Wanneer is na-isolatie van buitenmuren via binnenzijde interessant?

Gepubliceerd op 29 August 2017
Wanneer is na-isolatie van buitenmuren via binnenzijde interessant
Wanneer is na-isolatie van buitenmuren via binnenzijde interessant

Een belangrijk deel van het woningpark is nog niet goed geïsoleerd. De (na-)isolatie van bestaande gebouwen, in het bijzonder de na-isolatie van gevels, krijgt steeds meer belangstelling. Tot 25% van de warmte van de woning ontsnapt via de muren. Wil je je gevel isoleren, dan kan je uit drie technieken kiezen: isolatie van de buitenkant, van de spouwmuur of via de binnenkant. De netbeheerder geeft een premie voor wie zijn buitenmuren isoleert. Waarop moet je letten als je je gevel isoleert?

Buitenisolatie

Hierbij wordt er isolatie geplaatst aan de buitenkant van de gevel. Buitenisolatie is technisch gezien veruit de beste oplossing, maar is meestal ook de duurste oplossing.

Premie netbeheerder in bestaande woningen: 15 euro per m².

Isolatie van de bestaande spouw

Is jouw gevel een spouwmuur, een dubbele muur met daartussen een luchtspouw? Dan kan je die spouw laten vullen met isolatie. Een aannemer boort daarbij een aantal gaatjes in je muur. Door die gaatjes blaast of spuit hij isolatievlokken of -korrels. Vooraf kijkt hij na of deze techniek wel kan gebruikt worden in jouw woning: hij gaat na of je spouw wel breed genoeg is, je gevelstenen en voegen nog in goede staat zijn…. Deze techniek is veruit de goedkoopste. Op één à twee dagen is de klus geklaard. Je kan je muur wel niet zo dik isoleren als bij de andere technieken.

Premie netbeheerder in bestaande woningen: 6 euro per m².

Binnenisolatie

Hierbij wordt er isolatie geplaatst aan de binnenkant van de gevel. Deze techniek wordt vooral toegepast als buitenisolatie niet mogelijk, er geen spouw is, of als de spouw niet geschikt is om te isoleren. Onder bepaalde omstandigheden is binnenisolatie aangewezen. Een muur isoleren via de binnenzijde vereist heel wat vakmanschap, zeker bij alle aansluitingen aan ramen, stopcontacten, radiatoren.  Een correcte plaatsing beperkt het risico op schade na verloop van tijd.  Een lijst met vakmannen die hiervoor een erkenning hebben en de nodige opleidingen hebben gevolgd, vind je op www.energiesparen.be/binnenisolatie

Premie netbeheerder in bestaande woningen: 15 euro per m² (nieuw vanaf 2017).

Vooronderzoek belangrijk

Vooraleer te starten met het isoleren van een muur via de binnenzijde is een uitgebreid vooronderzoek door een aannemer of architect noodzakelijk.

Een eerste aandachtspunt is opstijgend vocht. Oude massieve muren hebben vaak last van opstijgend vocht. Eerst moet dit probleem aangepakt worden vooraleer je de muur kunt isoleren. 

Een ander aandachtspunt zijn de waterleidingen en de technische voorzieningen zoals stopcontacten en radiatoren. Plaatst je vakman isolatie aan de binnenkant, dan zal hij de radiatoren en waterleidingen moeten verplaatsen. Ook stopcontacten en elektriciteitsleidingen zal hij moeten verplaatsen, of luchtdicht moeten afwerken.

Verder moet de aannemer of architect ook bekijken welk systeem van isolatie het meest geschikt is voor jouw woning. Dat hangt af van hoe dik je wil gaan isoleren, en van welke afwerking er aan de binnenkant en aan de buitenkant van je muur zit.

Drie systemen van binnenisolatie.

Een eerste systeem is de plaatsing van een voorzetwand in metaal of hout met een dampopen isolatiemateriaal, zoals bvb minerale wol of houtvezel. Er wordt altijd gewerkt met een goed geplaatst dampscherm om te vermijden dat de waterdamp afkomstig van binnenin de woning in de isolatie geraakt en gaat condenseren op een koude muur.

Een tweede systeem bestaat uit dampdicht isolatiemateriaal (bvb pur, eps of xps). Het isolatiemateriaal wordt verkleefd of verlijmd op de muur.

Een derde systeem dat vrij recent wordt toegepast,  is het zogenaamde ‘capillair actieve systeem’. Het meest voorkomend is het gebruik van lichtgewicht cellenbeton en calciumsilicaat als isolatiemateriaal. Bij dit systeem wordt geen dampscherm gebruikt.

Nieuwe webfilm

Het VEA liet in samenwerking met de VDAB en Bouwunie een webfilm maken die de verschillende systemen van binnenisolatie uitlegt.

Bekijk de handige webfilm :

 

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan