Akoestische isolatie: bouw met Silka-blokken en geniet van rust in huis

27/03/2019

Comfortabel wonen, dat is ook: tot rust kunnen komen wanneer dat nodig is. Niet evident, want we wonen steeds compacter. Hoe bescherm je jezelf tegen geluidshinder? Door te (ver)bouwen met Silka-blokken!

SOS geluidshinder

Van voetstappen op de trap tot straatlawaai en luidruchtige buren. Storende geluiden in huis kunnen voor stress en frustratie zorgen. Op lange termijn kun je last krijgen van een verhoogde bloeddruk en hartklachten. Feit: om echt tot rust te komen, heb je een aangenaam geluidsklimaat nodig.

Hello geluidscomfort!

Ga je dus bouwen of verbouwen, dan zorg je best voor een efficiënte akoestische isolatie. Silka kalkzandsteen vormt een stevige buffer tegen geluidsoverlast. Tip: combineer Silka met de Ytong-kimblok aan de voet van de muren. Deze zorgt ervoor dat de bouwknopen koudebrugvrij zijn. Zo voldoe je ook op het vlak van thermische isolatie aan de meest strenge eisen voor woningbouw. Met Silka bouw je dus toekomstproof!

Vraag het aan je architect

Afscherming tegen geluidsoverlast in de woning is iets om van meet af aan rekening mee te houden. Denk er al aan in de ontwerpfase, want achteraf ingrijpen is moeilijk en duur. Bovendien krijg je nooit dezelfde resultaten als bij nieuwbouw. Je architect moet aandacht hebben voor de oriëntatie van het gebouw t.o.v. diverse bronnen die geluidshinder kunnen veroorzaken. Denk aan lawaai uit de omgeving (bv. verkeer), maar ook aan de impact van de ruimtelijke indeling van de woonfuncties.

Puike prestaties

Wil je een optimaal akoestisch wooncomfort bekomen, dan is de juiste materiaalkeuze cruciaal. Hoe groter de massa van een materiaal, hoe beter de geluidwerende eigenschappen. Silka kalkzandsteen heeft een zeer grote massa. Silka doet het dus uitstekend op het vlak van geluidsisolatie, vooral wanneer het gaat om scheidingswanden tussen wooneenheden in appartementsgebouwen. Bij toepassing van volle elementen met een volumemassa van ongeveer 1800 kg/m3 wordt aan de hoogste eisen voldaan.

Silka vs. hout

En hout dan? Hout presteert een stuk minder goed op het vlak van akoestische isolatie. In een houten woning kunnen vooral contactgeluiden zich erg gemakkelijk voortzetten. Deze worden als zeer hinderlijk ervaren, met mogelijke gezondheidsklachten op langere termijn. Wil je dit oplossen met zwevende vloeren en wandisolatie, dan brengt dit meerkosten met zich mee. Niet ideaal!

Materiaalvoordelen

Silka-blokken en -elementen daarentegen zijn geluidsisolerend, milieuvriendelijk, dragend en duurzaam. Dankzij deze eigenschappen is het mogelijk om vandaag te bouwen voor de toekomst. Het uitgebreide gamma biedt projectontwikkelaars, architecten, bouwheren en aannemers eigentijdse oplossingen voor efficiënt en individueel bouwen. Ontdek alle sterke eigenschappen van Silka.

Wat is Silka?

Silka kalkzandsteen is samengesteld uit zand (93%), kalk (7%) en water. De massieve bouwblokken hebben een hoge massa. Dat maakt ze bijzonder geschikt voor de bouw van passiefhuizen. De grootste troeven van Silka zijn de thermische inertie van de blokken, de luchtdichtheid (verkregen door het verlijmen), en de akoestische isolatie. Het materiaal is ongevoelig voor vocht en onbrandbaar.

Ook voor jouw project

En de verwerking? De Silka-producten zijn arbeidsvriendelijk en eenvoudig te lijmen of metselen. Je boekt snel een stevig resultaat en ook qua afwerking kun je alle kanten uit. Silka-producten zijn geschikt voor nieuwbouw, verbouwingen en renovatie. De blokken en elementen worden niet-dragend én dragend gebruikt voor zowel buitenmuren als scheidingswanden. Ze lenen zich tot uiteenlopende toepassingen. Silka-blokken zijn er in verschillende afmetingen en diktes. Benieuwd welke blokken best geschikt zijn voor jouw project? Neem contact op met een specialist.

Een duurzame keuze

Silka kalkzandsteen bestaat uit uitsluitend natuurlijke grondstoffen. Het materiaal kan na gebruik weer dienen als basis voor de fabricage van nieuwe producten. Bovendien draagt kalkzandsteen tijdens het gebruik bij aan een beter milieu. In de zomer blijven gebouwen van kalkzandsteen koeler, zodat ze minder hoeven te worden gekoeld met bijvoorbeeld airconditioning. In de winter blijven ze langer warm waardoor er minder hoeft te worden verwarmd. Geen wonder dat Silka getipt wordt als materiaal van de toekomst!
Benieuwd naar de mogelijkheden voor jouw project? Laat je inspireren door de brochures of vraag advies aan een handelaar in je buurt. Succes!

In samenwerking met Xella BE nv

Ontdek meer

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.