Mechels Proefproject over toekomstbewust renoveren - Buurtbewoners reageren enthousiast

Tijdens de informatieavond van Wienerberger op 13 september werd het proefproject van binnenstedelijke renovatie in de wijk Nekkerspoel voorgesteld een de talrijk aanwezige buurtbewoners.  Ze wisten het programma van esthetische & energetische ingrepen duidelijk te smaken. Er was ook informatie over winst aan wooncomfort en de financiële gevolgen van een slimme verbouwing.

Boeiende gesprekspartners

Bouwheer Jasper Truyens belichtte het plan van aanpak voor de renovatie van zijn rijwoning uit 1952 tot een toekomstbestendige, comfortabele en aangename thuis. Het huis is representatief voor een groot deel van de woningmarkt in Vlaanderen en leende zich dus perfect voor een proefproject waar alle ingrepen en investeringen nauwgezet onder de loep worden genomen. Architect Peter Vermeulen van ROVE architecten gunde het publiek een boeiende inkijk in de technische en ontwerpmatige aspecten van deze verbouwing. Energieconsulente Angeliques Verspeurt van de beroepsorganisatie Netwerk Architecten Vlaanderen zoomde in op de energetische vereisten waaraan verbouwers wettelijk moesten voldoen, en maakte de mensen in de zaal wegwijs in het begrip BENoveren. Jochen De Smet, Raadgever Energie bij het Kabinet van Bart Tommelein, schetste de krachtlijnen van het Vlaamse energiebeleid. Patrick Steurbaut van EANDIS zette alle mogelijke financiële tussenkomsten voor een energetische renovatie in de kijker. Katrien Nottebaert van Wienerberger tot slot belichtte de financiële, esthetische en woonmeerwaarde van een goede renovatieaanpak met bakstenen en kleidakpannen.

Een investering met onmiddellijk rendement

Een goede aanpak begint per definitie met een grondige en doordachte renovatie van dak en gevel, zeg maar van de bouwschil. Deze relatief beperkte investering is een onmisbare eerste stap naar een energiezuinige en comfortabele woning met een gezond binnenklimaat. Bovendien doet een goede aanpak van de bouwschil de verkoopwaarde van de woning meteen met 20% stijgen, zoals blijkt uit een financiële analyse van het proefproject in Mechelen. Die meerwaarde gaat hand in hand met een grotere duurzaamheid. Bakstenen en kleipannen hebben niet alleen een lange levensduur, maar ook een beperkte impact op onze leefomgeving. Bovendien biedt een hellend dak met kleidakpannen volop mogelijkheden voor de plaatsing van zonnepanelen en de recuperatie van regenwater.

Dankzij al die baten past het proefproject in Nekkerspoel perfect binnen het Mechelse streven naar een klimaatneutrale stad waar het aangenaam wonen is voor alle leeftijden en budgetten.

 
In samenwerking met Wienerberger NV

Meer nieuws van Wienerberger NV

Hoeveel kan ik besparen op mijn waterfactuur door regenwater te gebruiken?

Door regenwater in te zetten waar het kan, kan je fiks besparen op je waterfactuur.

Circulair bouwen: ontdek het bouwen van de toekomst

Bij het slopen van een gebouw ontstaat doorgaans een berg afval. Zonde eigenlijk.

Elignia gevelsteencollectie met lineaire en tijdloze look

Wienerberger, fabrikant van keramische bouwmaterialen, lanceert de gloednieuwe gevelsteencollecti

GRATIS Nieuwsbrief