10 budgettips voor je immoproject

Plan je een immoproject? Stel dan een langetermijnbudget op. Zo ben je op alles voorbereid en vermijd je onaangename financiële verrassingen. Deze 10 tips zetten je op weg.

1. Lijst je financiële middelen op

Over hoeveel kapitaal beschik je als je alles samentelt: spaargeld, beleggingen, ouderlijke hulp, …? En hoeveel wil je graag aan je woning besteden? Voor elk budget zijn er verschillende mogelijkheden. Je hoeft geen miljardair te zijn om iets te kunnen kopen. Maak gerust eens een afspraak met de bank om te bespreken wat voor jou de beste formule is.

2. Ga na hoeveel je kunt lenen

Maak een inschatting van je maandelijkse inkomsten en uitgaven, nu en in de toekomst. Hoeveel zou je elke maand kunnen terugbetalen voor een lening? Bereken het online.

3. Calculeer extra aankoopkosten in

Bedenk dat er boven op de aankoopprijs van je vastgoed nog kosten zijn: voor de schatting, notaris, bank, eventueel verbouwingswerken, … Lees er meer over.

4. Bereken hoeveel je maandelijks zou afbetalen

Weet je hoeveel je zou willen lenen? Bekijk hoeveel je maandelijkse afbetalingen zouden bedragen, afhankelijk van de looptijd van je lening en of je een vast of variabel bedrag betaalt.

5. Houd rekening met renovaties

Denk je te gaan renoveren? Voorzie dan ook daar op voorhand voldoende budget voor. Je kunt de kosten eventueel mee opnemen in je hypothecaire lening.

6. Voorzie marge

Vaste lasten, kosten voor onderhoud, inrichting en reparaties, gemeentebelastingen en onroerende voorheffing, …. Laat je er niet door verrassen en zet er geld voor opzij.

7. Spoor belastingvoordelen op

Onder bepaalde voorwaarden krijg je fiscale voordelen voor je hypothecaire lening. Ze variëren per persoon en situatie. Bekijk hoeveel vermindering jij zou kunnen krijgen.

8. Check voor welke premies je in aanmerking komt

In elk gewest kun je aanspraak maken op premies en tegemoetkomingen voor de bouw, renovatie of aankoop van een woning. Kijk na welke dat juist zijn.

9. Verzeker je vastgoed

Garandeer je gemoedsrust door je vastgoed goed te verzekeren. Neem minstens een schuldsaldoverzekering en brandverzekering, en voorzie ze in je budget.

10. Laat reserve in je spaarpot

Zorg dat je altijd wat spaargeld achter de hand houdt. Een goede richtlijn? Voorzie een bedrag van zes maandaflossingen van je hypothecaire lening. Zo ben je voorbereid op onvoorziene situaties en slaap je op beide oren.

Krijg je een duidelijker zicht op je budget? Ga dan na welke woonlening bij jou past.

Veel succes met je project!

In samenwerking met ING België nv

Vraag gratis gerelateerde documentatie aan

Meer nieuws van ING België nv

(Ver)bouw- of woonlening: welke uitgaven mag je ermee financieren?

Wie op zoek is naar een lening voor een (ver)bouw- of woonproject ontdekt algauw dat er diverse s

Wordt verwacht: de renteloze energielening tot 60.000 euro voor nieuwe eigenaars

Ben of word jij de nieuwe eigenaar van een huis of appartement dat niet energiezuinig is?

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Je wil een huis kopen of bouwen maar je oude woning is nog niet verkocht.

Wat is de termijn voor de goedkeuring van een lening door de bank?

Wanneer je een lening aanvraagt bij de bank om bijvoorbeeld een woning of bouwgrond te kopen, wil

GRATIS Nieuwsbrief