Ben jij goed verzekerd bij noodweer?

Gepubliceerd op 08 December 2014
Stormschade

Als boven je hoofd de hel losbreekt, ben je maar beter goed verzekerd. Weet jij van a tot z in welke mate jouw woningverzekering tussenkomt wanneer je zwaar wordt getroffen door noodweer?

De voordelen van een volledige dekking

Noodweer kan ernstige schade berokkenen aan je woning en aan de onmiddellijke omgeving. Je hebt dan ook alle voordeel bij een woningverzekering met een volledige dekking. Wat houdt zo'n dekking in? Storm- en hagelschade, maar ook sneeuw- en ijsdruk. Bliksemschade aan een toestel of een elektrische of elektronische installatie. En overstroming als gevolg van natuurgeweld.

Natuurrampen, een geval apart

De weergoden zijn ons niet altijd gunstig gezind. Soms halen ze zo fel uit dat we met een natuurramp te maken hebben. In de verzekeringswereld heeft deze term een specifieke betekenis. Het gaat concreet om aardbevingen, overstromingen, grondverzakkingen of -verschuivingen en het overlopen of opstuwen van openbare riolen.

Zo veel mogelijk schade voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Verzekeraars geven je daarom graag tips om schade door noodweer zo veel mogelijk te voorkomen. De goederen en de materialen in je kelder plaats je best op een verhoog, net als de waardevolle voorwerpen en toestellen op de benedenverdieping. Een waterpomp met een lange afvoerbuis is geen overbodige luxe wanneer je last hebt van overstromingen. Houd laarzen, een emmer en een trekker altijd binnen handbereik. Check regelmatig of je daklijsten, roosters, gootpijpen, afvoerputten en rioleringen proper en niet verstopt zijn. Het is ook aan te raden om je dak en je dakzinkwerk van tijd tot tijd onder de loep te nemen. Nog een laatste tip: lees aandachtig de algemene voorwaarden van je woningverzekering. Als blijkt dat je nalatig bent geweest, loop je kans dat je polis bepaalde schade niet dekt.