Kopers met grondige BENOvatieambities worden beloond met verlaagde registratierechten!

04/06/2018

Koop je een bestaande woning waar nog renovatiewerk aan is? Dan betaalt de Vlaamse overheid je voortaan 1% van de aankoopprijs terug als je investeert in het zeer energiezuinig maken van die woning. Sinds 1 juni 2018 zijn de registratierechten voor wie een bestaande woning koopt als enige gezinswoning en die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch renoveert namelijk gedaald van 7% naar 6%. Concreet: stel dat je een woning koopt voor 300.000 euro, dan krijg je 3.000 euro korting of – anders bekeken – 3.000 euro extra BENOvatiebudget. En dat bovenop alle andere premies waar je als BENOveerder recht op hebt... 

Sinds het Renovatiepact2050 stelt de Vlaamse overheid alles in het werk om de Vlaamse kandidaat-verbouwer aan te sporen om te BENOveren (‘Beter rENOveren’) in plaats van gewoon te renoveren. Dit wel zeggen: grondiger, goed gepland en met hogere energetische ambities.

BENOveren is een verstandige investering, zo klinkt het. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor jou en je gezin. Het is een investering in meer comfort, een lagere energiefactuur en een meerwaarde van je woning. Maar het blijft natuurlijk een investering. Vandaar dat de Vlaamse overheid bijspringt om die BENOvatieambities haalbaar te maken. Zo kwamen er vorig jaar, bovenop de al bestaande premies en subsidies voor energiebesparende investeringen, twee extra initiatieven om je BENOvatie betaalbaarder te maken: de totaalrenovatiebonus of ‘BENO-pass’ en de burenpremie of BENOvatiecoach. Sinds 1 juni 2018 komt daar met de verlaagde registratierechten bij aankoop van een woning die je ingrijpend gaat renoveren (IER), nog een extra financiële stimulans bovenop.

Premies per BENOvatiestap

Wie BENOveert, hoeft niet het hele huis van A tot Z onder handen te nemen. Zolang je maar weet wat prioritair is en wat eventueel kan worden uitgesteld. Een chronologie die vaak wordt gevolgd - al is ieder BENOvatietraject anders en raadt de overheid aan om aan de start van je BENOvatietraject een ‘masterplan’ of ‘renovatieadvies’ te laten opstellen door een architect, een algemene aannemer of een andere bouwdeskundige - , is eerst het dak, daarna de buitenmuren en het schrijnwerk, en vervolgens de vloer en de zogenaamde ‘technieken’: verwarming en sanitair warm water, ventilatie, verlichting en elektriciteit.

Wie een van deze werken laat uitvoeren, heeft al sinds jaar en dag recht op premies via de netbeheerder (Eandis of Infrax). Behalve voor dak-, vloer- en (spouw)muurisolatie en beglazing zijn er ook premies voor zonneboilers en warmtepompen. Ga zeker ook na of je ook in aanmerking komt voor de renovatiepremie van de Vlaamse overheid, onder andere voor de vervanging van ramen of de plaatsing van een condensatieketel.

Wie samen met 9 andere eigenaars eenzelfde BENOvatiemaatregel neemt, heeft sinds vorig jaar ook recht op de zogenaamde burenpremie. Hiermee kun je via je netwerkbeheerder een erkende BENOvatiecoach inschakelen om je project in goede banen te leiden. Let wel: deze premie van maximaal 400 euro per woning of wooneenheid ontvang je niet zélf, hij dient om de kosten van je BENOvatiecoach te dekken.

Premies vanaf 3 BENOvatiemaatregelen 

Kies je voor een totaalrenovatie, dan moedigt de overheid je aan met een extra bonus bovenop de al bestaande energiepremie: de zogenaamde totaalrenovatiebonus of BENO-pass. Voorwaarde is dat je binnen de vijf jaar minstens drie energiebesparende maatregelen van volgende zeven combineert: dak- of zolderisolatie (minstens 30 m²), muurisolatie (aan de buiten- of binnenkant of in de spouw, minstens 30 m²), vloerisolatie (minstens 30 m²), nieuwe beglazing, zonneboiler, warmtepomp en ventilatiesysteem. Hoe meer werken je laat uitvoeren, hoe hoger de bonus: drie ingrepen combineren levert 1.250 euro op, vier ingrepen 1.750 euro, zes ingrepen 3.750 euro en zeven 4.750 euro. Bij je eerste premieaanvraag creëert Eandis of Infrax automatisch een BENO-pass. Dit is een soort digitale spaarkaart die toont welke energiebesparende ingrepen al gebeurd zijn in je woning.

Extra’s voor Ingrijpende Energetische Renovaties

Wie een Ingrijpende Energetische Renovatie (IER) doorvoert – dit is een renovatie waarbij minstens 75% van de buitenschil wordt (na)geïsoleerd en minstens de opwekker voor verwarming of koeling volledig wordt vervangen – krijgt 2 extra financiële stimuli: een lagere onroerende voorheffing, en, sinds 1 juni 2018, verlaagde registratierechten.

Heb je na 1 oktober 2016 een bouwaanvraag ingediend voor een ingrijpende energetische renovatie (IER) en kan je na die renovatie een E-peil van maximum E90 voorleggen, dan krijg je vijf jaar lang een korting van 50 %. Bedraagt het E-peil maar E60, dan hoef je zelfs vijf jaar lang helemaal geen onroerende voorheffing te betalen.

Koop je vanaf 1 juni 2018 een bestaande woning als enige gezinswoning  en ben je van plan om die binnen de 5 jaar ingrijpend energetisch te renoveren, dan betaal je voortaan slechts 6% registratierechten op de aankoopsom in plaats van 7%. Concreet: stel dat je een woning koopt voor 300.000 euro, dan krijg je 3.000 euro korting of – anders bekeken - 3.000 euro extra BENOvatiebudget. Spreek er je notaris over aan, zodat hij of zij dat opneemt in je notariële akte.

Meer info:

www.energiesparen.be

www.mijnBENOvatie.be

In samenwerking met MijnBENOvatie.be

Ontdek meer

Gratis brochure aanvragen

Bekijk meer brochures Vraag geselecteerde brochures aan

Nieuws

Meer nieuws +

Blijf op de hoogte en schrijf je in voor onze nieuwsbrief