Beveilig ramen & deuren voor u op vakantie gaat!

Gepubliceerd op 16 July 2015

Wist je dat 65% van alle inbrekers gewoon langs de deur binnenkomt, en 35% langs een venster? Indien de inbreker door het venster komt, doet hij dit door middel van het raamkozijn te forceren en niet door het glas te breken. Glas breken maakt namelijk véél meer lawaai, en een inbreker wil natuurlijk niet opvallen door lawaai te maken. Vandaar dat je eerst die zwakke schakels in uw woning moet versterken, voor u aan andere maatregelen gaat denken.

3 minuten, meer niet

Inbreken hoeft niet lang te duren. Een beetje 'getraind' inbreker, doet er minder dan 20 seconden over om een niet-beveiligde deur te forceren, en ongeveer 3 minuten om een veiligheidsslot te forceren.  60% van de inbrekers geeft het na 2 minuten op blijkt uit verschillende studies, en na 3 minuten zou al 90% afhaken.  De inbrekers bezighouden is dus de boodschap. Sinds een paar jaar zijn er in België gecertificeerde sloten te koop met het zogenaamde IB3-label ("I" staat voor "Intrusion" (inbraak), "B" voor België en "3" voor 3 minuten).

Daarnaast kun je ook verder gaan, door gebruik te maken van nog betere technologieën, zoals elektronische sloten met magneetkaart, al dan niet aangesloten op een computer, en chipsleutels die al dan niet toegang weigeren, afhankelijk van datum en uur. Alles hangt af van de gewenste beveiligingsgraad en van het bedrag dat u eraan wilt besteden...

Tweede zwak punt: de ramen

Het beste is om het raamkozijn stevig vast te maken aan het metselwerk, en je zou de klassieke dubbele beglazin moeten vervangen door gelaagd dubbel glas. Gelaagd dubbel glas bestaat uit verschillende glaslagen waartussen één of meerdere veiligheidsfolies zitten. Hier heb je verschillende resistentiegraden in, tot zelfs kogelvrij glas...  Vervang ook je raamkrukken, door een raamkruk met sleuten. Een inbreker zal eerst proberen om een raam uit zijn hengels te lichten, om daarna een ruit in te slagen tot hij een voldoende grote opening heeft om er zijn hand in te stoppen, en het raam door middel van de raamkruk te openen.  Bij een kruk met slot vangt hij echter bot, want dat is op slot. Een goed beveiligd raam moet dus voldoen aan drie basiscriteria: het kan niet uit zijn hengsels gelicht worden, kan gesloten worden met een sleutel en heeft onbreekbaar glas.

Kortom, deuren en ramen beveiligen, is een bijzonder nuttige investering. In België gebeuren er immers zo'n 85.000 inbraken per jaar, dat zijn er gemiddeld 232 per dag!

Admon Wajnblum, journalist Vivio.