Wat is de termijn voor de goedkeuring van een lening door de bank?

Wanneer je een lening aanvraagt bij de bank om bijvoorbeeld een woning of bouwgrond te kopen, wil je graag snel een antwoord. Ongeduldig? Ontdek hoelang de bank erover doet om te beslissen.

Hoelang moet je wachten op de goedkeuring van je lening?

Wanneer je een hypothecair krediet aanvraagt bij een bank, duurt het doorgaans 3 tot 10 werkdagen voor je de beslissing kent. De goedkeuring kan dus wat tijd kosten. Hoeveel precies, hangt af van de complexiteit van je dossier. Als je echt dringend een antwoord nodig hebt, neem dan contact op met je bank.

Welke factoren beïnvloeden de wachttijd?

Hoelang je moet wachten op de goedkeuring van je lening door de bank, hangt af van diverse factoren. Hoe snel lever je de nodige bewijsstukken aan? Hoe complex is de aanvraag? Hoeveel aanvragen zijn er op dat moment bij de bank? Indien je aanvraag dringend is omdat je bijvoorbeeld al een bod hebt gedaan, geef je dit best aan wanneer je je krediet aanvraagt. Nog geen hypothecair krediet aangevraagd, maar wel op zoek? Bereken hier vrijblijvend jouw lening online.

Wat gebeurt er wanneer je een lening aanvraagt?

Wanneer je een hypothecair krediet aanvraagt bij een bank, ontvang je een kredietvoorstel. Daarin vind je alle details van je woonkrediet en je rentevoet. Ga je in op het voorstel, dan onderzoekt de bank je kredietwaardigheid. Ze gaat na of je de lening op tijd kan terugbetalen. Daarbij bekijkt men een aantal bewijsstukken die je moet bezorgen, zoals loonfiches, een bewijs van eigen middelen … Men gaat ook na of je koopovereenkomst of bouwvergunning in orde is. Soms vraagt men een extra schatting van de waarde van je woning aan. Dit om zeker te zijn dat de koopprijs overeenstemt met de werkelijke waarde. Na de goedkeuring van je dossier krijg je een aanbodbrief, een aflossingsplan én een ontwerp van de akte. Je hebt dan één maand de tijd om de aanbodbrief te ondertekenen. Benieuwd naar het volledige traject? Ontdek hier het te doorlopen traject voor een woonlening.

Wat na het ondertekenen van het aanbod?

Om je hypothecaire lening af te ronden, moet je bij de notaris de notariële akte gaan ondertekenen. De bank stuurt je notaris alle informatie die nodig is om de akte op te stellen. Zoals vermeld in het kredietaanbod, heb je 3 maanden de tijd om de akte te ondertekenen. Na overleg met jou deelt de notaris de bank de precieze datum van het verlijden van de akte mee. Vergeet niet dat je hiervoor notariskosten moet betalen. Leer hier meer over extra kosten bovenop de aankoopprijs van je woning of bouwgrond.

De akte is ondertekend, wanneer beschik je over het geld?

Als je een huis of appartement koopt, krijg je het volledige bedrag doorgaans na het verlijden van de akte. Dit gaat automatisch naar de rekening van de verkoper. Ga je bouwen of verbouwen? Dan wordt het geld meestal in schijven vrijgegeven. Lees meer over hoe en wanneer je bank het geld vrijgeeft. Huiseigenaar geworden, of klaar voor de start van je bouwproject? Zorg er dan eerst voor dat je gezin en je nieuwe woning goed beschermd zijn. Ontdek hoe jij je immoproject kunt verzekeren.

Nog op zoek naar een hypothecaire lening? Informeer je dan hier verder over de mogelijkheden.  Bereken hier hoeveel je kunt lenen, wat de bijkomende kosten zijn en hoeveel je maandelijks zal afbetalen. Heb je een concreet project, of heb je een bod gedaan? Gebruik dan deze tool om je afspraak met de bank voor te bereiden.

In samenwerking met ING België nv

Meer nieuws van ING België nv

(Ver)bouw- of woonlening: welke uitgaven mag je ermee financieren?

Wie op zoek is naar een lening voor een (ver)bouw- of woonproject ontdekt algauw dat er diverse s

Wordt verwacht: de renteloze energielening tot 60.000 euro voor nieuwe eigenaars

Ben of word jij de nieuwe eigenaar van een huis of appartement dat niet energiezuinig is?

Hoe werkt een overbruggingskrediet?

Je wil een huis kopen of bouwen maar je oude woning is nog niet verkocht.

Hoeveel van mijn inkomen mag ik besteden aan een woonlening?

Besteed niet meer dan een derde van je inkomen aan de afbetaling van je woonlening, het is een va

GRATIS Nieuwsbrief