediet kun je toch ook grote bedragen lenen? Klopt, maar de renovatielening laat toe om makkelijk je renovatiewerken te financieren tegen een gegarandeerde vaste interestvoet, zonder bijkomende kosten. De renovatielening is flexibeler dan een hypothecaire lening. Er is doorgaans geen onderpand nodig en de administratieve afhandeling kan snel gebeuren. Ook een notaris is niet nodig. Het hypothecaire krediet daarentegen kan van pas komen wanneer je meer dan 50.000 euro wil lenen.

Extra voordelig bij energiebesparende werken

Zijn de werken die je wil doen energiebesparend? Goed voor jou, want je betaalt minder interesten als je tenminste 80% van je renovatielening voor energiebesparende werken gebruikt. De mogelijkheden zijn uitgebreid. Zo geldt dit voordeel bij de plaatsing van een waterverwarmingssystemen op zonne-energie, fotovoltaïsche panelen die zonne-energie omzetten in elektriciteit, een lucht-water warmtepomp om energie te besparen, dubbele beglazing, dak-, vloer- en muurisolatie enzoverder. 

Voorzie een marge

We doen er nog een nuttige tip bovenop. Houd bij het berekenen van het leenbedrag rekening met onverwachte uitgaven en neem dit mee in je begroting. Zo weet je zeker dat je al je plannen kunt uitvoeren. Succes!