Iedereen BEN tijdens de Nieuwbouwzondag op 21 oktober

Gepubliceerd op 19 October 2018

Zondag 21 oktober 2018 is het opnieuw Nieuwbouwzondag, de halfjaarlijkse collectieve opendeurdag voor iedereen met bouwkriebels. Nieuwbouwprojecten, modelappartementen, kijkwoningen, nieuwe verkavelingen, inspiratiewoningen, toonzalen… openen op die dag hun deuren voor alle bouwers in spe. Dit keer doen ook heel wat Bijna-EnergieNeutrale (BEN)-projecten aan de Nieuwbouwzondag mee. Je herkent ze aan het logo IedereenBEN.be

Bouw nu al BEN

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning verplicht Bijna-EnergieNeutraal (BEN) zijn. Maar waarom zou je tot dan wachten om BEN te bouwen als dat nu al probleemloos kan? Van de Vlaamse woningen waarvoor in 2017 een bouwaanvraag is ingediend, kon 66% reeds een E-peil van 30 voorleggen, zo maakte het Vlaams Energieagentschap onlangs bekend.

En gelijk hebben ze, die vooruitziende Vlamingen. Zo winnen ze immers meteen al de strijd tegen de energiefactuur, is hun woning later veel meer waard en doen ze het milieu een dienst. Bovendien kunnen bouwers die nu al BEN bouwen een beroep doen op heel wat extra financiële stimuli, zoals korting op onroerende voorheffing of voordelige leningen.

IedereenBEN-projecten tijdens de Nieuwbouwzondag

Op zondag 21 oktober, tijdens de tweede Nieuwbouwzondag van 2018 pakken heel wat bouwbedrijven (All Bouw, Arkana, AVL, Bosman, Coventa, Danilith, Dewaele Woningbouw, Groep Huyzentruyt, Hobin, Hustings, Idylia, Kolmont, Living Wood, Multibat, Q-Build, Sibomat, Stessens, Stonehouse, Superhuis, Verelst, Woningbouw Taelman en Zerohuis) en immokantoren of bouwpromotoren ( Albert vastgoed, Bordes, Brabo, CoGiVa, Compagnie het Zoute, De Meester, Era Becue & Immolis, Evolin, Impact, Kolmont, KSB Bouwpromoties, Oicon, Piramide, Think Urban, VB Partner en Wright Projects) uit met het IedereenBEN-logo om te focussen op de energetische meerwaarde van hun realisaties.

Zo openen BEN-appartementen hun deuren in Wolvertem, Antwerpen, Hulshout, Lier, Ruisbroek, Hasselt, Sint-Truiden, Blankenberge, Kortrijk, Bissegem, Harelbeke, De Panne, Ingelmunster, Rumbeke, Izegem, Kachtem, Verrebroek en Asper.  

BEN-eengezinswoningen vind je dan weer in Nieuwenrode, Weerde, Meerhout, Retie, Boeckhout, Putte, Boutersem, As, Bilzen, Ham, Kuurne, Roeselare en Rupelmonde, of in Zandhoven, Laakdal, Sint-Lambrechts-Herk, Hasselt, Maasmechelen, Kortesem, Wakken, Ingelmunster, Emelgem, Kemzeke en Aalst waar volledige BEN-verkavelingen nu al voldoen aan de normen van morgen.

Ten slotte zijn ook de kijkwoningen waar bouwfirma’s in Roosdaal, Wommelgem, Pulderbos, Olen, Geel, Werchter, Keerbergen, Tienen, Halen, Lommel, Kuurne, Zwijnaarde, Temse, De Pinte en Zulte mee uitpakken helemaal BEN.

De volledige lijst met IedereenBEN-projecten tijdens de Nieuwbouwzondag op 21 oktober kan je consulteren op www.IedereenBEN.be/nieuwbouwzondag.

Meer info over BEN-bouwen

Wanneer is een woning precies BEN? Waarom zou ik nu al BEN bouwen terwijl het pas vanaf 2021 wettelijk verplicht is? Hoe hou ik BEN bouwen betaalbaar? Hoe kan ik mijn dak en vloer, buitenmuren, glas, ramen en deuren, ventilatie en verwarming zo voorzien dat ik aan de BEN-normen voldoe? Hoe zit het eigenlijk met hernieuwbare energie in een BEN-woning? En waar kan ik nog meer voorbeelden van BEN-realisaties zien?

Het antwoord op al die vragen vind je op www.IedereenBEN.be, een initiatief van tal van marktleiders uit de bouwsector die reeds in 2014 de handen in elkaar sloegen om de Vlaamse overheid te ondersteunen bij het bekend maken en promoten van de principes en voordelen van Bijna-EnergieNeutraal bouwen.

Met bijna 50.000 Vlaamse bezoekers per jaar (dat zijn meer bezoekers dan er bouwaanvragen in Vlaanderen zijn) is www.IedereenBEN.be uitgegroeid tot de meest bezochte site over BEN-bouwen.