Duurzaam woonproject met slanke isolatieplaten op de Gentse Tondeliersite

Gepubliceerd op 17 March 2021

Voor een woonproject op de Gentse Tondeliersite gebruikte Recon Bouw de Utherm Premium Wall LE. Dankzij deze slanke isolatieplaten kon de aannemer de passiefstandaard bereiken met een beperkte muurdikte.

Passieve appartementen op Gentse Tondelier

Op de nieuwe Gentse stadswijk Tondelier bouwt Recon Bouw 22 appartementen volgens de passiefstandaard. Een doorgedreven isolatie en luchtdichtheid liggen aan de basis voor het voldoen aan deze energie-eisen. De aannemer vond in de Utherm Premium wall LE van Unilin Insulation een geschikte oplossing om hieraan te voldoen met een beperkte geveldikte.

Langs het Verbindingskanaal in Gent, ter hoogte van het Rabotpark, ontwikkelt Oryx Projects het nieuwe stadsdeel Tondelier. Dit duurzame woonproject zal in de komende jaren zo’n 530 nieuwe woongelegenheden, een buurtsporthal en kinderdagverblijf brengen op de voormalige gasmetersite. De blikvanger van Tondelier is een groene long van bijna 2 ha, meteen één van de grootste stadsparken in de Gentse stadskern. Rond dit park verrijzen vier bouwvolumes met de woningen. 20% van deze woningen zijn sociale woningen. Het meest recente sociale woningbouwproject is fase 2b. Recon Bouw realiseert deze 22 passieve appartementen pal aan het Verbindingskanaal.

Prijs-kwaliteit troef

De dragende wanden van het passieve woonproject zijn een mix van gemetselde keramische en betonblokken in combinatie met gestorte wanddelen. Een lichte gevelsteen geeft het geheel een uniforme uitstraling. Om een perfect isolatiekleed rond deze diverse dragende structuur te creëren, vond de aannemer een oplossing in Utherm Premium Wall LE. “De Utherm Wall L is één van onze basisoplossingen om onze bouwprojecten te isoleren. Jaarlijks verwerken we via leverancier Waeyaert – Vermeersch enkele duizenden vierkante meters van de isolatieplaten. Hun prijs-kwaliteitverhouding is heel goed,” opent Kristof Bethuyne, projectleider bij Recon Bouw.

Dunne krachtpatser

Om aan de strenge eisen in dit project te voldoen, selecteerde Recon Bouw ditmaal de Premium LE-variant uit het Utherm Wall-gamma. Die bood voor dit project nog enkele bijkomende voordelen. “Gezien haar uitstekende isolatiewaarde voldoet de isolatieplaat perfect aan de strenge isolatienormen. Twee panelen van 9 cm dik zijn toereikend. Daarmee beperken we ook de totale geveldikte. Daarnaast hebben we een onderdoorgang waar we het plafond afwerken met vezelcementplaten. De keuze voor de Utherm Premium Wall LE laat toe eenvoudig een kaderwerk aan te brengen onder de isolerende laag om daarop de vezelcementbekleding te monteren. Tegen het plafond van deze onderdoorgang hebben we de isolatieplaten van 9 cm dik in drie lagen en geschrankt aangebracht. Op die manier voldoen we ook voor dit verliesoppervlak aan de strengere eis. De isolatieplaten zijn overigens allemaal dicht getapet. Een titanenwerk, maar het bevordert wel de luchtdichtheid,” vervolgt Kristof. In de voorbereiding van het bouwtraject kreeg Recon Bouw ondersteuning van Unilin Insulation in het bepalen van de gepaste isolatieplaat. “Dat liep zoals altijd heel vlot,” besluit de projectleider.

Benieuwd naar de isolatiemogelijkheden voor jouw project? Neem contact op

   

Brochures

Vraag geselecteerde brochures aan