Moet ik ook btw betalen bij de aankoop van grond?

Wie een nieuwe woning koopt, betaalt niet alleen 21 procent btw op het gebouw, maar ook op de bijhorende grond. De verkoop van een perceel met een nieuwe woonst is niet onderworpen aan registratierechten, maar wordt belast met btw.

Drie voorwaarden

Er gelden drie voorwaarden voor deze regelgeving:

  • je hebt de toelating om op de grond te bouwen en richt er een woning op die wordt verkocht met btw
  • de grond en het huis worden door éénzelfde persoon verkocht
  • de grond wordt tegelijk met de woonst overgedragen.

Zijn deze voorwaarden niet alledrie vervuld? Koop je bijvoorbeeld alleen de bouwgrond? Dan betaal je registratierechten op de aankoop van de grond. Die registratierechten bedragen 10 procent van de aankoopprijs voor een grond in het Vlaams Gewest (5 procent in geval van klein beschrijf) en 12,5 procent als je een grond koopt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest of in het Waals Gewest (6 procent in geval van klein beschrijf).

De eerste keer

Hoelang mag je een woning als nieuw beschouwen? Dat hangt af van het moment waarop je voor het eerst intrekt. Een woonst is nieuw tot en met 31 december van het tweede jaar dat volgt op het jaar dat je ze de eerste keer bewoont of gebruikt. Een huis dat in gebruik is genomen in 2015 wordt dus als nieuw bestempeld tot 31 december 2017. Geldt dit ook voor een appartementsgebouw? Neen, de ingebruikneming van een appartement in een gebouw heeft geen invloed op de datum waarop de andere appartementen worden ingenomen.

Oud en toch nieuw

Een oud gebouw dat weer als nieuw wordt beschouwd? Dat kan, bijvoorbeeld als het gebouw na verbouwingswerken een ingrijpende wijziging heeft ondergaan. Of als de waarde van de uitgevoerde werken minstens 60 procent van de verkoopwaarde van het gebouw bedraagt.

Huis of appartement op plan

Koop je een huis of een appartement op plan? Weet dan dat je twee mogelijkheden hebt. Eén: als je een overeenkomst tekent om een nog te bouwen huis of appartement te kopen, dan verwerf je onmiddellijk de rechten op de grond. Strikt genomen wordt de grond dan niet tegelijk met het gebouw verkocht omdat er op dat moment nog geen gebouw is. Je betaalt in dit geval registratierechten op de aankoopprijs van de grond. Op de kostprijs van de woning die achteraf wordt gebouwd, ben je btw verschuldigd. Twee: teken je een overeenkomst om een huis of een appartement in aanbouw te kopen, dan verwerf je onmiddellijk de rechten op de grond én op het gebouw in aanbouw. In deze situatie betaal je btw op de aankoopprijs van de grond.

Bouwgrond of bestaande woning

Wie enkel een bouwgrond koopt, betaalt alleen registratierechten op de prijs van de grond. Je koopt dan immers geen nieuw gebouw met bijhorende grond. Wie een bestaande woning koopt die niet als nieuw kan worden beschouwd, betaalt zowel op de prijs van de woning als van de grond de wettelijke registratierechten.

 

In samenwerking met Bouwinfo.be

ONTVANG GRATIS DOCUMENTATIE

GRATIS Nieuwsbrief